Boala Crohn

BOALA CROHN - CAUZE, DIAGNOSTIC, TRATAMENT

1897
Boala Crohn
Boala Crohn

Boala Crohn, enterita regionala sau sindromul Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal de la cavitatea bucală la anus.

Boala Crohn – Introducere

Semnele și simptomele includ adesea dureri abdominale, diaree (care poate fi sângeroasă dacă inflamația este severă), febră și scădere în greutate. Alte complicații pot să apară în afara tractului gastrointestinal și includ anemie, erupții cutanate, artrită, inflamații ale ochilor, și oboseală. Erupțiile cutanate pot fi cauzate de infecții, precum piodermie gangrenosum sau eritem nodosum. Obstrucția intestinului poate să apară ca o complicație a inflamației cronice, iar cei cu boală prezintă un risc mai mare de cancer intestinal.

În timp ce cauza bolii Crohn este necunoscută, se crede că se datorează unei combinații de factori de mediu, imun și bacterian la persoanele sensibile genetic. Rezultă o tulburare inflamatorie cronică, în care sistemul imunitar al organismului atacă tractul gastrointestinal, posibil direcționat către antigeni microbieni.

În timp ce Crohn este o boală imună, nu pare a fi o boală autoimună (prin faptul că sistemul imunitar nu este declanșat de corpul însuși). Problema imună exactă nu este clară; cu toate acestea, poate fi o stare de imunodeficiență. Aproximativ jumătate din riscul global este legat de genetica cu mai mult de 70 de gene găsite a fi implicate.

Fumătorii sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta boala Crohn decât nefumatorii. Diagnosticul se bazează pe un număr de constatări, inclusiv biopsia și aspectul peretelui intestinal, imagistica medicală și descrierea bolii. Alte stări care pot prezenta în mod similar sindromul intestinului iritabil și boala lui Behçet.

CITITI SI:  Cancerul colorectal

Nu există medicamente sau proceduri chirurgicale care pot vindeca boala Crohn. Opțiunile de tratament sunt destinate să ajute la simptome, să mențină remisia și să prevină recidiva. La cei nou diagnosticați, un corticosteroid poate fi utilizat pentru o scurtă perioadă de timp pentru a îmbunătăți rapid simptomele alături de alte medicamente, cum ar fi metotrexatul sau o tiofurină utilizată pentru a preveni recurența. Oprirea fumatului este recomandată persoanelor cu boală Crohn.

Boala Crohn afectează aproximativ 3,2 la 1000 de persoane în Europa și America de Nord. Este mai puțin cunoscută în Asia și Africa. Boala a fost numită după gastroenterologul Burrill Bernard Crohn, care, în 1932, împreună cu alți doi colegi de la spitalul Mount Sinai din New York , a descris o serie de pacienți cu inflamație a ileonului terminal al intestinului subțire, frecvent afectate de boală.

Semne și simptome

Simptome gastrointestinale

Mulți oameni cu boală Crohn au simptome cu ani înainte de diagnosticare. Debutul obișnuit este între 15 și 30 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. Din cauza naturii “neuniforme” a bolii gastrointestinale și a adâncimii implicării țesuturilor, simptomele inițiale pot fi mai subtile decât cele ale colitei ulceroase. Persoanele cu boala Crohn se confruntă cu perioade cronice de recurențe și de remitere.

Durerea abdominală poate fi simptomul inițial al bolii Crohn, de obicei în zona din dreapta jos. Este adesea însoțită de diaree, mai ales la cei care au suferit intervenții chirurgicale. Diareea poate sau nu poate fi sângeroasă. Natura diareei în boala Crohn depinde de partea intestinului subțire sau de colonul implicat. Ileita, de obicei, are ca rezultat fecale mari, voluminoase.

Colita poate duce la un volum mai mic de fecale de frecvență mai mare. Consistența fecalelor poate varia de la solid la apă. În cazuri severe, o persoană poate avea mai mult de 20 de mișcări intestinale pe zi și poate avea nevoie să se trezească pe timp de noapte pentru a defeca. Sângerarea vizibilă în fecale este mai putin comuna in boala Crohn decat in colita ulcerativa, dar pot fi observate in stabilirea colita Crohn. Mișcările sângeroase ale intestinelor vin de obicei, și pot fi de culoare roșu închis sau de culoare închisă. La stabilirea colitei severe a Crohnului, sângerarea poate fi copioasă. Flatulența și balonarea pot, de asemenea, să se adauge disconfortului intestinal.

