Scintigrafia renala

SCINTIGRAFIA RENALA. IMAGISTICA MEDICALA

1446
Scintigrafia renala
Scintigrafia renala

Scintigrafia renala utilizează cantități mici de substanțe radioactive numite produse radiofarmaceutice, o cameră specială și un computer pentru a evalua funcția renală și anatomia și a determina dacă rinichii funcționează corect. Poate furniza informații unice, adesea imposibil de realizat, utilizând alte proceduri de imagistică.

Ce este scintigrafia renala?

Scintigrafia renală, cunoscută și sub denumirea de “scanare renală”, se referă la câteva examinări care utilizează produse radiofarmaceutice care evaluează funcția și anatomia rinichilor. Scintigrafia renală este una dintre multele metode imagistice utilizate pentru evaluarea rinichilor. Se pot utiliza, de asemenea, ultrasunete, tomografie computerizată (CT) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Medicul va determina care dintre aceste examinări va oferi cele mai bune informații despre rinichi.

Diferitele tipuri de scanări renale sunt utilizate pentru a examina diferite aspecte funcționale ale rinichilor; totuși, toate aceste proceduri implică injectarea unui radiofarmaceutic sau radiotracer care emite o cantitate mică de radioactivitate în pacient. Deoarece radiotracerul interacționează diferit în diferite tipuri de țesut, poate ajuta medicul să determine dacă ceva nu este în regulă cu rinichii sau dacă rinichii funcționează normal. Scintigrafia renală poate fi, de asemenea, utilizată pentru a evalua un transplant de rinichi.

După injectare, radiotracerul se deplasează în tot corpul, în rinichi, unde eliberează energie sub formă de raze gama. Această energie este detectată de un dispozitiv numit aparat de fotografiat gamma. Camera funcționează cu un computer pentru a produce imagini speciale care oferă detalii atât cu privire la structura și funcția organelor și țesuturilor.

Care sunt utilizările comune ale procedurii?

Patru tipuri de imagistică renală ajută la determinarea dacă rinichii lucrează normal sau anormal.

  • Scintigrafia corticală renală detectează cantitatea de țesut cortic renal funcțional prin imagini realizate cu o cameră gamma aproximativ două ore după injectarea radiofarmaceutic.
  • Transfuzia renală și imagistica funcțională examinează fluxul sanguin către rinichi și identifică potențiala îngustare a arterelor renale. Printr-o serie de imagini preluate de la 20 la 30 de minute imediat după injectarea radiofarmaceutică, aceasta ajută, de asemenea, să se determine cât de bine funcționează rinichii.
  • Scintigrafia renală diuretică detectează blocajele renale sau obstrucția fluxului de urină prin imagini realizate înainte și după introducerea unui diuretic pentru a muta urina prin rinichi.
  • Scintigrafia renală ACE-inhibitor ajută să se determine dacă cauza tensiunii arteriale înalte a pacientului provine din rinichi, datorită îngustării arterei sau arterei renale, prin compararea imaginilor renale înainte și după administrarea unei medicamente pentru tensiunea arterială denumită inhibitor al ACE .
  • Aceste proceduri pot fi utile pentru identificarea insuficienței renale și / sau a complicațiilor legate de transplant, precum și pentru descoperirea rănilor legate de rinichi.

Cum trebuie să se pregătească pacientii pentru scintigrafia renala?

Pregătirea poate varia foarte mult pe baza tipului de scanare efectuată. Este posibil să vi se solicite să beți lichid suplimentar sau să primiți, eventual, fluide intravenoase. De asemenea, vi se poate administra un diuretic pentru creșterea producției de urină. În unele cazuri, vezica urinară poate să rămână goală în timpul scanării, necesitând introducerea unui cateter. În alte cazuri, vi se poate solicita să mergeți la baie și să vă goliți vezica înainte de imagistică. De asemenea, vi se poate cere să întrerupeți utilizarea unor medicamente înainte de examen.

Femeile ar trebui să-și informeze întotdeauna medicul sau tehnologul dacă există vreo posibilitate că sunt însărcinate sau dacă alăptează.

Trebuie să informați medicul și tehnologul care efectuează examenul dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați, inclusiv vitamine și suplimente pe bază de plante. De asemenea, trebuie să-i informați dacă aveți alergii și despre boli sau alte afecțiuni recente. De asemenea, spuneți medicului radiolog dacă luați antiinflamatoare nesteroidiene.

Cum arata echipamentul pentru scintigrafia renala?

Tehnicile speciale ale camerelor și imagistice folosite în medicina nucleară includ aparatul de fotografiat gamma și tomografia computerizată cu emisie de un singur foton (SPECT).

