Uleiul esential de mentă și numeroasele sale beneficii

245
Ulei esential de menta
Ulei esential de menta

Mentha piperita sau menta, așa cum este cunoscută, este o plantă perenă originară din zona Mării Mediterane, dar a fost cultivată și în SUA, Italia, Marea Britanie și Japonia. Aceasta poate fi identificat prin frunzele zimțate și prin florile sale, care se găsesc în culori de la roz deschis la mov, în formă conică.

Uleiul esential de menta – Generalitati

Uleiul esențial de menta a fost numit drept unul dintre cele mai versatile uleiuri din lume, împărțind titlul cu uleiul esențial de lavandă. Abundent în utilizări dermice și orale, precum și in proprietăți antimicrobiene, există nenumărate probleme de sanatate pentru care este benefic, promovând sănătatea corpului și a minții. Mirosul de mentă poate fi descris ca fiind proaspăt, ascuțit și comparabil cu Mentol, iar componentele acestui ulei multifuncțional sunt utilizate pe plan internațional în industria cosmetică, culinară și sănătate.

CITITI SI:  Coenzima Q10 - Vitamina vietii

Extras din planta de mentă, utilizările acestei plante prețioase și beneficiile sale au fost trasate în practicile din medicină populară chineză și japoneză și chiar în timpurile egiptene antice în care frunzele de menta uscate au fost găsite plasate în mormintele din interiorul piramidelor. Menta este menționată în mitologia greacă în povestea nimfei „Mentha” sau „Minthe”, care este transformată în planta dulce-mirositoare care eliberează o aromă puternică, persistentă de fiecare dată când este atinsă.

Beneficiile uleiului esențial de mentă

Principalii constituenți chimici ai uleiului esențial de mentă sunt Mentol, Menton și 1,8-Cineole, acetat de mentă și izovalerat, pinen, limonen și alți constituenți. Cele mai active dintre aceste componente sunt Mentolul și Mentonul. Mentolul este cunoscut ca fiind analgezic și, prin urmare, este benefic pentru reducerea durerii, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare și inflamația. Mentonul este cunoscut ca și analgezic, dar se crede că are și activitate antiseptică. Proprietățile sale revigorante dau uleiului efectele sale energizante.

CITITI SI:  Turmericul, condimentul si medicamentul minune

Folosit din punct de vedere medicinal, ulei esential de mentă a fost găsit pentru a elimina bacteriile daunatoare, ameliorează spasmele musculare și flatulența, dezinfectează și calmează pielea inflamată și eliberează tensiunea musculară atunci când este utilizată într-un masaj. Atunci când este diluat cu un ulei de purtător și frecat în picioare, acesta poate funcționa ca un reducător de febră natural eficient.

Utilizat cosmetic sau local, în general, Mentha acționează ca un astringent care închide porii și strânge pielea. Senzațiile de răcire și de încălzire fac din acesta un anestezic eficient care lasă pielea să fie amorțită de durere și calmează roșeața și inflamația. În șampoane, poate stimula scalpul în timp ce îndepărtează, de asemenea, mătreața.

Atunci când este folosit în aromoterapie, proprietățile expectorante ale uleiului esențial de mentă fluidifcă secrețiile nazale, ameliorarează congestia nazală și ajută ca respirația sa devina mai ușoară. Uleiul esentțial de mentă stimulează circulația, reduce sentimentele de tensiune nervoasă, calmează, stimulează energia, echilibrează hormonii și mărește concentrarea mentală. Mirosul acestui ulei analgezic ajută la ameliorarea durerilor de cap, iar proprietățile sale stomacale sunt cunoscute pentru a ajuta la suprimarea apetitului și pentru a promova sentimentul de a fi plin. Atunci când este diluat și inhalat sau când este frecat în cantități mici în spatele urechii, uleiul esențial de mentă poate reduce senzația de greață.

CITITI SI:  Uleiul de oregano - cel mai puternic antibiotic natural

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, uleiul de mentă poate fi de asemenea utilizat ca solvent de curățare pentru a dezinfecta și deodoriza mediul, lăsând în urmă traseul unui miros proaspăt, vesel. Nu numai că va dezinfecta suprafețele dar va funcționa eficient și împotriva insectelor.

Obținerea uleiului esențial de mentă

Datorită nevoii sale de apă, Menta se dezvoltă în zone răcoroase sau temperate, umede, cum ar fi curenți apropiați sau în zone cu mult precipitații, deși este necesară și o drenare adecvată. Pentru a obține echilibrul ideal al compușilor de ulei în timpul fazei de creștere, cele mai bune condiții de creștere ar consta în zile calde sau calde urmate de nopți răcoroase. Când este cultivată într-un climat cald, mentă poate crește în umbra parțială sau la soare. Când este recoltată la soare, va fi mai mare în conținutul de ulei; totuși, dacă condițiile de creștere sunt prea calde, în special noaptea, se vor forma compuși mai puțin de dorit, cum ar fi Menthofuranul care este foarte toxic.

Atunci când 10% din recolta de mentă este în stadiul de înflorire, aceasta produce randamentul și calitatea optimă a uleiului și a mentolului. Când toate urmele de roua dispar într-o zi uscată și însorită, recoltarea poate începe. Întreaga plantă de Menta este tăiată cu ajutorul cositorilor convenționali de fân. Dacă tulpinile devin fracturate sau dacă frunzele se sparg, vor exista randamente mai mici de ulei și acest lucru va împiedica regenerarea plantelor.

Cum se extrage uleiul esențial de mentă

Uleiul esențial de mentă se găsește în celulele din partea inferioară a frunzelor și se colectează prin procesul de distilare a aburului din frunzele de plante proaspete sau parțial uscate.

Uleiul esențial de mentă se poate păstra mult timp in flacoane de sticlă de culoare închisă la loc răcoros ferit razele solare.

Articolul pe scurt
  • Calitate articol
5

Rezumat

Mentha piperita sau menta, așa cum este cunoscută, este o plantă perenă originară din zona Mării Mediterane, dar a fost cultivată și în SUA, Italia, Marea Britanie și Japonia. Aceasta poate fi identificat prin frunzele zimțate și prin florile sale, care se găsesc în culori de la roz deschis la mov, în formă conică.

Sending
User Review
0 (0 votes)