Aloea

DICTIONAR DE PLANTE MEDICINALE - ALOEA

1455
Aloea
Aloea

Aloea este o planta exotica decorativa ce apartine familiei liliaceelor. Are frunze foarte groase, consistente, carnoase. Florile, dispuse in forma de spic, sunt galbene sau rosii.

Aloea provine din zona mediteraneana. Datorita conditiilor climatice, in Romania se gaseste numai cultivata. Importanta pentru practica medicinala au frunzele, din care se extrage sucul de aloe. Acest suc se gaseste si in alte parti ale plantei, dar in cantitati mai mici. Pentru aplicatii medicinale se prepara: pulbere, pilule laxative, granule. Sucul se poate utiliza, insa, si in stare proaspata.

Substante active importante: doi compusi specifici – barbaioina si emodina.
Intrebuintari. Aloea prezinta interes pentru femei, avand actiune pozitiva in caz de insuficienta menstruala. Este utilizata si in afectiuni precum congestiile cerebrale sau migrenele. Ca planta medicinala, aloea se remarca, totodata, prin efectele sale tonifiante, vermifuge, stomahice, dar mai ales ca un bun purgativ.

Unele cercetari sugereaza ca aloea stimuleaza secretia de insulina in organism, astfel incat poate fi folosita ca tratament pentru diabetul de tip II. Totusi, exista opinii in lumea medicala conform carora administrarea produselor pe baza de Aloe Vera ar contribui la dezechilibrul electrolitic din sange, simptom ce apare frecvent la diabetici.

Datorita toxicitatii sale mari (poate fi mortala!), aloea nu se va utiliza decat sub indrumarea specialistului.