Cancerul de colon si rect ar putea fi produs de celule migratoare

CELULELE MIGRATOARE SI CANCERUL DE COLON

2016
Cancer colon
Cancer colon

Rezultatele unui mic studiu ar putea duce la o mai bună identificare a polipilor colonici care ar putea să se dezvolte în cancerul colorectal invaziv.

Acest lucru poate împiedica tratamentul inutil al pacienților cu creșteri de polipi inofensive, conform cercetătorilor de la Universitatea Duke din Statele Unite.

Există în jur de 1,3 milioane de oameni care trăiesc cu cancer colorectal în Europa si mult mai multi in SUA, unde aproximativ 4% dintre oameni vor dezvolta boala în timpul vieții.

Cancerul începe de obicei ca o creștere mică sau polip în mucoasa colonului sau rectului. Metodele de screening care caută și elimină aceste creșteri din intestin pot preveni cancerul.

CITITI SI:
Cancerul gastric

Celulele canceroase migreaza, “se plimba”

Folosind modele matematice si de secventiere a genomului, cercetatorii au decis sa caute caracteristici celulare care ar putea conduce polipii spre malignitate.

Căutarea lor a arătat că tumorile maligne – dar nu benigne – au o semnătura genetică a capacității “mișcării celulare”, chiar și în stadiul incipient al creșterii.

Acest lucru este semnificativ, deoarece celulele care au aceste trăsături sunt capabile de “invazie și metastaze”, care este principala cauză a morții în cancer.

Celulele metastatice “penetrează țesuturile înconjurătoare”, apoi călătoresc prin sistemul limfatic sau prin sânge și introduc tumori secundare în alte părți ale corpului.

Prin testarea tumorilor mici detectate pe ecran, spune primul autor al studiului, Dr. Marc D. Ryser, care este cercetator in departamentele de Chirurgie si Matematica de la Universitatea Duke, pentru circulatia timpurie a celulelor ca semn de malignitate să fie posibilă identificarea pacienților care ar putea beneficia de tratament agresiv “.

CITITI SI:
Mezelurile – Cancerul pe paine de zi cu zi

Studiul urmează o activitate anterioară care a arătat că tumorile finale ale unor tipuri de cancer poartă semnături genetice care sunt deja detectabile.

Acest lucru a determinat cercetătorii să se întrebe dacă creșterile care devin tumori invazive “s-au născut rău” – adică trăsăturile care le dau această capacitate sunt de la început și nu sunt dobândite pe măsură ce cresc.

În noul studiu, Prof. Shibata și colegii săi au analizat “19 tumori colorectale umane”. Ei au găsit semnăturile genetice ale “mișcării precoce a celulelor anormale” în 9 din cele 15 tumori care au fost maligne și în niciuna dintre cele patru benigne.

Creșterea timpurie a tumorii finale, notează autorii, “depinde în mare măsură de celulele migratoare”.