Simptomele cauzate de stenoza intestinală sunt, de asemenea, frecvente în boala Crohn. Durerile abdominale sunt deseori cele mai severe în zonele intestinului cu stenoze. Vărsăturile persistente și greața pot indica stenoză din obstrucția intestinului subțire sau boala care implică stomacul, pilorul sau duodenul. Deși asocierea este mai mare în contextul colitei ulcerative , boala Crohn poate fi, de asemenea, asociată cu colangita sclerozantă primară , un tip de inflamație a conductelor biliare.

CITITI SI:  Sindromul malabsorbtiei

Disconfortul perianal poate fi de asemenea proeminent în boala Crohn. Mâncărimea sau durerea în jurul anusului pot fi sugestive pentru inflamație, fistulizare sau abces în jurul zonei anale sau a fisurii anale. Etichetele perianale ale pielii sunt, de asemenea, frecvente în boala Crohn și pot apărea cu sau fără prezența polipilor colorectali. Incontinență fecală poate însoți boala Crohn perianala.

La capătul opus al tractului gastrointestinal, gura poate fi afectată de răni recurente ( ulcere aftoase ). Rareori, esofagul și stomacul pot fi implicate în boala Crohn. Acestea pot provoca simptome, inclusiv dificultăți la înghițire ( disfagie ), dureri abdominale superioare și vărsături.

Simptome sistemice

Boala Crohn, ca multe alte afecțiuni cronice, inflamatorii, poate provoca o varietate de simptome sistemice. Printre copii, problema cresterii este foarte comună. Mulți copii sunt diagnosticați pentru prima dată cu boala Crohn pe baza incapacității de a menține creșterea. După cum se poate manifesta la momentul creșterii în pubertate, până la 30% dintre copiii cu boală Crohn pot avea o întârziere a creșterii.

Poate fi prezentă și febra, deși febra mai mare de 38,5 ° C este mai puțin frecventă dacă nu există o complicație, cum ar fi un abces. Printre persoanele mai în vârstă, boala Crohn se poate manifesta ca pierdere în greutate, de obicei legată de scăderea consumului de alimente, deoarece persoanele cu simptome intestinale de la boala Crohn se simt adesea mai bine atunci când nu mănâncă și își pot pierde pofta de mâncare . Persoanele cu probleme ale intestinului subtire pot avea, de asemenea, sindrom de malabsorbție de glucide sau lipide , ceea ce poate agrava și mai mult pierderea in greutate.

Simptome extraintestinale

În plus față de implicarea sistemică și gastrointestinală, boala Crohn poate afecta multe alte sisteme de organe. Inflamația porțiunii interioare a ochiului, cunoscută sub numele de uveită, poate determina vedere încețoșată și durere oculară, în special atunci când este expusă la lumină ( fotofobie ). Inflamația poate implica, de asemenea, partea albă a ochiului ( sclera ), o afecțiune numită episclerită . Atât episcleroza cât și uveita pot duce la pierderea vederii dacă nu sunt tratate.

Boala Crohn care afectează ileonul poate duce la creșterea riscului de apariție a calculilor biliari . Aceasta se datorează unei scăderi a resorbției acidului biliar în ileon, iar bila se excretă în scaun. Ca rezultat, colesterolul / raportul biliar crește în veziculul biliar, ducând la un risc crescut pentru calculi biliari.

Boala Crohn este asociată cu un tip de boală reumatologică cunoscută sub numele de spondiloartropatie seronegativă. Acest grup de boli se caracterizează prin inflamația unuia sau a mai multor articulații ( artrita ) sau a inserțiilor musculare (enthesită). Artrita în boala Crohn poate fi împărțită în două tipuri. Primul tip afectează articulațiile mai mari care poartă greutatea, cum ar fi genunchiul (cele mai comune), șoldurile, umerii, încheieturile sau coatele.

Cel de-al doilea tip implică simetric cinci sau mai multe articulații mici ale mâinilor și picioarelor. Artrita poate implica și coloanei vertebrale, ducând la spondilita anchilozantă dacă este implicată întreaga coloană vertebrală sau pur și simplu la sacroilita, dacă este implicată numai îmbinarea sacroiliacă. Simptomele artritei includ articulații dureroase, calde, umflate, rigide și pierderea mobilității articulațiilor sau funcției.

