Amniocenteza

TESTE DE SARCINA - AMNIOCENTEZA

1289
Amniocenteza
Amniocenteza

Amniocenteza este un test de diagnostic, ceea ce înseamnă că oferă răspunsuri ferme despre dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Este o procedură invazivă. Medicul obstetrician va folosi un ac fin pentru a lua un mic eșantion de lichid amniotic din uter. Fluidul amniotic conține unele dintre celulele copilului dumneavoastră iar acestea vor fi examinate într-un laborator. Amniocenteza se efectuează, de obicei, începând cu saptamana 15 a sarcinii. Nu este un test de rutină oferit tuturor femeilor.

Medicul va recomanda amniocenteza doar dacă există o șansă mai mare decât cea normală ca bebelușul dumneavoastră să aibă o anumită afecțiune. De exemplu, amniocenteza ar putea fi ceruta din cauza rezultatelor unui test anterior sau dacă există o istorie familială a unei afecțiuni moștenite. Amniocenteza poate dezvălui, de asemenea, dacă fatul este băiat sau fată. Amniocenteza la sarcini gemene este mai complexă, deoarece medicul poate avea nevoie să ia două probe în timpul procedurii.

Dacă mama are afecțiunea virală HIV, hepatita B sau hepatita C, amniocenteza poate crește riscul transmiterii infecției de la mama la fat.

Ce dezvaluie amniocenteza?

Amniocenteza este cel mai frecvent ceruta de medic pentru a afla dacă bebelușul are sau nu o tulburare cromozomială, cum ar fi sindromul Down și sindromul mai rar Patau (Trisomia 13) și sindromul Edwards (Trisomia 18).

Amniocenteza poate identifica, de asemenea, condiții moștenite, cum ar fi:

  • sechele ale unor boli celulare
  • talasemie
  • fibroză chistică

Uneori, amniocenteza este recomandată pentru alte probleme posibile în timpul sarcinii. De exemplu, acesta poate verifica dacă fatul a fost infectat cu citomegalovirus (CMV).

Ce se întâmplă în timpul amniocentezei?

Medicul va introduce un ac fin prin burtă pentru a lua un mic eșantion de lichid amniotic din burta. Majoritatea femeilor descriu procedura ca fiind nedureroasa si in cele mai multe cazuri nu este nevoie de un anestezic local pentru a vă amorți abdomenul. Întreaga procedură durează de obicei aproximativ 10 minute. Va trebui să așteptați în spital aproximativ o oră după aceea, pentru ca medicul să poată fi sigur că totul este bine înainte de a vă trimite acasă. Un sonograf va furniza o ecografie în timp ce eșantionul este luat. Acest lucru vă ajută medicul să păstreze acul la o distanță sigură de copil și de placentă în timpul procedurii.

Este posibil ca medicul să nu poată sa țina acul în poziția corectă la prima încercare. Dacă la a doua încercare nu funcționează, testul va fi reprogramat. La sfârșitul procedurii, medicul va verifica bebelușul cu ultrasunete, pentru a vedea cum reactioneaza.

In timpul amniocentezei este bine ca gravida sa fie insotita de cineva. Este necesar de asemenea ca persoana insotitoare sa transporte gravida de la spital acasa.

Poate provoca amniocenteza avort spontan?

Este greu de spus cu siguranță dacă amniocenteza poate provoca avort spontan, deoarece există mulți factori care pot afecta sarcina unei femei. De exemplu, riscul de avort spontan va varia în funcție de cât de experimentat este medicul in efectuarea acestei investigatii. Puteți întreba despre acest lucru atunci când discutați pentru prima oară cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveți sarcina gemelara, riscul de avort este considerat a fi aproximativ dublu față de o singură sarcină, deși este încă scăzut. Din păcate, o pierdere de sarcină ar putea duce la pierderea ambilor copii.

Amniocenteza nu presupune repaos la pat dupa efectuarea ei, dar este indicat ca in momentul in care ajungeti acasa sa limitati pe cat posibil activitatile curente pana a doua zi. Rareori, amniocenteza poate provoca o infecție gravă. Acest lucru se întâmplă în mai puțin de 1 din 1000 de cazuri.

Voi obține imediat rezultatele amniocentezei?

Rezultatele nu se elibereaza pe loc. Două tipuri de teste de laborator se fac pe celulele din proba fluidă, pentru a examina aspectele specifice ale bolilor cu dereglare cromozomiala. Un test oferă o imagine de ansamblu rapidă dacă există o condiție majoră, ca fatul sa aiba sindromul Down, iar rezultatul este disponibil în câteva zile. Celălalt test oferă o analiză mai completă a starii de sanatate a fatului, iar aceasta poate dura până la trei săptămâni. În majoritatea cazurilor, rezultatele confirmă faptul că bebelușul dvs. nu are o stare gravă.