Bananele – Bananierul

DICTIONAR DE PLANTE MEDICNALE - BANANIERUL

1608
Bananele
Bananele

Bananierul este o plantă anuală ce creşte în zonele tropicale. Face parte din familia musaceelor. Tulpina, ierboasă, poate ajunge până la opt metri înălţime. Frunzele din vârful tulpinii sunt cu adevărat uriaşe – pot avea şi trei metri lungime. O inflorescenţă de bananier ajunge, la rându-i, până la un metru lungime. Bananierul are flori femele’ şi flori masculine, bananele fiind produse de florile femele.

Bananele sunt grupate sub forma unui ciorchine cu circa 200 de fructe, având o greutate de 30 – 40 kg. După ce a rodit, planta moare, înmulţirea fiind făcută prin lăstarii de la rădăcină. Aceşti lăstari sunt luaţi şi plantaţi, înfiinţându-se astfel noi culturi de bananieri.

Pentru nevoi medicinale se poate utiliza planta în întregime. În mod curent se folosesc lăstarii, rădăcinile, florile şi, bineînţeles, fructele atât de cunoscute şi de apreciate de toată lumea. Din planta de bază, ca şi din celelalte părţi, de altfel, se obţine suc, se prepară extracte, decocturi, infuzii. Prin arderea întregii plante se obţine o cenuşă, ce are şi ea valenţe medicinale.

Substanţe active importante in banane

Bananele conţin protide, lipide şi nu mai puţin de 67 de glucide. Aceste fructe tropicale conţin şi săruri minerale, vitaminele A, B, C şi E, enzime.

Întrebuinţările bananelor

Se spune despre banană că este tot atât de hrănitoare ca şi carnea. Şi, cu toate acestea, banana nu este un aliment complet deoarece conţine puţine substanţe grase şi azotate. Cu toate acestea, bananele au o mulţime de aplicaţii medicinale. Cu excepţia celor bolnavi de diabet (care, totuşi, pot consuma flori fierte de bananier), banana poate fi consumată de oricine şi mai ales de către cei care depun efort fizic şi intelectual susţinut. Cenuşa obţinută prin arderea plantei este folosită pentru calmarea durerilor de burtă, reglând activitatea din tractul gastro-intestinal. Tot cu cenuşă de bananier se tratează şi crizele de ulcer.

Extractele de plantă se folosesc în afecţiuni cum ar fi diareea şi dizenteria, cât şi în tratarea unor maladii ale sistemului nervos (isteria, epilepsia). Preparatele din rădăcinile bananierului au acţiune tonică şi antiscorbutică. Cu sucul de rădăcină se tratează blocajele urinare. Sucul de flori de bananier îmbunătăţeşte situaţia persoanelor suferinde de dismenoree sau menoragii. Banana este recomandată copiilor, fiind utilă în procesul de creştere, în general, şi mai ales în întărirea sistemului osos.

Bananele au calităţi importante, fiind afrodiziace, antiscorbutice, diuretice, laxative. Cu toate că sunt atât de hrănitoare şi de accesibile, bananele trebuie, totuşi, consumate „cu discernământ”.