Cancerul colorectal

1301
Cancer colorectal
Cancer colorectal

Cancerul colorectal, este o afectiune caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor maligne din intestinul gros (colon) sau rect (porțiunea terminală a intestinului gros). Cancerul de colon (sau cancerul intestinal) și cancerul rectal sunt uneori menționate separat. Cancerul colorectal se dezvoltă lent, dar se poate răspândi în țesuturile înconjurătoare și îndepărtate ale corpului.

Colonul reprezintă un segment al tubului digestiv, de mare importanţă în digestia chimului intestinal şi formarea materiilor fecale. Colonul este alcătuit din: cec cu apendice, colon ascendent, colonul transvers, colonul descendent şi colonul sigmoid.

Cauzele și simptomele cancerului colorectal

Ca majoritatea cazurilor de cancer, cancerele colorectale au cauze multiple, dintre care multe rămân necunoscute. Unele cazuri par a fi moștenite, în timp ce altele par a se produce la întâmplare sau pentru a avea cauze nongenetice. Aproximativ 95% din cancerele colorectale implică celulele glandulare din peretele colonului și se numesc adenocarcinoame. Alte tipuri de cancer colorectal pot începe între celulele producătoare de hormoni, celulele imune sau țesutul conjunctiv subiacent.

Mai mulți factori măresc riscul dezvoltării bolii. Cancerul colorectal devine mai frecvent cu creșterea vârstei; 90% dintre cazuri sunt diagnosticate la persoane de 50 ani sau mai mult. Un istoric familial al cancerului colorectal – forme specifice, cum ar fi polipoza adenomatoasă familială, sindromul Gardner și cancerul de colon nonpolipozic ereditar – pot predispune un individ la dezvoltarea cancerului colorectal. Fiecare dintre aceste condiții este cauzată în parte de o mutație genetică cunoscută. În plus, evreii Ashkenazi au o incidență puțin mai mare a cancerului colorectal datorată unei gene mutante și există o mutație genetică care crește riscul de cancer colorectal la persoanele de origine europeană, dar nu crește riscul la persoanele de origine japoneză. Aceasta din urma mutatie, descoperita in 2008, a fost prima care a furnizat dovezi ale diferentelor etnice in sensibilitatea genetica la cancerul colorectal.

CITITI SI:  Boala Crohn

Bolile cronice inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa, sunt asociate cu cancerul colorectal, la fel ca si prezenta unui numar mare de polipi noncancerosi de-a lungul peretelui colonului sau rectului. Alți factori de risc includ inactivitatea fizică și o dietă bogată în grăsimi. Cei care au fost tratați anterior pentru cancerul colorectal prezintă, de asemenea, un risc crescut de recurență. Anumite bacterii intestinale, inclusiv speciile de Fusobacterium, au fost implicate în cancerul colorectal; Fusobacterium sunt prezente la nivele crescute la pacienții cu cancer colorectal și pot declanșa răspunsuri inflamatorii asociate cu creșterea și progresia tumorii.

Deoarece cancerul colorectal este o boală a tractului digestiv, multe dintre simptome sunt asociate cu digestie anormală și eliminare. Simptomele includ episoade de diaree sau constipație care se extind de zile, sânge în scaun, sângerare rectală, icter, durere abdominală, pierderea apetitului și oboseală. Deoarece aceste simptome însoțesc o varietate de afecțiuni diferite, medicul trebuie consultat pentru a determina cauza lor.

Diagnosticul cancerului colorectal

Diagnosticul cancerelor de colon și rectal se face prin mai multe tehnici. În timpul unui examen rectal, medicul introduce un deget în rectul pacientului și simte suprafața pentru anomalii. De asemenea, poate fi utilizat o analiza a materiilor fecale pentru detectarea prezenței sângelui în scaun. Pentru a examina mai repede rectul, medicul poate folosi un tub îngust, flexibil, numit sigmoidoscop, pentru a se uita la mucoasa rectului și la sfârșitul colonului.

CITITI SI:  Cancerul gastric

Colonoscopia utilizează un dispozitiv similar pentru a examina întregul colon. Poate fi efectuată o biopsie în care țesutul anormal este îndepărtat prin utilizarea colonoscopului și apoi examinat sub microscop pentru semne de cancer. Se poate folosi o procedură cu raze X numită clisme de bariu cu contrast dublu. Sulfatul de bariu este utilizat pentru acoperirea colonului, iar colonul este umplut cu aer. Imaginile rezultate în contrast ridicat indică orice anomalii prezente.

CITITI SI:  Colonul

Dacă se găsește cancer, se determină gradul de răspândire (metastazat) din colon sau rect. Biopsiile pot fi luate din țesuturile înconjurătoare sau poate fi utilizată una dintre tehnicile de imagistică pentru a detecta metastazarea. Tehnicile includ ultrasunete rectale, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) și scanări cu raze X sau tomografie computerizată (CT).

