Angiografia

ANGIOGRAFIA. IMAGISTICA MEDICALA

1631
Angiografia
Angiografia

Angiografia constă în injectarea substanţei de contrast în arborele vascular realizându-se astfel angio-pneumografia (opacifierea arterelor pulmonare), flebografia (opacifierea venelor) şi limfografia (opacifierea vaselor limfatice).

Angiografia este o tehnică medicală care folosește raze X pentru a obține imagini ale vaselor de sânge, utilizând agenți de contrast care sunt eliberați direct în vasul de sânge prin intermediul unui cateter. Imaginile obținute prin această procedură se numesc angiograme.

Angiografia furnizează informații importante despre anatomia vaselor de sânge, permite evaluarea dimensiunii și calibrului lumenului vasului, identificarea blocajelor, îngustărilor sau dilatărilor respectivului vas de sânge. De asemenea se poate observa prezența plăcilor de ateroscleroză.

Cu ajutorul cateterului este posibil ca în cadrul aceleiași investigații să fie combinat atât diagnosticul, cât și tratamentul unor afecțiuni ale vaselor de sânge. Prin intermediul angiografiei se obțin informații detaliate, precise ale vaselor, astfel că uneori poate înlocui intervenția chirurgicală.

Pentru efectuarea angiografiei este necesară injectarea agenților de contrast, de regulă pe bază de iod, în vasul de sânge examinat, pentru a permite acestuia să fie vizibil la razele X.

Inaintea unei interventii chirurgicale, o angiografie da posibilitatea sa se studieze raporturile anatomice intre vase si leziunea de operat. Angiografia permite sa se practice angioplastii (tehnici de dilatare a unui vas), embolizari (ocluzii terapeutice ale unui vas) si o chimioterapie in situ (injectare pe cale intravasculara a medicamentelor anticanceroase).