Caria dentara

1602
Caria dentara
Caria dentara

Caria dentara sau dezintegrarea unui dinte, o boală localizată care începe la suprafața dintelui și poate progresa prin dentină în cavitatea pulpei.

Se crede că acțiunea microorganismelor din gură asupra zaharurilor și a carbohidraților ingerate produce acizi care mănâncă smaltul dintilor.

Structura proteică a dentinei este apoi distrusă prin acțiunea enzimatică și invazia bacteriană. Dieta, sănătatea generală, defectele structurale ale dinților și ereditatea afectează șansele de a dezvolta carii.

Există aproximativ 600 de specii de bacterii care locuiesc în mod normal în cavitatea orală bucala. Astfel, compoziția bacteriană a cavității bucale este suspectată că joacă un rol important în dezvoltarea cariilor și a bolii gingiilor.

În 2008, descoperirea unei specii bacteriene numită Prevotella histicola, care este prezentă atât în țesuturile orale sănătoase cât și canceroase și care generează acizi, cum ar fi acidul acetic și acidul lactic, care pot deteriora smalțul dintelui, a subliniat necesitatea de a înțelege mai bine microorganismele orale și rolul lor în cariile dentare.

Tratamentul cariei include atenția la dietă, adesea implicând evitarea dulciurilor și îngrijirea dinților prin curățare și prin restaurarea dinților care au carii.

Etanșarea suprafețelor de muşcare ale dinților cu materiale adezive a redus, de asemenea, foarte mult incidența cariilor. Astăzi oamenii de știință investighează modalitățile de a influența sau modifica compoziția bacteriană a cavității bucale pentru prevenirea și tratamentul cariilor dentare.