Tumorile de sigmoid

1785
Tumoare sigmoid

Sigmoidul este ultimul segment al colonului inainte de rect si are o lungime variabila, de 20-45 cm. La acest nivel pot apare formatiuni tumorale care pot fi abordate chirurgical sau nonchirurgical (colonoscopic).

Daca este vorba despre un polip, tratamentul poate fi colonoscopic (excizia polipului si trimiterea la examen histopatologic). Din pacate, foarte putine sunt situatiile surprinse intr-un stadiu incipient, in care rezectia colonoscopica sa fie suficienta. De cele mai multe ori, tumorile sigmoidiene trebuie rezolvate pe cale chirurgicala.

Tumorile de sigmoid se manifesta prin tulburari ale tranzitului intestinal: constipatia alternand cu scaunele diareice, scaune subtiri, “cu aspect de creion”, materii fecale amestecate cu sange sau cu mucus, urat mirositoare, sau prin simptomatologie generala nespecifica, cum sunt scaderea ponderala si astenia fizica. Pierderile de sange cauzate de tumora pot fi reduse cantitativ, dar repetitive, in asa fel incat pot determina instalarea anemiei.

Din nefericire in stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia poate lipsi in totalitate, de accea colonoscopia este esentiala in diagnostic. Orice pacient diagnosticat cu boala hemoroidala ar trebui sa efectueze si un examen colonoscopic pentru a exclude prezenta unei formatiuni tumorale colonice in acelasi timp. De asemenea, este indicata efectuarea unei examen colonoscopic de screening la orice pacient care depaseste varsta de 50 de ani, iar in cazurile cu antecedente familiale de cancer de colon, este indicata realizarea colonoscopiei o data la 2-3 ani la pacientii de peste 40 de ani.

CITITI SI:  Cancerul colorectal

In stadiile avansate tumora poate determina intreruperea tranzitului intestinal, blocand in totalitate evacuarile de materii fecale si gaze – ocluzie intestinala. In aceasta situatie interventia chirurgicala devine urgenta si de cele mai multe ori impune calea chirurgicala deschisa.

Tratamentul chirurgical pentru tumorile de sigmoid presupune indepartarea segmentului de colon care contine tumora. Pentru a reduce riscul de recidiva tumorala, aceasta rezectie trebuie sa aiba o margine de siguranta de 5 cm sub tumora (spre rect).

Actualmente tumorile de sigmoid sunt tratate in proportie aproape egala pe cale deschisa si pe cale laparoscopica. Indepartarea colonului stang este acompaniata in acest caz si de indepartarea ganglionilor care vor fi analizati histopatologic permitand stadializarea (staging-ul) bolii. Astfel un tratament chimioterapic mult mai precis poate fi asociat postoperator. Pentru indepartarea ganglionilor este necesara ligatura la origine ( din artera mezenterica inferioara) a pediculilor vasculari ce iriga colonul stang. Desi, cu avantaje incontestabile, o operatie laparoscopica pentru cancer de colon stang nu este totdeauna posibila (riscul conversiei in chirurgie deschisa a unei operatii laparoscopice este prezent in cazul problemelor chirurgiale intraoperatorii, pentru a controla elementele anatomice ce trebuie respectate ( ureter), in caz de necesitate carcinologica, in aparitia complicatiilor intraoperatorii cu risc vital (hemoragie), sau atunci cand pacientul se prezinta la spital in urgenta cu ocluzie intestinala.

CITITI SI:  Colonul

Refacerea continuitatii tubului digestiv se face prin sutura colonului restant la rect. Realizarea unei suturi mecanice folosind un dispozitiv mecanic special numit stapler , are avantajul de a reduce riscul de complicatii postoperatorii (fistula). Uneori insa conditiile locale nu permit in aceeasi sedinta operatorie efectuarea acestei suturi (anastomoze). In acesta situatie capatul colonului se exteriorizeaza prin peretele abdominal, cu crearea unui anus iliac (anus contra naturii). Intr-un timp ulterior, cand conditiile locale o vor permite, va fi realizata refacerea continuitatii fiziologice a tubului digestiv- reintegrare colica, procedura ce poate fi realizata minim invaziv, laparoscopic.

Exceptand cazurile de urgenta, sau in care tumora este de dimensiuni foarte mari cu depasirea colonului si invazii in organele vecine, abordarea chirurgicala este de preferinta, laparoscopica. Avantajele acesteia sunt evidente: rezectie in conditii de siguranta oncologica, dar si o vedere exceptionala a campului operator, recuperare postoperatorie rapida , durere mai redusa pentru bolnav, cicatrici minime, reluarea tranzitului digestiv mai rapida.

Articolul pe scurt
  • Calitate articol
5

Rezumat

Sigmoidul este ultimul segment al colonului inainte de rect si are o lungime variabila, de 20-45 cm. La acest nivel pot apare formatiuni tumorale care pot fi abordate chirurgical sau nonchirurgical (colonoscopic).

Sending
User Review
5 (2 votes)