Autismul si tulburarile din spectrul autismului

1087
Autismul si tulburarile din spectrul autismului

Autismul este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți cu interacțiunea și comunicarea socială, precum și prin comportamentul restricționat și repetitiv. Părinții observă de obicei semne în primii trei ani ai vieții copilului lor. Aceste semne se dezvoltă adesea treptat, deși unii copii cu autism își ating etapele de dezvoltare într-un ritm normal înainte de agravare.

Autismul este asociat cu o combinație de factori genetici și de mediu. Factorii de risc în timpul sarcinii includ anumite infecții, cum ar fi rubeola, toxinele, inclusiv acidul valproic, alcoolul, cocaina, pesticidele și poluarea aerului, restricția de creștere a fătului și boli autoimune. Autismul afectează procesarea informațiilor în creier modificând conexiunile și organizarea celulelor nervoase și sinapsele acestora.

Cum se întâmplă acest lucru nu este bine înțeles. În manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale, autismul și formele mai puțin severe ale afecțiunii, incluzând sindromul Asperger și tulburarea pervasivă de dezvoltare care nu este specificată altfel, au fost combinate în diagnosticul tulburării din spectrul autismului (ASD).

Intervențiile de comportament timpuriu sau logopedia pot ajuta copiii cu autism să dobândească abilități de îngrijire de sine, sociale și de comunicare. Deși nu se știe un remediu cunoscut, au existat cazuri de copii care s-au recuperat. Nu mulți copii cu autism trăiesc independent după ce au ajuns la vârsta adultă, deși unii au succes. S-a dezvoltat o cultură autistă, unii indivizi care doresc o cură și alții care cred că autismul ar trebui să fie acceptat ca o diferență și nu tratat ca o tulburare.

CITITI SI:  Pregatirea pentru a deveni mama

La nivel global, autismul afecta 24,8 milioane de persoane din 2015. În anii 2000, numărul de persoane afectate a fost estimat la 1-2 la 1.000 de persoane în întreaga lume. În țările dezvoltate, aproximativ 1,5% dintre copii sunt diagnosticați cu TSA începând din 2017 de la 0,7% în 2000 în Statele Unite. Apare de patru până la cinci ori mai des la bărbați decât la femei. Numărul persoanelor diagnosticate a crescut dramatic din anii ’60, ceea ce se poate datora parțial modificărilor practicii de diagnostic.

Caracteristicile autismului

Autismul este o tulburare extrem de variabilă, neurodezvoltată ale cărei simptome apar pentru prima dată în copilărie sau în copilărie și, în general, urmează un curs constant fără remisie. Persoanele cu autism pot fi grav afectate în anumite privințe, dar normale, sau chiar superioare, în altele. Simptomele excesive încep treptat după vârsta de șase luni, devin stabilite până la vârsta de doi sau trei ani și tind să continue până la vârsta adultă, deși deseori în formă mai mută. Se distinge nu printr-un singur simptom, ci printr-o triadă caracteristică a simptomelor: tulburări de interacțiune socială; deficiențe în comunicare; și interese restrânse și comportament repetitiv. Alte aspecte, cum ar fi alimentația atipică, sunt de asemenea comune, dar nu sunt esențiale pentru diagnostic. Simptomele individuale ale autismului apar în populația generală și par să nu se asocieze foarte mult, fără ca o linie ascuțită să separe patologic sever de trăsăturile comune.

Copii cu tulburari din spectrul autismului
Copii cu tulburari din spectrul autismului

Dezvoltare sociala

Deficitele sociale disting autismul și tulburările aferente ale spectrului de autism de alte tulburări de dezvoltare. Persoanele cu autism au deficiențe sociale și adesea le lipsește intuiția despre alte persoane pe care mulți oameni le asumă. Templul Grandin notat a descris incapacitatea ei de a înțelege comunicarea socială a neurotipurilor sau a persoanelor cu o dezvoltare neuronală normală, lăsând-o să se simtă „ca un antropolog pe Marte”.

