Colonoscopia

IMAGISTICA MEDICALA - COLONOSCOPIA

2552
Colonoscopia
Colonoscopia

Colonoscopia este examinarea endoscopică a intestinului gros și partea distală a intestinului subțire cu o cameră CCD sau o cameră cu fibră optică pe un tub flexibil care trece prin anus.

Generalitati

Colonoscopia poate oferi un diagnostic vizual (de exemplu, ulcerații, polipi) și oferă posibilitatea biopsiei sau eliminării leziunilor suspectate de cancer colorectal. Colonoscopia poate elimina polipii pana la un milimetru sau mai puțin. Odată ce polipii sunt îndepărtați, ei pot fi studiati cu ajutorul unui microscop pentru a determina dacă sunt formatiuni precanceroase sau nu. Poate dura până la 15 ani pentru ca polipul să devină canceros.

Colonoscopia este similară cu sigmoidoscopia – diferența fiind legată de ce părți ale colonului pot examina fiecare. O colonoscopie permite examinarea întregului colon (1200-1500 mm în lungime). O sigmoidoscopie permite o examinare a porțiunii distale (aproximativ 600 mm) a colonului, care poate fi suficientă pentru depistarea cancerului colorectal.

Este posibilă și colonoscopia virtuală, care utilizează imagini 2D și 3D reconstituite din scanări cu tomografie computerizată (CT) sau scanări prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), ca un test medical complet neinvaziv, deși nu este standard și încă este în curs de investigare abilitățile sale de diagnosticare. Mai mult, colonoscopia virtuală nu permite manevre terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor / tumorilor sau biopsie, nici vizualizarea leziunilor mai mici de 5 milimetri. Dacă un polip este detectat folosind colonografie CT, este necesară o colonoscopie standard. În plus, chirurgii au folosit în ultima vreme termenul pouchoscopy pentru a se referi la o colonoscopie a pungii ileo-anale.

CITITI SI:  Colonul

Utilizări medicale ale colonoscopiei

Condițiile care necesită colonoscopii includ hemoragie gastrointestinală, modificări inexplicabile în intestinul gros și suspiciune de malignitate. Colonoscopiile sunt adesea folosite pentru a diagnostica cancerul de colon, dar sunt, de asemenea, utilizate frecvent pentru a diagnostica boala inflamatorie a intestinului. La pacienții vârstnici (uneori chiar si la cei mai tineri), o scădere inexplicabilă a hematocritului (un semn al anemiei) este un indiciu care necesită o colonoscopie, de obicei împreună cu o endoscopie gastrica, chiar dacă nu s-a observat sânge evident în materiile fecale).

Colonoscopul
Colonoscopul

Sangele din materiile fecale este un test rapid care se poate face pentru a testa urme microscopice de sânge în scaun. Un test pozitiv este aproape întotdeauna o indicație de a face o colonoscopie. În cele mai multe cazuri, rezultatul pozitiv se datorează doar hemoroizilor; totuși, se poate datora diverticulozei, bolii inflamatorii intestinale (boala Crohn, colită ulcerativă), cancerului de colon sau polipilor. Cu toate acestea, polipectomia colonică a devenit o parte de rutină a colonoscopiei, permițând îndepărtarea rapidă și simplă a polipilor fără intervenții chirurgicale invazive.

Examinarea cancerului de colon

Colonoscopia este unul dintre testele de screening pentru cancerul colorectal disponibile pentru persoanele care au peste 50 de ani. Celelalte teste de screening includ sigmoidoscopia flexibilă, clisma cu bariu cu contrast dublu, colonografia computerizată tomografică (colonoscopie virtuală), testul de sânge ocultic pe bază de guaiac (gFOBT), testul imunochemic fecal (FIT) și testul de screening ADN pentru scaun multitarget Cologuard).

Persoanele cu antecedente familiale ale cancerului de colon sunt adesea întâlnite in clinicile medicale inclusiv în timpul adolescenței pentru examenul colonoscopic. Printre persoanele care au avut o colonoscopie initiala in care nu au fost gasiti polipi, riscul de a dezvolta cancer colorectal in termen de cinci ani este extrem de scazut. Prin urmare, nu este nevoie ca acei oameni facă o altă colonoscopie mai devreme de cinci ani de la primul screening.

