Colangiografia

1725
Colangiografia
Colangiografia

Colangiografia este procedeul medical prin care se face examinarea cu raze X a conductelor biliare, utilizând un colorant radiopatic ca mediu de contrast.

În metoda intravenoasă, colorantul este administrat intravenos și este excretat prin ficat în canalele biliare. Filmele cu raze X sunt luate la intervale de 10 minute, deoarece colorantul se excretă prin căile biliare cistice, hepatice și comune în tractul intestinal. Excreția este de obicei terminată în 4 ore.

Pregătirea pacientului pentru metoda intravenoasă necesită restricționarea fluidelor pentru concentrarea colorantului și poate include, de asemenea, curățarea tractului intestinal în ziua anterioară examinării cu un laxativ sau clismă, astfel încât materialul fecal și gazul să nu observe tractul biliar.

Uneori, colangiografia se face după intervenția chirurgicală a vezicii biliare și a tractului biliar. În această metodă, colorantul radiopatic este injectat direct într-un tub care a fost lăsat în tractul biliar încă din momentul operației. Filmele sunt luate imediat după injectarea colorantului. Dacă nu există nici o obstrucție, structurile biliare se umplu ușor și rapid în tractul intestinal.

Când este necesar ca chirurgul să localizeze calculii biliari sau alte condiții obstructive în momentul efectuării intervenției chirurgicale, colorantul poate fi injectat direct în canalele biliare. Filmele sunt luate în sala de operație, iar obstacole care nu pot fi identificate în alt mod pot fi localizate și corectate în timp ce pacientul este încă anestezist.

Pacientul cu icter nu poate suferi nici colangiografie intravenoasă, nici colecistografie orală. O cale alternativă pentru injectarea colorantului de contrast și vizualizarea sistemului biliar este cholangiografia transhepatică percutanată. Sub controlul fluoroscopic, un ac este introdus prin piele și în ficat, unde este depus materialul de contrast. Conducta biliară obstrucționată și extinsă poate fi apoi vizualizată. După vizualizare canalele pot fi drenate prin ac.