Dezvoltarea socială neobișnuită devine evidentă în copilărie. Bebelușii autiști arată mai puțin atenția asupra stimulilor sociali, zâmbesc și se uită la alții mai rar și răspund mai puțin la propriul nume. Copiii autiști diferă mai mult de normele sociale; de exemplu, aceștia au mai puțin contact ocular și preluare de rotație și nu au capacitatea de a folosi mișcări simple pentru a se exprima, cum ar fi indicarea lucrurilor. Trei copii cu cinci ani cu autism au mai puține probabilități sociale înțelegerea, abordarea în mod spontan a celorlalți, imitarea și răspunsul la emoții, comunicarea nonverbală și se transformă cu ceilalți. Cu toate acestea, ei formează atașamente pentru îngrijitorii lor primari. Majoritatea copiilor cu autism prezintă o siguranță de atașare moderat mai mică decât copiii neurotipici, deși această diferență dispare la copiii cu dezvoltare mentală mai mare sau cu TSA mai puțin severe. Copiii mai mari și adulții cu TSA au un efect mai grav la testele de recunoaștere a feței și a emoțiilor, deși acest lucru se poate datora parțial unei abilități mai mici de a defini propriile emoții ale unei persoane.

CITITI SI:  Diabetul gestational

Copiii cu autism cu funcționare înaltă suferă de singurătate mai intensă și frecventă în comparație cu colegii neautiști, în ciuda credinței comune că copiii cu autism preferă să fie singuri. Realizarea și menținerea prieteniei se dovedește adesea dificilă pentru cei cu autism. Pentru ei, calitatea prieteniilor, nu numărul de prieteni, prezice cât de singuri se simt. Prieteniile funcționale, precum cele care duc la invitații la petreceri, pot afecta calitatea vieții mai profund.

Există multe rapoarte anecdotice, dar puține studii sistematice, despre agresivitate și violență la persoanele cu TSA. Datele limitate sugerează că, la copiii cu dizabilități intelectuale, autismul este asociat cu agresivitatea, distrugerea proprietății și distrugeri.

Comunicare

Aproximativ o treime și jumătate dintre indivizii cu autism nu dezvoltă suficient discurs natural pentru a răspunde nevoilor lor de comunicare zilnică. Diferențele de comunicare pot fi prezente încă din primul an de viață și pot include debutul întârziat al vorbirii, gesturi neobișnuite, sensibilitate diminuată și tipare vocale care nu sunt sincronizate cu îngrijitorul. În cel de-al doilea și al treilea an, copiii cu autism au mai putin murmur, consoane, cuvinte și combinații de cuvinte; gesturile lor sunt mai puțin adesea integrate cu cuvinte.

Copiii cu autism au mai puține șanse să facă solicitări sau să împărtășească experiențe și sunt mai susceptibili să repete pur și simplu cuvintele altora (echolalia) sau pronumele invers. Atenția comună pare a fi necesară pentru vorbirea funcțională, iar deficiențele în atenția comună par să distingă sugarii cu TSA. De exemplu, ei pot privi o mână îndreptată în loc de obiectul îndreptat și nu reușesc constant să puncteze obiectele pentru a comenta sau a împărtăși o experiență. Copiii cu autism pot avea dificultăți în jocul imaginar și cu dezvoltarea simbolurilor în limbaj.

CITITI SI:  Vitaminele si mineralele inainte si in timpul sarcinii

Într-o pereche de studii, copiii cu autism cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani s-au comportat la fel de bine și, ca adulți, mai bine decât, au potrivit controale individuale la sarcinile de limbaj de bază care implică vocabular și ortografie. Ambele grupuri autiste au efectuat mai mult decât controalele la sarcini complexe de limbaj, cum ar fi limbajul figurativ, înțelegerea și inferența. Deoarece oamenii sunt adesea mărite inițial din abilitățile lor de limbă de bază, aceste studii sugerează că persoanele care vorbesc cu persoane autiste sunt mai susceptibile să supraestimeze ceea ce înțelege publicul lor.