Societățile medicale recomandă o colonoscopie de screening la fiecare 10 ani începând cu vârsta de 50 de ani pentru adulți fără risc crescut de cancer colorectal. Cercetările arată că riscul de cancer este scăzut timp de 10 ani dacă o colonoscopie de înaltă calitate nu detectează cancerul, astfel că testele în acest scop sunt indicate la fiecare zece ani.

Examinarea colonoscopică previne aproximativ două treimi din decesele cauzate de cancerele colorectale din partea stângă a colonului și nu este asociată cu o reducere semnificativă a deceselor cauzate de boala pe partea dreaptă.

Colonoscopia reduce ratele de cancer prin detectarea unor polipi de colon și a cancerului de pe partea stângă a colonului suficient de devreme pentru a putea fi tratați și un număr mai mic pe partea dreaptă; multe dintre aceste creșteri stângi ar fi fost, de asemenea, detectate printr-o procedură sigmoidoscopică mai sigură.

Deoarece polipii au nevoie adesea de 10-15 ani pentru a se transforma în cancer, la persoanele cu risc mediu de cancer colorectal, liniile directoare recomandă 10 ani după o colonoscopie normală înainte de următoarea colonoscopie. (Acest interval nu se aplică persoanelor cu risc crescut de cancer colorectal sau celor care suferă de simptome de cancer colorectal.)

Extirpare polip colon
Extirparea unui polip de colon cu ajutorul colonoscopului

Recomandări in efectuarea colonoscopiei

Se recomanda ca, începând cu vârsta de 50 de ani, atât bărbații, cât și femeile să urmeze unul din aceste programe de testare pentru screening-ul cancerului colorectal:

  • Sigmoidoscopie flexibilă la fiecare 5 ani sau
  • Colonoscopie la fiecare 10 ani sau
  • CT (colonoscopie virtuală) la fiecare 5 ani
  • Testul de sânge ocultic pe bază de guaiac anual (gFOBT)
  • Testul imunochemical fecal anual (FIT)
  • Testul ADN-ului pe scaun (ADN-ul) la fiecare 3 ani
CITITI SI:  Cancerul colorectal

Riscuri in procedura colonoscopiei

Aproximativ 1 din 200 de persoane care sunt examinate cu colonoscopul prezintă o complicație gravă. Perforarea colonului are loc la aproximativ 1 procedură din 2000, sângerarea în 2,6 la 1000 din cazuri și moartea la 3 cazuri din 100000.

La unele populații cu risc scăzut de cancer colorectal, screening-ul în absența simptomelor nu va depăși riscurile procedurii. De exemplu, șansele de a dezvolta cancer colorectal cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani sunt doar 1 la 1250. Această procedură are un risc scăzut (0,35%) de complicații grave.

Rata complicațiilor variază de la practician și instituție care efectuează procedura, precum și de la alte variabile.

Perforarea colonului in timpul colonoscopiei

Cea mai gravă complicație este, în general, perforația gastrointestinală, care pune în pericol viața pacientului iar, în majoritatea cazurilor, necesită intervenții chirurgicale imediate pentru remediere. Mai puțin de 20% din cazuri pot fi gestionate cu succes printr-o abordare conservatoare (non-chirurgicală).

Analiza din 2003 a riscurilor relative de sigmoidoscopie și colonoscopie a adus în atenție faptul că riscul de perforare după colonoscopie este aproximativ dublu față de cel după sigmoidoscopie (în concordanță cu faptul că colonoscopia analizează o secțiune mai lungă a colonului), chiar dacă această diferență părea a fi în scădere.

Sângerarea in timpul si dupa colonoscopie

Sângerările pot fi tratate imediat în timpul procedurii prin căuterizare prin colonoscop. Sângerarea întârziată poate apărea, de asemenea, la locul de îndepărtare a polipilor până la o săptămână după procedură și poate fi efectuată o procedură repetată pentru a trata locul de sângerare. Chiar și mai rar, ruptura splenică poate să apară după colonoscopie din cauza aderențelor dintre colon și splină.