Stadializarea cancerului colorectal

Stadiul 0: Cancerul este localizat doar in structura interna a colonului sau rectului. Acest stadiu se mai numeste si Carcinom in situ.
Stadiul 1: Cancerul s-a dezvoltat in peretele colonului sau rectului, dar nu l-a depasit
Stadiul 2: Tumora se extinde, poate sa ajunga in testurile invecinate, dar nu patrunde in nodulii limfatici.
Stadiul 3: Cancerul invadeaza nodulii limfatici din jurul colonului si rectului, dar nu se raspandeste la alte organe, deci nu metastazeaza la distanta.
Stadiul 4: Cancerul migreaza la alte organe precum ficatul sau plamanii.

Pacienții cu cancer colorectal au o rată de supraviețuire de cinci ani atunci când boala este detectată devreme, iar cei care ajung în această etapă de multe ori continuă să trăiască o viață lungă și sănătoasă. Aproximativ două treimi dintre pacienții cu metastaze locale supraviețuiesc timp de cinci sau mai mulți ani, dar în cazurile în care cancerul este detectat cu întârziere și sa răspândit în regiuni îndepărtate ale corpului, rata de supraviețuire este foarte scăzută.

Tratamentul cancerului colorectal

Cancerul colorectal este tratat prin intervenții chirurgicale, prin chimioterapie sau prin radiații. Metoda utilizată depinde de locul cancerului și de gradul de răspândire a acestuia. Pentru cancerele localizate la colon sau rect, operația este, de obicei, tot ceea ce este necesar. Pentru cancerul de colon în stadiu precoce, un colonoscop poate fi utilizat pentru a îndepărta țesutul canceros. Alte cancere timpurii necesită o rezecție chirurgicală, prin care porțiunea de colon care conține țesutul canceros este îndepărtată împreună cu țesutul înconjurător și ganglionii limfatici din apropiere, iar restul colonului este reparat.

Cancerul rectal poate fi tratat prin îndepărtarea polipului sau a polipilor canceroși, a cancerului și a țesuturilor înconjurătoare sau a unor secțiuni mai mari ale rectului. Unele tipuri de cancer pot fi eliminate prin arderea lor într-o procedură numită electrofulguration. În cazurile în care este implicată partea inferioară a rectului, poate fi necesară o colostomie, prin care chirurgul creează o deschidere artificială pentru îndepărtarea deșeurilor. În cazul în care cancerul colorectal sa răspândit în țesuturile înconjurătoare, cum ar fi cele ale uterului, prostatei, ficatului, rinichilor sau vezicii urinare, poate fi necesară o intervenție chirurgicala mai extinsă pentru a îndepărta toate sau o parte din aceste organe.

Ambele tipuri de cancer de colon și rectal pot fi tratate cu radiații, utilizând fie grinzi externe, fie pelete radioactive implantate chirurgical. Radiația este folosită în mod obișnuit împreună cu intervenția chirurgicală, fie înainte de intervenția chirurgicală pentru a diminua tumorile, fie după o intervenție chirurgicală pentru a distruge cantități mici de țesut canceros rămas. Chimioterapia poate fi, de asemenea, indicată pentru tratamentul cancerelor colorectale, în special atunci când cancerul sa răspândit în alte părți ale corpului, dar și ca terapie adjuvantă pentru chirurgia primară și radiații. Efectele secundare ale radiațiilor și ale chimioterapiei pot include vărsături, diaree și oboseală.

CITITI SI:  Uleiul de nuca de cocos, inamicul cancerului

Profilaxia cancerului colorectal

Un stil de viață care include exerciții fizice regulate și o dietă scăzută în grăsimi și bogată în fibre ajută la prevenirea cancerului colorectal. Detectarea precoce este importantă în prevenirea dezvoltării cancerului colorectal avansat. Unele societăți medicale recomandă examinarea periodică de către un medic după vârsta de 50 de ani.

Studiile multiple au arătat că aspirina anti-durere poate reduce în mod eficient riscul de apariție a cancerului colorectal la unele persoane și poate chiar să reducă ratele de mortalitate pentru cei deja diagnosticați cu această boală. Un raport publicat in 2010 care analiza datele privind utilizarea aspirinei si riscul de cancer in diferite grupuri de studiu pe o perioada de 20 de ani a aratat ca utilizarea concomitenta a dozei scazute de aspirina (75-300 mg) a redus riscul de colon (intestin) mult de 25%. Utilizarea pe termen lung a aspirinei cu doză mică a fost, de asemenea, asociată cu o reducere semnificativă a mortalității din această formă a bolii.

Articol pe scurt
  • Calitate articol
5

Rezumat

Cancerul colorectal, este o afectiune caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor maligne din intestinul gros (colon) sau rect (porțiunea terminală a intestinului gros). Cancerul de colon (sau cancerul intestinal) și cancerul rectal sunt uneori menționate separat. Cancerul colorectal se dezvoltă lent, dar se poate răspândi în țesuturile înconjurătoare și îndepărtate ale corpului.

Sending
User Review
5 (2 votes)