Comportament repetitiv

Indivizii autiști pot afișa mai multe forme de comportament repetitiv sau restrâns, pe care Scala de Comportament Repetitivă Revizuită (RBS-R) le clasifică după cum urmează:

 • Comportamente stereotipizate: mișcări repetitive, cum ar fi lovirea mâinilor, rularea capului sau balansarea corpului.
 • Comportamente compulsive: comportamente care consumă timp destinate să reducă anxietatea pe care o persoană o simte obligată să o îndeplinească în mod repetat sau în conformitate cu reguli rigide, cum ar fi plasarea obiectelor într-o anumită ordine, verificarea lucrurilor sau spălarea mâinilor.
 • Rezistență la schimbare; de exemplu, insistând ca mobilierul să nu fie mișcat sau să refuze să fie întrerupt.
 • Comportament ritualic: tipar neplăcut al activităților zilnice, cum ar fi un meniu neschimbat sau un ritual de pansament. Aceasta este strâns asociată cu identitatea și o validare independentă a sugerat combinarea celor doi factori.
 • Interese restrânse: interese sau fixări care sunt anormale în temă sau intensitate de focalizare, cum ar fi preocuparea pentru un singur program de televiziune, jucărie sau joc.
 • Auto-vătămare: comportamente cum ar fi ochiul, culesul pielii, mușcarea mâinilor și lovirea capului.

Nici un singur comportament repetitiv sau auto-vătămător nu pare să fie specific autismului, dar autismul pare să aibă un model ridicat de apariție și gravitate a acestor comportamente.

Alte simptome ale autismului

Persoanele autiste pot avea simptome care sunt independente de diagnosticare, dar care pot afecta individul sau familia. Se estimează că 0,5% până la 10% dintre indivizii cu TSA prezintă abilități neobișnuite, de la abilități de splinter, cum ar fi memorarea trivia la talentele extraordinar de rare ale savants autistilor prodigioși. Multe persoane cu TSA prezintă abilități superioare în percepție și atenție, în raport cu populația generală.

Anomaliile senzoriale se găsesc la peste 90% dintre cei cu autism și sunt considerați caracteristici de bază pentru unii, deși nu există dovezi bune că simptomele senzoriale diferențiază autismul de alte tulburări de dezvoltare. Diferențele sunt mai mari pentru sub-responsivitate (de exemplu, mersul în lucruri) decât pentru supraresponsabilitate (de exemplu, detresă de zgomote puternice) sau pentru căutarea senzațiilor (de exemplu, mișcări ritmice). Se estimează că 60–80% dintre persoanele autiste prezintă semne motorii care includ tonusul muscular scăzut, planificarea motorie deficitară și mersul degetelor; deficitele de coordonare motorie sunt omniprezente în ASD și sunt mai mari în ceea ce privește autismul. Un comportament alimentar neobișnuit apare la aproximativ trei sferturi dintre copiii cu TSA, în măsura în care anterior a fost un indicator de diagnostic. Selectivitatea este cea mai frecventă problemă, deși apar și ritualuri alimentare și refuzul alimentar.

Părinții copiilor cu autism au un nivel mai ridicat de stres. Frații copiilor cu TSA raportează o admirație mai mare și un conflict mai puțin cu fratele afectat decât frații copiilor neafectați și au fost similari cu frații copiilor cu sindrom Down în aceste aspecte ale relației dintre frați. Cu toate acestea, au raportat niveluri mai mici de apropiere și intimitate decât frații copiilor cu sindrom Down; frații indivizilor cu autism au un risc mai mare de bunăstare negativă și relații de fratele mai sărace ca adulți. Există dovezi tentative că autismul apare mai frecvent la persoanele cu disforia de gen.

Problemele gastro-intestinale sunt una dintre cele mai frecvent asociate tulburări medicale la persoanele cu autism. Acestea sunt legate de deficiență socială mai mare, iritabilitate, probleme de comportament și somn, deficiențe de limbă și schimbări de dispoziție.

Cauzele autismului

S-a presupus de mult că există o cauză comună la nivelurile genetice, cognitive și neuronale pentru triada caracteristică a autismului. Cu toate acestea, există suspiciuni din ce în ce mai mari că autismul este în schimb o tulburare complexă ale cărei aspecte de bază au cauze distincte care adesea co-apar.

