Alcoolul si efectele lui asupra organismului uman

CONSECINTELE CONSUMULUI DE ALCOOL ASUPRA ORGANISMULUI

1433
Consumul de alcool
Consumul de alcool

Ingredientul activ în băuturile alcoolice se numește etanol. În general, denumit “alcool“, etanolul este substanța care induce starea numita popular betie.

Etanolul este produs de drojdii atunci când digeră zahărul în anumite alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi strugurii (vinul) sau cerealele (berea).

Alcoolul este cel mai popular “drog” recreațional din lume. Poate avea efecte foarte puternice asupra stării de spirit și stării psihice. Alcoolul poate reduce conștiința de sine și timiditatea, făcând mai ușor pe oameni să acționeze fără inhibiție. În același timp, poate afecta judecata și face pe oameni să facă lucruri pe care ajung să le regrete.

CONSECINTELE CONSUMULUI DE ALCOOL ASUPRA FICATULUI

Ficatul este un organ remarcabil cu sute de funcții în organism. Una dintre funcțiile sale principale este de a neutraliza tot felul de substanțe toxice pe care le consumăm. Din acest motiv, ficatul este deosebit de vulnerabil la afectarea prin consumul de alcool.

Bolile hepatice cauzate de consumul de alcool sunt denumite în mod colectiv boli hepatice alcoolice.

Primul dintre acestea care apare este ficatul gras, caracterizat prin creșterea grăsimii din interiorul celulelor hepatice. Ficatul gras se dezvoltă la 90% dintre cei care beau mai mult de 16 g de alcool pe zi și este, de obicei, fără simptome și complet reversibil.

La alcoolici, consumul de alcool poate provoca inflamația ficatului. În cel mai rău scenariu, celulele hepatice mor și se înlocuiesc cu țesut cicatrizat, ducând la o stare gravă numită ciroză. Ciroza este ireversibilă și asociată cu multe probleme grave de sănătate. În ciroza avansată, obținerea unui nou ficat (transplant hepatic) poate fi singura opțiune.

EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL ASUPRA CREERULUI

Consumul excesiv de alcool poate avea numeroase efecte adverse asupra creierului. Etanolul reduce în principiu comunicarea dintre celulele creierului, un efect pe termen scurt, responsabil de multe dintre simptomele de a fi beți.

Alcoolul băut in cantitati mari poate duce chiar la o întrerupere a comunicarii in creier, un fenomen caracterizat prin pierderea memoriei (amnezie) în timpul unui episod alcoolic accentuat.

Aceste efecte sunt doar temporare, dar abuzul cronic al alcoolului poate provoca schimbări permanente ale creierului, adesea ducând la afectarea funcției cerebrale.

Creierul este, de fapt, foarte sensibil la daunele provocate de abuzul cronic al alcoolului, ceea ce poate crește riscul de demență și poate cauza contracția creierului la vârstnici.

În cel mai rău scenariu, severitatea leziunilor cerebrale poate afecta capacitatea oamenilor de a duce o viață independentă. Dimpotrivă, consumul moderat de alcool a fost asociat cu un risc redus de demență, în special la vârstnici.