Boala Crohn poate implica, de asemenea, pielea, sângele și sistemul endocrin. Cel mai frecvent tip de manifestare a pielii, eritem nodosum , prezintă ca niște noduli roșii înclinate, care apar de obicei pe scorțișoare. Eritmul nodosum se datorează inflamației țesutului subcutanat subiacente și se caracterizează prin paniculita septală. O altă leziune a pielii, pyoderma gangrenosum , este, de obicei, un nodul ulcerativ dureros. Boala Crohn crește, de asemenea, riscul formării cheagurilor de sânge.

Persoanele cu boala Crohn pot dezvolta anemie din cauza lipsei vitaminei B12, acid folic, deficit de fier, sau din cauza anemiei bolilor cronice. Cel mai frecvent este anemie deficit de fier din cronice pierdere de sânge, aportul alimentar redus si inflamatie persistenta care duce la creșterea hepcidin niveluri, ceea ce limitează absorbția fierului în duoden.

Deoarece boala Crohn afectează cel mai frecvent ileonul terminal în care se absoarbe complexul de factori vitaminici B12 / intrinseci , se poate observa o deficiență de B12. Acest lucru este deosebit de obișnuit după intervenția chirurgicală pentru a elimina ileonul.Implicarea duodenului și a jejunului poate afecta absorbția multor altor nutrienți, inclusiv a acidului folic. Dacă boala lui Crohn afectează stomacul, producția de factor intrinsec poate fi redusă.

În cavitatea bucală, persoanele cu Crohn pot dezvolta cheilită granulomatosa și alte forme de granulomatoză orofacială , vegetație de pistastatism , stomatită aftoasă recurentă , limba geografică și stomatită migratorie în prevalență mai mare decât populația generală.

Cauzele aparitiei bolii Crohn

În timp ce cauza exactă este necunoscută, boala Crohn pare să se datoreze unei combinații de factori de mediu și predispoziție genetică. Crohn este prima boală complexă din punct de vedere genetic în care relația dintre factorii de risc genetici și sistemul imunitar este înțeleasă în detaliu. Datele genetice și evaluarea directă a imunității indică o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar înnăscut .Din acest punct de vedere, inflamația cronică a Crohn este cauzată atunci când sistemul imunitar adaptiv încearcă să compenseze un sistem imunitar deficitar înnăscut.

Cauzele genetice ale declansarii bolii Crohn

Boala Crohn are o componentă genetică. Din acest motiv, frații din familii cunoscute cu boala Crohn au de 30 de ori mai multe șanse să dezvolte Crohn decât populația generală. Prima mutație a constatat a fi asociate cu boala Crohn a fost în gena NOD2 (de asemenea , cunoscuta sub numele de gena CARD15), urmată de descoperirea unor mutații punctiforme . Peste treizeci de gene au fost asociate cu Crohn; o funcție biologică este cunoscută pentru majoritatea acestora.

De exemplu, o asociere este cu mutații în gena XBP1, care este implicată în calea de răspuns a proteinei declasate a reticulului endoplasmatic. Variantele de gene ale NOD2 / CARD15 par a fi legate de implicarea intestinului subțire. Alte gene bine documentate care cresc riscul de a dezvolta boala Crohn sunt ATG16L1 , 23R, IRGM și SLC11A1. Studiile recente de asociere cu genom au arătat că boala Crohn este legată genetic de boala celiacă.

Boala Crohn a fost legata de gena LRRK2, cu o variantă care poate crește riscul de a dezvolta boala cu 70%, în timp ce alta reduce cu 25%. Gena este responsabilă pentru fabricarea unei proteine ​​care colectează și elimină produsul rezidual în celule și este, de asemenea, asociată cu boala Parkinson.

Sistemul imunitar slab si boala Crohn

A existat o viziune dominantă asupra faptului că boala Crohn este o tulburare autoimună a celulelor T primordiale. Ipoteza ulterioară descrie secreția afectată a citokinelor de către macrofage, care contribuie la afectarea imunității innascute și conduce la un răspuns inflamator indus microbian indus în colon, unde încărcătura bacteriană este ridicată.

În 2007, gena ATG16L1 a fost implicată în boala Crohn, care poate induce autofagia și poate împiedica capacitatea organismului de a ataca bacteriile invazive. Un alt studiu a susținut că sistemul imunitar uman a evoluat în mod tradițional odată cu prezența paraziților în organism și că lipsa acestuia din cauza standardelor moderne de igienă a slăbit sistemul imunitar.