Autismul are o bază genetică puternică, deși genetica autismului este complexă și nu este clar dacă ASD se explică mai mult prin mutații rare cu efecte majore sau prin interacțiuni rare din multigene ale variantelor genetice comune. Complexitatea apare datorită interacțiunilor dintre genele multiple, mediul înconjurător și factorilor epigenetici care nu schimbă secvențierea ADN-ului, dar sunt ereditare și influențează exprimarea genelor. Multe gene au fost asociate cu autismul prin secvențierea genomurilor persoanelor afectate și a părinților lor.

Studiile asupra gemenilor sugerează că ereditatea este de 0,7 pentru autism și de 0,9 pentru ASD, iar frații celor cu autism au de aproximativ 25 de ori mai multe riscuri de autism decât populația generală. Cu toate acestea, majoritatea mutațiilor care cresc riscul de autism nu au fost identificate. De obicei, autismul nu poate fi urmărit într-o mutație Mendeliană (o singură genă) sau într-o singură anomalie cromozomială și niciunul dintre sindroamele genetice asociate cu ASD nu s-a dovedit a provoca selectiv ASD. Au fost localizate numeroase gene candidate, cu doar mici efecte atribuibile oricărei gene. Majoritatea locurilor explică individual mai puțin de 1% din cazurile de autism. Numărul mare de indivizi cu membri ai familiei neafectați poate rezulta din variații structurale spontane – cum ar fi ștergeri, duplicări sau inversiuni în materialul genetic în timpul meiozei.

Prin urmare, o fracțiune substanțială a cazurilor de autism poate fi urmărită din cauze genetice care sunt foarte ereditare, dar care nu sunt moștenite: adică mutația care provoacă autismul nu este prezentă în genomul parental. Autismul poate fi subdiagnosticat la femei și fete, din cauza presupunerii că este în primul rând o afecțiune masculină, dar fenomenele genetice, precum imprimarea și legătura X, au capacitatea de a ridica frecvența și severitatea afecțiunilor la bărbați, iar teoriile au fost prezentate pentru un motiv genetic pentru care bărbații sunt diagnosticați mai des, cum ar fi teoria creierului imprimat și teoria creierului masculin extrem.

Nutriția și inflamația maternă în timpul preconcepției și sarcinii influențează neurodezvoltarea fetală. Restricția de creștere intrauterină este asociată cu ASD, atât la sugarii la termen cât și la cei prematuri. Bolile inflamatorii și autoimune ale mamei pot deteriora țesuturile fetale, agravând o problemă genetică sau dăunând sistemului nervos.

Mecanismul autismului

Simptomele autismului rezultă din modificări legate de maturizare în diferite sisteme ale creierului. Mecanismul său poate fi împărțit în două domenii: fiziopatologia structurilor și proceselor creierului asociate cu autismul și legăturile neuropsihologice între structurile și comportamentele creierului. Comportamentele par să aibă mai multe fiziopatologii.

Există dovezi că pot fi implicate anomalii ale intestinului intestinal. O revizuire din 2015 a propus că disfuncția imună, inflamația gastro-intestinală, funcționarea defectuoasă a sistemului nervos autonom, modificările florei intestinale și metaboliții alimentari pot provoca neuroinflamări și disfuncții ale creierului. O revizuire din 2016 concluzionează că anomaliile sistemului nervos enteric ar putea juca un rol în tulburările neurologice, cum ar fi autismul. Conexiunile neuronale și sistemul imunitar sunt o cale care poate permite răspândirea către creier a bolilor originare din intestin.

Mai multe linii de dovezi indică disfuncția sinaptică ca o cauză a autismului. Unele mutații rare pot duce la autism prin perturbarea unor căi sinaptice, cum ar fi cele implicate de adeziunea celulară. Studiile de înlocuire a genelor la șoareci sugerează că simptomele autiste sunt strâns legate de etapele de dezvoltare ulterioare care depind de activitatea din sinapsă și de modificările dependente de activitate. Toate teratogenii cunoscuți (agenți care provoacă defecte la naștere) legate de riscul de autism par să acționeze în primele opt săptămâni de la concepție și, deși acest lucru nu exclude posibilitatea ca autismul să poată fi inițiat sau afectat ulterior, există dovezi puternice că autismul apare foarte devreme în dezvoltare.