Anestezia in timpul colonoscopiei

Ca și în cazul oricărei proceduri care implică anestezie, alte complicații ar include complicații cardiopulmonare, cum ar fi o scădere temporară a tensiunii arteriale și o saturație a oxigenului, de obicei rezultatul supradedicării și pot fi inversate cu ușurință. Anestezia poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge și poate duce la embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă.

În cazuri rare, pot să apară evenimente cardiopulmonare mai grave, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral sau chiar moarte; acestea sunt extrem de rare, cu excepția pacienților critici cu factori de risc multipli. În cazuri foarte rare, se poate produce comă asociată cu anestezia.

Pregatirea intestinului

Deshidratarea cauzată de laxativele care se administrează de obicei în timpul pregatirii intestinului pentru colonoscopie poate, de asemenea, să apară. Prin urmare, pacienții trebuie să bea cantități mari de fluide în timpul zilelor de pregatire a colonoscopiei pentru a preveni deshidratarea. Pierderea electroliților sau deshidratarea este un risc potențial care se poate dovedi mortal. În cazuri rare, deshidratarea severă poate determina leziuni renale sau disfuncții renale sub formă de nefropatie de fosfat.

Alte riscuri

Colonoscopiile virtuale prezintă riscuri asociate expunerii la radiații. Pregatirea colonoscopică și procedura de colonoscopie pot provoca inflamația intestinului și diareea sau obstrucția intestinului.

În timpul colonoscopiilor în care un polip este îndepărtat (o polipectomie), riscul de complicații a fost mai mare, deși încă foarte puțin frecvent, la aproximativ 2,3%. Una dintre cele mai grave complicații care pot apărea după colonoscopie este sindromul postpolipectomiei.

Acest sindrom se produce datorită potențialelor arsuri la nivelul peretelui intestinului atunci când polipul este îndepărtat. Este totuși o complicație foarte rară și, ca urmare, oamenii pot avea febră și dureri abdominale. Starea este tratată cu fluide intravenoase și antibiotice.

Infecțiile intestinale sunt un risc potențial in procedura colonoscopiei, deși sunt foarte rare. Colonul nu este un mediu steril, deoarece multe bacterii trăiesc în colon pentru a asigura buna funcționare a intestinului și, prin urmare, riscul de infecții este foarte scăzut. Infecțiile pot apărea în timpul biopsiilor atunci când se elimină prea mult țesut și bacteriile ies în zone în care nu aparțin sau în cazurile în care mucoasa colonului este perforată și bacteriile intră în cavitatea abdominală. Infecția poate fi, de asemenea, transmisă între pacienți dacă colonoscopul nu este curățat și sterilizat corect între teste.

Riscurile dupa colonoscopie pot include greață, vărsături sau alergii la sedativele utilizate. Dacă medicamentul este administrat intravenos, vena se poate irita. În cazuri foarte rare, poate să apară o explozie intracolonică. O pregătire meticuloasă a intestinului este cheia pentru a preveni această complicație.

Semnele de complicații includ dureri abdominale severe, febră și frisoane sau sângerări rectale (mai mult de o jumătate de cană sau 100 ml).

Procedura colonoscopiei

Pregatirea pentru colonoscopie

Colonul trebuie să nu conțină materie solidă pentru ca testul să fie efectuat în mod corespunzător. Timp de una până la trei zile, pacientul trebuie să urmeze un regim alimentar fara fibre sau cu dietă lichidă. Exemple de lichide clare sunt sucul de mere, supa de pui și/sau vită, limonadă, cei, băuturi sportive și apa. Este foarte important ca pacientul să rămână hidratat. Băuturile sportive conțin electroliți care sunt epuizați în timpul epurării intestinului. Sucul de portocale, sucul de prune, fibrele si nici lichidele vopsite în roșu, violet, portocaliu sau uneori în maro; totuși, cola este permisă. În majoritatea cazurilor sunt permise ceai (fără lapte) sau cafea neagră (fără lapte).