Patofiziologia bolii Crohn

În timpul colonoscopiei, biopsiile colonului sunt adesea luate pentru a confirma diagnosticul. Anumite trăsături caracteristice ale patologiei văzute indică boala lui Crohn; prezintă un model transmural de inflamație , ceea ce înseamnă că inflamația poate acoperi întreaga adâncime a peretelui intestinal . Ulcerația este un rezultat văzut în boala extrem de activă. Există, de obicei, o tranziție bruscă între țesutul neafectat și ulcerul – un semn caracteristic cunoscut sub numele de leziuni de alunecare.

Sub microscop, biopsiile colonului afectat pot prezenta inflamații mucoase, caracterizate prin infiltrarea focală a neutrofilelor , un tip de celulă inflamatorie, în epiteliu . Aceasta se întâmplă de obicei în zona care acoperă agregatele limfoide . Aceste neutrofile, împreună cu celulele mononucleare, se pot infiltra în cripte, ducând la inflamație (cripită) sau la abces (abcesul criptei). Granuloamele , agregatele derivate de macrofage cunoscute ca celule gigantice, se găsesc în 50% din cazuri și sunt cele mai specifice pentru boala Crohn.

Granuloamele din boala Crohn nu prezintă “caseation”, un aspect asemănător cu brânza, la examenul microscopic caracteristic granulomelor asociate cu infecții, cum ar fi tuberculoza. Biopsiile pot prezenta, de asemenea, leziuni cronice ale mucoasei, evidențiată prin tocirea intestinale vilozităților , ramificarea atipică a criptelor și o schimbare a tipului de țesut ( metaplazie). Un exemplu de astfel de metaplazie, metaplazia celulară Paneth , implică dezvoltarea celulelor Paneth (de obicei găsite în intestinul subțire și un regulator-cheie al microbiotei intestinale) în alte părți ale sistemului gastrointestinal.

Diagnosticarea bolii Crohn

Diagnosticul bolii Crohn poate fi uneori provocator, și de multe ori sunt necesare teste pentru a asista medicul în efectuarea diagnosticului. Chiar și cu un set complet de teste, este posibil să nu fie posibilă diagnosticarea Crohn cu certitudine; o colonoscopie este de aproximativ 70% eficientă în diagnosticarea bolii, cu teste suplimentare fiind mai puțin eficiente.

Boala din intestinul subțire este deosebit de dificil de diagnosticat, deoarece o colonoscopie tradițională permite accesul numai la colon și porțiuni inferioare ale intestinului subțire; introducerea endoscopiei capsulei ajută la diagnosticul endoscopic. Celulele gigantice (multinucleate) , o descoperire comună în leziunile bolii Crohn, sunt mai puțin frecvente în leziunile lichenului nitidus.

Endoscopia

O colonoscopie este cel mai bun test pentru a face diagnosticul bolii Crohn, deoarece permite vizualizarea directă a colonului și a ileului terminal , identificând modelul implicării bolii. În mod ocazional, colonoscopia poate călători peste ileonul terminal, dar variază de la o persoană la alta. În timpul procedurii, gastroenterologul poate efectua, de asemenea, o biopsie, ținând probe mici de țesut pentru analiza de laborator, ceea ce poate ajuta la confirmarea diagnosticului.

Deoarece 30% din boala Crohn implică doar ileonul, este necesară canularea ileonului terminal în efectuarea diagnosticului. Găsirea unei distribuții neuniforme a bolii, cu implicarea colonului sau a ileului, dar nu a rectului , este sugestiv pentru boala lui Crohn, la fel ca și alte stigmate endoscopice. Cu toate acestea, utilitatea endoscopiei capsulei este încă incertă. Un aspect asemănător cu ” pietruită ” se observă în aproximativ 40% din cazurile de boală Crohn la colonoscopie, reprezentând zone de ulcerație separate de zone înguste de țesuturi sănătoase.

Teste radiologice

O urmărire a intestinului subțire poate sugera diagnosticul bolii Crohn și este utilă atunci când boala implică numai intestinul subțire. Deoarece colonoscopia și gastroscopia permit vizualizarea directă a ileonului terminal și a începutului duodenului, acestea nu pot fi folosite pentru a evalua restul intestinului subțire. Investigatia cu raze X cu bariu, în care suspensia de sulfat de bariu este ingerată și imaginile fluoroscopice ale intestinului sunt luate în timp, este utilă pentru căutarea inflamației și îngustării intestinului subțire baritat, în care este introdus in rect de bariu și fluoroscopie este utilizat pentru imaginea intestinului, sunt rareori folosite în spălări ale bolii Crohn din cauza apariția de colonoscopie. Ele rămân utile pentru identificarea anomaliilor anatomice atunci când stricturile colonului sunt prea mici pentru a trece printr-un colonoscop sau în detectarea fistulelor coloanei (în acest caz contrastul trebuie făcut cu substanțe iodate).