Diagnosticul autismului

Diagnosticul se bazează pe comportament, nu pe cauză sau pe mecanism. În conformitate cu DSM-5, autismul este caracterizat prin deficite persistente în comunicarea socială și interacțiune în contexte multiple, precum și prin modele repetate, repetitive de comportament, interese sau activități. Aceste deficiențe sunt prezente în copilărie timpurie, de obicei înainte de vârsta de trei ani și duc la o afectare funcțională semnificativă din punct de vedere clinic. Simptomele de eșantion includ lipsa reciprocității sociale sau emoționale, utilizarea stereotipată și repetitivă a limbajului sau a limbajului idiosincratic și preocuparea persistentă cu obiecte neobișnuite. Tulburările nu trebuie să fie mai bine luate în considerare de sindromul Rett, dizabilitatea intelectuală sau întârzierea dezvoltării globale. ICD-10 folosește în esență aceeași definiție.

Mai multe instrumente de diagnostic sunt disponibile. Două sunt utilizate în mod obișnuit în cercetarea autismului: interviul de autism-revizuit (ADI-R) este un interviu părinte semistructurat, iar programul de observare a autismului (ADOS) utilizează observația și interacțiunea cu copilul. Scala de evaluare a autismului în copilărie (CARS) este utilizată pe scară largă în mediile clinice pentru a evalua severitatea autismului pe baza observării copiilor. De asemenea, poate fi utilizat interviul de diagnostic pentru tulburările sociale și de comunicare (DISCO).

Un pediatru efectuează în mod obișnuit o investigație preliminară luând antecedente de dezvoltare și examinând fizic copilul. Dacă se justifică, diagnosticul și evaluările sunt efectuate cu ajutorul specialiștilor în ASD, respectând și evaluând factori cognitivi, de comunicare, de familie și alți utilizând instrumente standardizate și ținând cont de orice afecțiuni medicale asociate. Un neuropsiholog pediatru este adesea solicitat să evalueze comportamentul și abilitățile cognitive, atât pentru a ajuta diagnosticul, cât și pentru a ajuta la recomandarea intervențiilor educaționale. În acest stadiu, un diagnostic diferențiat pentru TSA poate avea în vedere și handicapul intelectual, deficiența de auz și o deficiență specifică a limbajului, cum ar fi sindromul Landau-Kleffner. Prezența autismului poate îngreuna diagnosticul tulburărilor psihiatrice coexistente, cum ar fi depresia.

Evaluările genetice clinice sunt adesea efectuate odată ce diagnosticul de TSA, în special când alte simptome sugerează deja o cauză genetică. Deși tehnologia genetică permite geneticienilor clinici să lege o valoare estimată de 40% din cazuri de cauze genetice, ghidurile de consens în SUA și Marea Britanie sunt limitate la teste X de cromozomi de înaltă rezoluție și teste X fragile. A fost propus un prim model de diagnostic al genotipului, care ar evalua în mod regulat variațiile numărului de copii ale genomului. Pe măsură ce noile teste genetice vor fi dezvoltate, vor apărea mai multe probleme etice, legale și sociale. Disponibilitatea comercială a testelor poate preceda o înțelegere adecvată a modului de utilizare a rezultatelor testelor, având în vedere complexitatea geneticii autismului. Testele metabolice și neuroimagistica sunt uneori utile, dar nu sunt de rutină.

Autismul poate fi diagnosticat uneori cu vârsta de 14 luni, deși diagnosticul devine din ce în ce mai stabil în primii trei ani de viață: de exemplu, un tânăr de un an care îndeplinește criteriile de diagnostic pentru ASD are mai puțin șanse ca un tânăr de trei ani să continue să facă acest lucru câțiva ani mai târziu. În Marea Britanie, Planul Național Autism pentru Copii recomandă cel mult 30 de săptămâni de la prima preocupare până la diagnosticul și evaluarea finalizate, deși puține cazuri sunt abordate rapid în practică. Deși simptomele autismului și ale TSA încep de timpuriu, sunt uneori ratate; ani mai târziu, adulții pot solicita diagnostice care să îi ajute pe ei sau pe prietenii lor și cu familia să se înțeleagă pe ei înșiși, pentru a-și ajuta angajatorii să facă ajustări sau în unele locații să solicite indemnizație de viață pentru invaliditate sau alte beneficii. Fetele sunt adesea diagnosticate mai târziu decât băieții.