Camera gama, numită și camera de scintilație, detectează energia radioactivă emisă de corpul pacientului și o transformă într-o imagine. Camera gama însăși nu emite nici o radiație. Camera gamma este alcătuită din detectoare de radiații, numite capete de cameră gamma, care sunt învelite în metal și plastic și, cel mai adesea, sunt în formă de cutie, atașate unei grinzi circulare circulare rotunde. Pacientul se află pe masa de examinare care alunecă între două capete paralele de cameră gamma care sunt poziționate deasupra și dedesubtul mesei de examinare și situate sub masa de examinare. Uneori, capetele camerei gamma sunt orientate la un unghi de 90 de grade și plasate peste corpul pacientului.

SPECT implică rotația capului camerei gama în jurul corpului pacientului pentru a produce imagini mai detaliate, tridimensionale.

Cum funcționează procedura?

În cazul examinărilor obișnuite cu raze X, se face o imagine prin trecerea razele X prin corpul pacientului. În schimb, procedurile de medicină nucleară utilizează un material radioactiv, numit radiofarmaceutic sau radiotracer, care este injectat în sânge, înghițit sau inhalat ca gaz. Acest material radioactiv se acumulează în organul sau zona corpului dvs. fiind examinat, unde emite o cantitate mică de energie sub formă de raze gama. Camerele speciale detectează această energie și, cu ajutorul unui computer, creează imagini care oferă detalii despre structura și funcția organelor și țesuturilor din corp.

Spre deosebire de alte tehnici de imagistica, examenele de medicina nucleara se concentreaza pe descrierea proceselor fiziologice din organism, cum ar fi ratele de metabolizare sau nivelurile diferitelor alte activitati chimice, in loc de a arata anatomia si structura. Zonele cu intensitate mai mare, denumite “puncte fierbinți”, indică unde s-au acumulat cantități mari de radiotracer și unde există un nivel ridicat de activitate chimică sau metabolică. Zonele mai puțin intense sau “petele reci” indică o concentrație mai mică de radiotracer și o activitate chimică mai mică.

Cum se efectuează scintigrafia renala?

Imagistica medicală nucleară este efectuată, de obicei, pe bază de ambulatoriu, dar este adesea efectuată și la pacienții spitalizați.

Înainte de examenul imagistic, veți fi injectat cu o cantitate mică de substanta radiofarmaceutica. Scintigrafia renală diuretică, scintigrafia renală ACE-inhibitor, perfuzia renală și imagistica funcțională vor începe în mod obișnuit imagistica în timp ce tracerul este administrat. Imagistica corticală necesită o întârziere de trei ore după administrarea substantei pentru ca examenul imagistic să înceapă.

Veți fi poziționați pe o masă de examinare. Dacă este necesar, o asistentă medicală sau un tehnician va introduce un cateter intravenos într-o venă în mâna sau în braț.

Când este momentul pentru începerea imaginii, camera gamma va face o serie de imagini. Aparatul foto se poate roti în jurul dvs. sau poate rămâne într-o singură poziție și vi se va cere să schimbați pozițiile între imagini. În timp ce aparatul foto face fotografii, va trebui să rămâneți nemișcat pentru perioade scurte de timp. Vi se poate cere să stați sau să vă așezați la examen. În funcție de tipul de procedură, imagistica renală poate dura între 30 de minute și 2 ore.

Cum se simte pacientul în timpul şi după scintigrafia renală?

Veți simți o ușoară lovitură când radiotracerul este injectat. După injectare, ați putea experimenta un gust metalic scurt.

Vi se va cere să vă întindeți pe spate sau să vă așezați în sus și va trebui să rămână cât mai departe posibil în timp ce aparatul fotografiază fiecare imagine.

Este important să rămâneți în continuare în timp ce imaginile sunt înregistrate. Deși imagistica nucleară nu produce nici o durere, poate exista un anumit disconfort din necesitatea de a rămâne sau de a rămâne într-o anumită poziție în timpul imagisticilor.

În unele cazuri, camera se poate mișca foarte aproape de corpul dvs. Acest lucru este necesar pentru a obține cele mai bune imagini de calitate. Dacă sunteți claustrofobi, ar trebui să informați tehnologul înainte de începerea examenului.

Când examenul este finalizat, vi se poate cere să așteptați până când tehnologul verifică imaginile în cazul în care sunt necesare imagini suplimentare. Ocazional, se obțin mai multe imagini pentru clarificarea sau vizualizarea mai bună a anumitor zone sau structuri. Nevoia de imagini suplimentare nu înseamnă neapărat că a existat o problemă cu examenul sau că a fost găsit ceva anormal și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru dvs.

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel, vă puteți relua activitățile normale după scanarea medicamentelor nucleare. Dacă sunt necesare instrucțiuni speciale, veți fi informat de către un tehnician, asistent sau medic înainte de a părăsi departamentul de medicină nucleară.

Cine interpretează rezultatele scintigrafiei renale?

Un radiolog sau alt medic care are pregătire specializată în medicina nucleară va interpreta imaginile și vă va trimite un raport. Tehnicile speciale ale camerelor și imaginilor utilizate în medicina nucleară includ aparatul de fotografiat gamma și tomograful cu emisie unică fotonică