Scanările CT și RMN sunt utile pentru evaluarea intestinului subțire cu protocoale de enterocliză. Sunt, de asemenea, utile pentru căutarea complicațiilor intra-abdominale ale bolii Crohn, cum ar fi abcese, obstrucții ale intestinului subțire sau fistule. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o altă opțiune pentru imagistica intestinului subțire , precum și pentru căutarea complicațiilor, deși este mai scumpă și mai puțin disponibilă. Tehnicile RMN, cum ar fi imagistica ponderată prin difuzie și imagistica de înaltă rezoluție, sunt mai sensibile în detectarea ulcerației și inflamației în comparație cu CT.

Teste de sânge

Un număr întreg de sânge poate dezvălui anemia, care este cauzată de pierderea de sânge care duce la deficit de fier sau deficiența de vitamina B12 , de obicei cauzată de boala ileală care afectează absorbția vitaminei B 12 . Poate să apară hemoliză autoimună feritinei nivelurile de a ajuta la evaluarea în cazul în care deficiența de fier contribuie la anemie. Rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) și proteina C reactivă ajută la evaluarea gradului de inflamație, care este important deoarece feritina poate fi crescută și în inflamație.

Fierul seric, capacitatea de legare totală a fierului și saturația transferinei pot fi mai ușor interpretate în inflamație. Anemia bolilor cronice conduce la o anemie normocitară. Alte cauze ale anemiei includ medicamentele utilizate în tratamentul bolii inflamatorii intestinale, cum ar fi azatioprina, care poate duce la citopenie și sulfasalazină, care poate duce, de asemenea, la deficiență de folat . Testarea anticorpilor de Saccharomyces cerevisiae (ASCA) și a anticorpilor citoplasmatici antineutrofili (ANCA) a fost evaluată pentru a identifica bolile inflamatorii ale intestinului și pentru a diferenția boala Crohn de colita ulceroasă.

În plus, creșterea cantităților și nivelurilor de anticorpi serologici, cum ar fi ASCA, antilaminaribiosidă [Glc (β1,3) Glb (β); ALCA], antichitobioside [GlcNAc (β1,4) GlcNAc (β); ACCA], antimanobioside [Man (α1,3) om (α) AMCA], antiLaminarină [(Glc (β1,3)) 3n (Glc (β1,6)); anti-L] și antichitină [GlcNAc (β1,4) n; anti-C] se asociază cu comportamentul bolii și chirurgia și pot ajuta la prognosticul bolii Crohn. Nivelurile serice scăzute ale vitaminei D sunt asociate cu boala Crohn.

Tratamentul si managementul bolii Crohn

Nu există nici un tratament pentru boala Crohn, iar remisia poate să nu fie posibilă sau prelungită dacă este atinsă. În cazurile în care este posibilă remiterea, recidivele pot fi prevenite, iar simptomele pot fi controlate prin medicație, stil de viață și modificări dietetice, modificări ale obiceiurilor alimentare (consumul mai redus de cantități mai mici), reducerea stresului, activitate moderată și exerciții fizice. Chirurgia este, în general, contraindicată și nu sa demonstrat că împiedică remiterea. Controlata adecvat, boala Crohn nu poate restricționa în mod semnificativ viața zilnică.

Medicatie

Tratamentul acut utilizează medicamente pentru a trata orice infecție (în mod normal antibiotice ) și pentru a reduce inflamația (în mod normal , medicamentele antiinflamatoare aminosalicilice și corticosteroizii ). Atunci când simptomele sunt în remisie, tratamentul intră în întreținere, cu scopul de a evita reapariția simptomelor. Utilizarea prelungită a corticosteroizilor are efecte secundare semnificative; în consecință, acestea nu sunt, în general, utilizate pentru tratamentul pe termen lung. Alternativele includ numai aminosalicilații, deși numai o minoritate este capabilă să mențină tratamentul și mulți necesită medicamente imunosupresoare. S-a sugerat, de asemenea, că antibioticele modifică flora enterică și că utilizarea lor continuă poate prezenta riscul de creștere excesivă cu agenți patogeni cum ar fi Clostridium difficile.