Subdiagnosticul și supradiagnosticul sunt probleme în cazuri marginale, iar o mare parte din creșterea recentă a numărului de cazuri raportate de TSA se datorează modificărilor practicilor de diagnostic. Popularitatea din ce în ce mai mare a opțiunilor de tratament medicamentos și extinderea beneficiilor le-a oferit furnizorilor stimulente pentru a diagnostica TSA, ceea ce a dus la un diagnostic excesiv de copii cu simptome incerte. În schimb, costul screeningului și diagnosticului și provocarea obținerii plății pot inhiba sau întârzia diagnosticul. Este deosebit de greu de diagnosticat autismul în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere, în parte deoarece unele dintre criteriile sale de diagnostic depind de vedere și parțial pentru că simptomele autiste se suprapun cu cele ale sindroamelor sau orbismelor comune.

Clasificarea autismului

Autismuleste una dintre cele cinci tulburări de dezvoltare omniprezente, care se caracterizează prin anomalii răspândite ale interacțiunilor și comunicării sociale, precum și a unor interese sever restrânse și a unui comportament extrem de repetitiv. Aceste simptome nu implică boală, fragilitate sau tulburări emoționale.

Dintre cele cinci forme de PDD, sindromul Asperger este cel mai apropiat de autism în semne și cauze probabile; Sindromul Rett și tulburarea dezintegrare din copilărie împărtășesc mai multe semne cu autismul, dar pot avea cauze nerelaționate; PDD care nu este specificat altfel (PDD-NOS; numit și autism atipic) este diagnosticat atunci când criteriile nu sunt îndeplinite pentru o tulburare mai specifică. Spre deosebire de autism, persoanele cu sindrom Asperger nu au întârziere substanțială în dezvoltarea limbajului. Terminologia autismului poate fi derutantă, cu autismul, sindromul Asperger și PDD-NOS deseori numite tulburări ale spectrului de autism sau uneori tulburări de autism, în timp ce autismul în sine este adesea numit tulburare autistă, autism infantil sau autism infantil. În acest articol, autismul se referă la tulburarea clasică de autism; în practica clinică, totuși, autismul, ASD și PDD sunt adesea utilizate în mod interschimbabil. ASD, la rândul său, este un subset al fenotipului de autism mai larg, care descrie persoanele care pot să nu aibă ASD, dar au trăsături asemănătoare autismului, cum ar fi evitarea contactului ocular.

Manifestările autismului acoperă un spectru larg, de la indivizi cu deficiențe severe – care pot fi tăcuți, dezactivați din punct de vedere al dezvoltării și blocați în palme și balansare – până la indivizi cu funcționare înaltă, care pot avea abordări sociale active, dar foarte ciudate, interese strict concentrate, și verbose, comunicare pedantă. Deoarece spectrul comportamentului este continuu, granițele dintre categoriile de diagnostic sunt neapărat oarecum arbitrare. Uneori, sindromul este împărțit în autism cu funcționare scăzută, medie sau înaltă, pe baza pragurilor de IQ sau pe cât de mult sprijin necesită individul în viața de zi cu zi; aceste subdiviziuni nu sunt standardizate și sunt controversate.

Autismul poate fi împărțit și în autism sindromal și nonindromal; autismul sindromal este asociat cu un handicap intelectual sever sau profund sau cu un sindrom congenital cu simptome fizice, cum ar fi scleroza tuberculoasă. Deși indivizii cu sindrom Asperger tind să aibă performanțe cognitive mai bune decât cei cu autism, întinderea suprapunerii dintre sindromul Asperger și autismul non-sindromal este neclară.

