Anticorpi Anti Eritrocitari

ANALIZE MEDICALE EXPLICATE. ANTICORPI ANTI ERITROCITARI.

914
Bilirubina indirecta
Bilirubina indirecta

Testarea de rutină a anticorpilor anti-eritrocitari în cursul sarcinii are următoarele scopuri:

  • identificarea gravidelor cu Rh D negativ care vor necesita profilaxia cu imunoglobuline anti-D;
  • detectarea și identificarea anticorpilor anti-eritrocitari;
  • identificarea sarcinilor cu risc de a dezvolta boală hemolitică a nou-născutului și fătului (HDFN = haemolytic disease of newborn and fetus);
  • identificarea anticorpilor anti-eritrocitari ce ar putea fi relevanți în situația unor eventuale transfuzii de sânge.

O cauză recunoscută de HDFN o reprezintă aloimunizarea maternă. Aloimunizarea maternă, denumită și izoimunizare, este o condiție patologică în care sistemul imun matern este sensibilizat față de antigene eritrocitare străine, fiind stimulată producția de anticorpi IgG. Acești anticorpi pot traversa placenta și induce hemoliza eritrocitelor fetale care prezintă aceste antigene, având drept consecință clinică asupra fătului anemia de severitate variabilă, ce poate duce în cazuri extreme la hidrops fetal.

Anticorpi Anti Eritrocitari – Valori de referință

Anticorpi anti-eritrocitari negativi.

Anticorpi Anti Eritrocitari – Interpretarea rezultatelor

În prezența unui screening pozitiv, pe buletinul final de rezultate vor fi raportați anticorpii identificați, iar în cazul identificării unor anticorpi clinic relevanți pentru HDFN va fi comunicat și titrul acestora.

Medicul obstetrician va stabili managementul sarcinii în funcție de tipul, titrul și dinamica anticorpilor anti-eritrocitari identificați. În cazul anticorpilor anti-K se va determina fenotipul Kell al tatălui. Dacă acesta este negativ managementul ulterior va fi similar cu acela al unei sarcini neafectate. Dacă însă este pozitiv vor fi luate măsurile de monitorizare ale unei sarcini cu risc crescut de HDFN7;8.

În situația obținerii unui titru scăzut de anticorpi anti-D la o pacientă care a primit profilaxie anti-D în ultimile 8 săptămâni, se va proceda într-un mod similar cu situația în care screening-ul a fost negativ (se va continua profilaxia anti-D).

Anticorpi Anti Eritrocitari – Limite şi interferenţe

Deoarece unii anticorpi anti-eritrocitari prezintă un efect de doză, la evaluarea rezultatelor trebuie luată în considerare densitatea antigenelor exprimate pe eritrocitele care au produs izoimunizarea (statusul heterozigot sau homozigot). Uneori, statusul heterozigot pentru un antigen eritrocitar poate să conducă la dezvoltarea unui titru foarte scăzut de anticorpi ce nu pot fi detectați prin metodele curente. Foarte rar, antigenele HLA exprimate pe eritrocitele conținute în reactivul de lucru pot conduce la reacții fals-pozitive.