Ananasul

DICTIONAR DE PLANTE MEDICINALE - ANANASUL

1579
Ananasul
Ananasul

Ananasul este o planta tropicala originara din America. Marele navigator Cristofor Columb a vazut ananasi in Guadelupa, in 1493. Surprinzator pentru cei din regiunile mai reci ale planetei, ananasul este o erbacee. Este o planta perena, apartinand familiei bromeliaceelor. Are frunze lungi si o tulpina scurta ce poarta, in varf, o inflorescenta sub forma de spic. Fructul de ananas, asa cum il stim noi de la piata este, de fapt, o combinatie (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alaturate.

Ananasul este inclus in randul plantelor medicinale datorita calitatilor fructului sau, din care se extrage un suc foarte placut.

Substante active importante: fructele de ananas contin bromelina, acid cinamic, pectine, polizaharide vitamina C. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai pretios compus. In compozitia ananasului nu se intalnesc grasimi, iar in ceea ce priveste mineralele si vitaminele, acestea sunt in cantitati foarte reduse.

Intrebuintari. Datorita bromelinei, fructul de ananas este foarte util in asigurarea unei bune functionari a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putand chiar inlocui sucul gastric. Din acest motiv, ananasul este recomandat la desert. Daca este bine preparat si pastrat, sucul de ananas revigoreaza activitatea digestiva si face pofta de mancare. La nivelul tractului digestiv, sucul de ananas este si un bun pansament gastric. In terapii externe, sucul de ananas isi dovedeste eficienta in tratarea unor rani sau arsuri.

Multi specialist includ curele de ananas in programele de slabit, precum si in cele de combatere a celulitei. Pentru eficienta terapeutica se recomanda consumarea sucului de ananas in stare proaspata, adica imediat ce a fost stors din fruct. Cercetarile stiintifice au pus in evidenta faptul ca sucul proaspat de ananas are si efecte antiinflamatoare, dar mai ales anticancerigene.

Mai nou, s-a descoperit ca si tulpina de ananas are virtuti medicinale, continand o enzima ce blocheaza cresterea nivelului de insulina din sange si transformarea zaharidelor in glucide.

Specialistii recomanda utilizarea ananasului in terapiile pentru combaterea celulitei.