Unele studii au raportat diagnostice de autism la copii din cauza unei pierderi de limbaj sau abilități sociale, spre deosebire de eșecul de a face progrese, de obicei între 15 și 30 de luni. Valabilitatea acestei distincții rămâne controversată; este posibil ca autismul regresiv să fie un subtip specific sau să existe un continuu de comportamente între autism cu sau fără regresie.

Cercetarea cauzelor a fost împiedicată de incapacitatea identificării subgrupurilor semnificative biologic în cadrul populației autiste și de limitele tradiționale dintre disciplinele psihiatriei, psihologiei, neurologiei și pediatriei. Tehnologii mai noi, cum ar fi fMRI și imagistica tensor difuzie, pot ajuta la identificarea fenotipurilor relevante biologic (trăsături observabile) care pot fi vizualizate pe scanări ale creierului, pentru a ajuta studiile neurogenetice suplimentare ale autismului; un exemplu este reducerea activității în zona feței fusiforme a creierului, care este asociat cu percepția afectată a oamenilor față de obiecte. S-a propus clasificarea autismului folosind genetică, precum și comportament.

Screening-ul

Aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu TSA observă comportamente neobișnuite ale copilului lor cu vârsta de 18 luni și aproximativ patru cincimi observă până la vârsta de 24 de luni. Potrivit unui articol, nerespectarea oricăreia dintre etapele următoare “este o indicație absolută pentru a continua evaluările ulterioare. Întârzierea sesizării pentru astfel de testări poate întârzia diagnosticul și tratamentul precoce și poate afecta rezultatul pe termen lung”.

 • Nici un răspuns la nume (sau privirea din ochi) până la 6 luni.
 • Fără gesticulare (indicare, fluturare, etc.) până la 12 luni.
 • Fără cuvinte unice de 16 luni.
 • Fără 24 de luni nu există expresii cu două cuvinte (spontane, nu doar ecolalice).
 • Pierderea oricărei limbi sau abilități sociale, la orice vârstă.

Prognosticul in autism

Nu se cunoaște niciun tratament specific in tulburarile de spectru autist. Copiii se recuperează ocazional, astfel încât își pierd diagnosticul de TSA; acest lucru apare uneori după un tratament intensiv și alteori nu. Nu se știe cât de des se întâmplă recuperarea; ratele raportate la eșantioanele neselectate au variat de la 3% la 25%. Majoritatea copiilor cu autism dobândesc limbaj la vârsta de cinci ani sau mai mici, deși câțiva au dezvoltat abilități de comunicare în anii următori. Majoritatea copiilor cu autism nu au sprijin social, relații semnificative, oportunități de angajare viitoare sau autodeterminare. Deși dificultățile de bază tind să persiste, simptomele devin adesea mai puțin severe cu vârsta.

Puține studii de înaltă calitate abordează prognosticul pe termen lung. Unii adulți prezintă o îmbunătățire modestă a abilităților de comunicare, dar câțiva scad; niciun studiu nu s-a concentrat asupra autismului după viața mijlocie. Dobândirea limbajului înainte de vârsta de șase ani si având un IQ peste 50 prezic rezultate mai bune; viața independentă este puțin probabilă in tulburarile de autism sever.

Multe persoane cu autism se confruntă cu obstacole semnificative în trecerea la vârsta adultă. În comparație cu populația generală, persoanele cu autism au șanse mai mari să fie șomere și să nu fi avut niciodată un loc de muncă. Aproximativ jumătate dintre persoanele din cei 20 de ani cu autism nu sunt angajați.

Surse:

 • Rebecca J. Landa, Diagnosis of autism spectrum disorders in the first 3 years of life
 • Autism spectrum disorder, MayoClinic.org
 • Autism Spectrum Disorder, nimh.nih.gov
Calitate articol
 • Calitate articol
5

Rezumat articol

Autismul este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți cu interacțiunea și comunicarea socială, precum și prin comportamentul restricționat și repetitiv. Părinții observă de obicei semne în primii trei ani ai vieții copilului lor. Aceste semne se dezvoltă adesea treptat, deși unii copii cu autism își ating etapele de dezvoltare într-un ritm normal înainte de agravare.

Sending
User Review
5 (1 vote)