Abcesul cardiac

ABCESUL CARDIAC

1322
Abcesul cardiac
Abcesul cardiac

Abcesul cardiac este o infecție supurativă a țesutului de valvă miocardic, endocardic, nativ sau protetic. Similar altor abcese, se dezvoltă fie prin diseminarea de la o sursă îndepărtată, cum ar fi bacteremia sau sepsisul, fie prin extinderea directă a unui focar pre-existent de infecție cardiacă.

Endocardita endocritică a fost identificată mult timp ca fiind cauza principală a acesteia. Deși incidența abceselor cardiace continuă să fie investigată, este probabil mai mare decât cea observată postmortem și are o mare importanță atunci când se hotărăște prognosticul și gestionarea pacienților. Un singur organism provoacă abcese cardiace, de obicei, Staphylococcus aureus sau Escherichia coli. Mai puțin de obicei, au fost observate abcese polimicrobiene.

Incidența abcesului perivalvular la pacienții cu endocardită infecțioasă este cuprinsă între 30% și 40%, supapa aortică având o predispoziție mai mare decât supapa mitrală și anular. Endocardita nativă a valvei aortice, situată de obicei într-o parte slabă a inelului din apropierea nodului atrioventricular (AV), demonstrează în mod clar predispoziția anatomică și exemplifică motivele pentru care abcesele și blocul cardiac prezintă sechele frecvente.

Abcesele cardiace sunt considerate cel mai frecvent întâlnite în primul rând prin extinderea unei infecții cardiace preexistente, așa cum este cazul endocarditei infecțioase. Se crede că cauzele secundare ale abcesului cardiac se datorează bacteremiei (persistente sau tranzitorii) fără o sursă cardiacă cunoscută, precum și a țesutului cardiac susceptibil la scurt timp după infarctul miocardic sau boala protezei valvei, de obicei în cazul stabilirii bacteriemiei. Alți factori predispozanți mai puțin frecvenți pot fi traumatismele, rănile care penetrează, arsurile profunde, inimile transplantate infectate, site-ul inciziei infectate, pseudoaneurismul, infecția cu HIV sau infecțiile parazitare.

Epidemiologia abcesului cardiac

Abcesele cardiace sunt destul de rare în tara noastra. Staphylococcus aureus este cel mai frecvent agent patogen atunci când boala este prezentă. Valva mitrală este implicată cel mai frecvent la pacienții cu valve native și țesut cardiac. În 2009, un studiu realizat de Murdoch et al. care a examinat prezentarea, etiologia și rezultatul endocarditei infecțioase au arătat că apare un abces intracardiac la aproximativ 15% dintre pacienți. În ceea ce privește țesutul protetic sau supapele protetice, infecția tinde să fie în întregime peri-inelară, se extinde la miocard și are ca rezultat abcese paravalvulare de la dehiscența valvei.

Următoarele bacterii au fost observate ca fiind implicate în formarea abceselor cardiace:

  • Staphylococcus aureus
  • Specia Haemophilus
  • enterococi
  • Escherichia Coli
  • Streptococi beta-hemolitic
  • Streptococcus pneumonie
  • Speciile Bacteroides
  • Organisme parazitare
  • Chisturile hidatice

Tratamentul in abcesul cardiac

Abcesul cardiac necesită asistență medicală promptă, deoarece este o afecțiune gravă și care pune viața în pericol. Tratamentul implică medicamente precum antibioticele, agenții anti-coagulare și medicamentele pentru stabilizarea tulburărilor circulatorii care apar. Dacă este necesar, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea abcesului și repararea sau înlocuirea valvelor de inimă deteriorate.

Prognosticul pentru un abces cardiac este bun dacă este detectat devreme și tratat cu promptitudine. Fara tratamentul medical si chirurgical prompt, pot aparea o serie de complicatii, cum ar fi lacrimi in peretele inimii, insuficienta cardiaca, tulburari ale valvei inimii si chiar blocuri in sistemul de conducere care pot afecta ritmul cardiac normal. Întârzierea tratamentului poate duce, de asemenea, la un răspuns slab la antibiotice odată ce acesta este început.