Coenzima Q10 – Vitamina vietii

COENZIMA Q10 VITAMINA VIETII SI A TINERETII

1395
Coenzima Q10
Coenzima Q10

Coenzima Q10, descoperita in anul 1957 de catre Frederick Crane, este substanta care raspunde de producerea energiei la nivel celular. La cativa ani de la descoperirea coenzimei Q10, s-au facut cercetari si teste pe pacienti bolnavi pentru a se vedea beneficiile acesteia in diverse boli.

Coenzima Q10 – Generalitati

Coenzima Q10 (Ubichinona, CoQ10) este o substanta prezenta in toate celulele organismului si este indispensabila desfasurarii normale a proceselor biologice si biochimice, datorita rolului major detinut in transportul energiei necesare celulelor. Carenta de Q10 genereaza dereglari in procesele de oxido-reducere ce se desfasoara la nivel celular si cauzeaza astfel tulburari dintre cele mai diverse in functionarea organismului. Acest lucru se intampla chiar si atunci cand cantitatea de Co Q10 scade cu numai 25% fata de normal. In cazul in care organismul nu dispune de necesarul de coenzima, apar semnele insufucientei cardiace, hipertensiunii si ale altor numeroase boli.

Coenzima Q10 este sintetizata in organism in cantitatea necesara pentru functionarea normala a celulelor pana la varsta de 30 de ani. In paralel cu procesul imbatranirii scade si cantitatea de Co Q10 din organism, impunadu-se suplimentarea ei prin hrana si respectiv prin utilizarea suplimentelor naturale. CoQ10 este o substanta asemanatoare vitaminelor. Structura sa aminteste de cea a vitaminei E, insa efectul antioxidant este mult mai puternic. Din punct de vedere biochimic, Co Q10 are rol reglator in procesul de generare a energiei ce se desfasoara la nivelul mitocondriilor, acele centrale minuscule ale celulelor unde se sintetizeaza moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mare incarcatura de energie produs de organismul uman.

Exista 10 tipuri obisnuite de Coenzima Q, dar dintre ele, numai Coenzima Q10 face parte din structura celulelor umane. Alimentele cele mai bogate in aceasta substanta sunt: somonul, macroul, inima si ficatul de bovine. Este cunoscut faptul ca in cazul diverselor afectiuni ale miocardului, (cardiomiopatii), rata de supravietuire peste cinci ani este foarte mica in absenta unui transplant de inima care este deosebit de costisitor (in SUA costul operatiei se ridica la 150.000 $).

Din fericire, astazi exista o solutie alternativa: in SUA CoQ10 se afla acum pe rafturile magazinului alimentar de la coltul strazii, iar in Romania, desi foarte putini oameni cunosc efectele terapeutice ale acestei substante, Coenzima Q10 de cea mai buna calitate se pate procura prin reteaua de distributie CaliVita. Uneori si specialistii dovedesc lacune semnificative in ceea ce priveste CoQ10, in contextul in care numeroase cercetari internationale au dovedit cu prisosinta eficacitatea utilizarii acestui supliment natural.

Deficienta coenzimei Q10

Există doi factori majori care duc la deficiența CoQ 10 la om: reducerea biosintezei și creșterea utilizării de către organism. Biosinteza este sursa majoră de CoQ 10. Biosinteza necesită cel puțin 12 gene, iar mutațiile în multe dintre ele determină deficiență de CoQ. Nivelurile CoQ 10 pot fi, de asemenea, afectate de alte defecte genetice (cum ar fi mutațiile de ADN mitocondrial, ETFDH, APTX, FXN și BRAF , gene care nu sunt direct legate de procesul de biosinteză CoQ 10). Rolul statinelor în deficiențe este controversat. Unele boli cronice (cancer , boli de inimă etc.) se consideră, de asemenea, că reduc biosinteza și măresc cererea de CoQ 10 în organism, însă nu există date clare care să susțină aceste afirmații.

De obicei, toxicitatea nu este observată la doze mari de CoQ 10. O doză zilnică de până la 3600 mg sa dovedit a fi tolerată atât de către persoanele sănătoase, cât și de cele nesănătoase. Unele efecte adverse, cu toate acestea, în mare parte gastro-intestinale, sunt raportate la doze foarte mari.

Evaluare clinică a coenzimei Q10

Deși CoQ 10 poate fi măsurat în plasma sanguină, aceste măsurători reflectă mai degrabă aportul alimentar decât starea țesutului. În prezent, majoritatea centrelor clinice măsoară nivelurile de CoQ 10 în fibroblastele pielii cultivate, biopsiile musculare și celulele mononucleare din sânge, fibroblaști Cultura poate fi folosit, de asemenea, pentru a evalua rata de endogene COQ 10 biosinteză, prin măsurarea absorbției de 14 C – hidroxibenzoat.

Inhibarea prin statine și beta-blocante

CoQ 10 prezintă o cale biosintetică cu colesterolul. Sinteza unui precursor intermediar al CoQ 10 , mevalonat, este inhibată de unele beta-blocante , medicamente care scad tensiunea arterială [10] și statine , o clasă de medicamente care scad colesterolul. Statinele pot reduce concentrațiile serice ale CoQ 10 cu până la 40%.

Beneficiile Coenzimei Q10

Coenzima Q10 este utila in prevenirea si tratarea urmatoarelor afectiuni:

Alte indicatii: paradontoza, afectiuni degenerative ale sistemului nervos central, efectesecundare in contraceptia orala, pentru mentinerea tineretii. Cercetatorii japonezi au ajuns la concluzia ca ubichinona poate favoriza vindecarea ulcerului duodenal si, de asemenea, contribuie la fortificarea sistemului imunitar. CoQ10 a dovedit proprietati curative si in: afectiunile aparatului respirator astmul bronsic

Alimente bogate in Coenzima Q10

Carnea și peștele sunt cele mai bogate surse de dieta CoQ 10 ; niveluri peste 50 mg / kg pot fi găsite în carne de vită , carne de porc , inimă de pui și ficat de pui . Produsele lactate sunt surse mult mai sărace ale CoQ 10 comparativ cu țesuturile animale. Uleiul vegetal este, de asemenea, destul de bogat în CoQ 10. În legume, pătrunjelul și perilla sunt cele mai bogate surse CoQ 10 , dar diferențe semnificative în nivelurile CoQ 10 pot fi găsite în literatură. Broccoli, struguri și conopida sunt surse modeste ale CoQ 10. Cele mai multe fructe și fructe de pădure reprezintă o sursă săracă sau foarte slabă de CoQ 10 , cu excepția avocado, care are un conținut relativ ridicat de CoQ 10.

Articolul pe scurt
  • Calitate articol
5

Rezumat

Coenzima Q10, descoperita in anul 1957 de catre Frederick Crane, este substanta care raspunde de producerea energiei la nivel celular. La cativa ani de la descoperirea coenzimei Q10, s-au facut cercetari si teste pe pacienti bolnavi pentru a se vedea beneficiile acesteia in diverse boli.

Sending
User Review
0 (0 votes)