Medicamente utilizate pentru a trata simptomele bolii Crohn includ 5-aminosalicilic de acid formulări (5-ASA), prednison , imunomodulatori cum ar fi azatioprină (date ca promedicamentului pentru 6-mercaptopurina ), metotrexat , infliximab , adalimumab, certolizumab, vedolizumab și natalizumab. Hidrocortizonul trebuie utilizat în atacuri severe de boală Crohn. Terapiile biologice (biofarmaceutice) sunt medicamente utilizate pentru a evita utilizarea pe termen lung a steroizilor, scăderea inflamației și tratarea persoanelor care au fistule cu abcese. Anticorpul monoclonal ustekinumab pare a fi o opțiune de tratament sigur și poate ajuta persoanele cu boală Crohn activă moderată până la severă. Siguranța și eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu anticorpi monoclonali nu sunt cunoscute. Anticorpul monoclonal briakinumab nu este eficient pentru persoanele cu boala Crohn activă.

Pierderea treptată a sângelui din tractul gastrointestinal, precum și inflamația cronică conduc adesea la anemie, iar liniile directoare profesionale sugerează o monitorizare de rutină pentru acest lucru. Controlul bolilor adecvat îmbunătățește de obicei anemia bolilor cronice, dar deficienta de fier poate necesita tratament cu suplimente de fier. Ghidurile variază în funcție de modul în care trebuie administrat fierul. Pe lângă altele, problemele includ o limitare în eventuala resorbție zilnică și o creștere crescută a bacteriilor intestinale. Unele recomandă fierul parenteral ca prima linie, deoarece funcționează mai repede, are mai puține efecte secundare gastrointestinale și nu este afectat de inflamație care reduce absorbția enterală.

Alte linii directoare recomandă ca fierul pe cale orală să fie primul rând cu fier parenteral, rezervat celor care nu răspund în mod adecvat deoarece fierul pe cale orală este considerabil mai ieftin. Toți sunt de acord că anemia severă ( hemoglobina sub 10g / dl) trebuie tratată cu fier parenteral . Transfuzia de sânge ar trebui să fie rezervată persoanelor instabile din punct de vedere cardiovascular, datorită profilului său relativ slab de siguranță, lipsei eficacității pe termen lung și costurilor.

Chirurgia bolii Crohn

Boala Crohn nu poate fi vindecata prin intervenție chirurgicală, deoarece boala reapare în cele din urmă, deși este chirurgia este utilizată în cazul blocării parțiale sau totale a intestinului. Chirurgia poate fi, necesară pentru complicații cum ar fi obstrucții, fistule sau abcese sau dacă boala nu răspunde la medicamente. După prima intervenție chirurgicală, boala Crohn se întoarce, de obicei, la locul în care intestinul bolnav a fost îndepărtat și capetele sănătoase au fost reluate, totuși se poate întoarce în alte locuri. După o rezecție, se acumulează țesut cicatricial, care poate cauza stricturi care se formează când intestinele devin prea mici pentru a permite excrementele să treacă ușor, ceea ce poate duce la blocaj.

După prima rezecție, o altă rezecție poate fi necesară în termen de cinci ani. Pentru pacienții cu obstrucție datorată unei stricturi, două opțiuni pentru tratament sunt strictureplastia și rezecția acelei porțiuni de intestin. Nu există nici o semnificație statistică între strictureplasty alone versus strictureplasty și rezecție în cazurile de implicare duodenală. În aceste cazuri, ratele de re-operare au fost de 31%, respectiv de 27%, indicând faptul că strictureplasty este un tratament sigur și eficient pentru persoanele selectate cu implicare duodenală.

Reapariția postoperatorie a bolii Crohn este relativ comună. Leziunile lui Crohn se găsesc aproape întotdeauna la locul intestinului rezecat. Îmbinarea (sau anastomoza ) după intervenția chirurgicală poate fi inspectată, de obicei în timpul unei colonoscopii, iar activitatea bolii este gradată. Scorul “Rutgeert” este un sistem endoscopic de notare pentru recurența postoperatorie a bolii la boala Crohn. Reacțiile postoperatorii ușoare de boală Crohn sunt clasificate i1 și i2, recurențele moderate până la severe sunt clasificate i3 și i4. Mai puține leziuni au un grad mai scăzut. Pe baza punctajului, planurile de tratament pot fi concepute astfel încât să ofere pacientului cea mai bună șansă de a gestiona reapariția bolii.

Articol pe scurt
  • Parerea cititorilor
5

Rezumat

Boala Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal de la cavitatea bucală la anus.

Sending
User Review
5 (4 votes)