Calciu ionic

ANALIZE MEDICALE EXPLICATE - CALCIU IONIC

1292
Calciu ionic
Calciu ionic

Aproximativ jumatate (45%) din cantitatea totala de calciu plasmatic este legata de albumina (si doar o mica portiune de globuline) sub forma neionizata si nedifuzibila, constituind o forma inactiva fiziologic. O cantitate mica de calciu (5%) este difuzibila dar neionizata, fiind reprezentata de citrat, fosfat si bicarbonat de calciu.

Restul calciului plasmatic se gaseste sub forma ionica sau libera si constituie fractiunea fiziologic activa in procesele de hemostaza si de reglare a excitabilitatii neuromusculare si concentratia sa plasmatica este direct reglata de PTH si 1,25(OH)2D35.

Determinarea calciului ionic ofera indicatii despre efectul proteinelor totale si albuminei asupra nivelului calciului seric. Un pacient poate avea un nivel crescut al calciului total cu un nivel normal al calciului ionic datorita cresterii proteinelor totale si/sau albuminei, asa cum se intampla in conditii de deshidratare sau in mielomul multiplu.

Femeile prezinta o variatie diurna a calciului ionic si a hormonului PTH intact mai mare decat barbatii.

Exista o relatie invers proportionala intre concentratia calciului ionic si cea de fosfor.

Fractiunea ionizata a calciului seric tinde sa scada in caz de alcalinizare a sangelui, cand creste capacitatea proteinelor de a fixa calciul

Recomandari pentru determinarea calciu ionic

evaluarea fractiunii biologic active a calciului la gravide, nou-nascuti, transfuzii masive de sange citratat, disproteinemii (pierderi renale de proteine, sindroame de malabsorbtie, mielom multiplu, inflamatii active cronice, stari postoperatorii, pacienti care necesita ingrijiri medicale intensive), boli renale terminale, hipercalcemie maligna (in special in prezenta unui PTH intact normal), hiperparatiroidism si acidoza

Valori normale calciu ionic

Valori (mg/dL) ≤ 16 ani – 4.2-5.2
Valori (mg/dL) > 16 ani – 3.82-4.82

Valori critice calciu ionic

nivel scazut <2 mg/dL;
nivel crescut >7 mg/dL2.