Cu o zi înainte de colonoscopie, pacientului i se administrează fie un preparat laxativ (cum ar fi Picosalax, Bisacodil, fosfodă, picosulfat de sodiu sau fosfat de sodiu și / sau citrat de magneziu) și cantități mari pentru irigarea lichidă sau intestinală soluție de polietilenglicol și electroliți. Adesea, procedura implică atât un laxativ sub formă de pilule, cât și un preparat de irigare intestinală cu pulberea de polietilenglicol dizolvată în orice lichid clar, de preferință o băutură sportivă care conține electroliți.

Un regim tipic de procedură ar fi după cum urmează: în dimineața zilei dinaintea procedurii, o sticlă de pulbere de polietilen glicol de 238 g trebuie turnată în 1,9 litri din lichidul limpede ales, care trebuie apoi amestecat și refrigerat. Două (2) tablete de bisacodil 5 mg sunt luate la 3 pm; la ora 17, pacientul începe să bea amestecul (aproximativ 0,5 litri fiecare 15-30 min până la terminare); la ora 20.00, se iau două comprimate de bisacodil 5 mg; continuați să beți / hidratați în seara până la culcare cu lichide limitate. Un nume comun de bisacodil este Dulcolax, iar mărcile de magazin sunt disponibile. Un nume comun de pulbere de polietilenglicol este MiraLAX. Este recomandabil să programați procedura mai devreme într-o anumită zi, astfel încât pacientul nu trebuie să meargă fără hrană și numai fluide limitate în dimineața procedurii, pe lângă faptul că trebuie să treacă prin procedurile de preparare anterioare, în ziua precedentă.

Deoarece scopul pregătirii este de a elimina materia solidă din colon, pacientul ar trebui să plănuiască să-și petreacă ziua acasă în împrejurimi confortabile, cu acces rapid la toaletă. Pacientul poate dori, de asemenea, să aibă la îndemână șervețele umede sau un bideu pentru curățarea anusului.

Pacientului i se poate cere să renunțe la aspirină și la produse asemănătoare aspirinei cum ar fi salicilat, ibuprofen și medicamente similare timp de până la zece zile înainte de procedura de evitare a riscului de sângerare dacă se efectuează o polipectomie în timpul procedurii. Inainte de procedura colonoscopiei se pot face analize medicale la cererea medicului care efectueaza colonoscopia.

Unele spitale și clinici au început să utilizeze o tehnică utilizată în hidroterapia colonului ca o alternativă la metodele standard de preparare descrise mai sus. În acest caz, echipamentul special este utilizat pentru a spăla ușor colonul pacientului cu apă caldă, chiar înainte de procedura colonoscopică, pentru a elimina conținutul intestinului. Acest lucru ajută pacientul să nu fie nevoit să ingereze cantități mari de fluide sau să riște greață, vărsături sau iritație anală. Timpul necesar pentru pregătirea generală este semnificativ redus, ceea ce facilitează deseori planificarea mai ușoară a procedurii.

Cancer colorectal descoperit in timpul colonoscopiei
Cancer colorectal descoperit in timpul colonoscopiei

Investigatia

În timpul procedurii, pacientului i se administrează adesea sedare intravenoasă, utilizându-se agenți cum ar fi fentanil sau midazolam. Deși meperidina (Demerol) poate fi utilizată ca o alternativă la fentanil, preocuparea de convulsii a redus acest agent la a doua opțiune de sedare în spatele combinației de fentanil și midazolam. Persoana medie va primi o combinație a acestor două medicamente, de obicei între 25 și 100 μg IV fentanil și 1-4 mg IV midazolam.

Unii medici gastroenterologi experimentează sau utilizează în mod curent metode alternative sau suplimentare, cum ar fi oxidul de azot și propofol, care prezintă avantaje și dezavantaje legate de timpul de recuperare (în special durata amneziei după terminarea procedurii ), experiența pacientului și gradul de supraveghere necesar pentru o administrare sigură. Această sedare se numește “anestezie în amurg”.

Pentru unii pacienți aceasta nu este pe deplin eficientă, așa că sunt cu adevărat treji pentru procedură și pot urmări în interiorul colonului lor pe monitorul color. Înlocuirea propofolului cu midazolam, care dă pacientului o recuperare mai rapidă, câștigă o utilizare mai largă, însă necesită o monitorizare mai atentă a respirației.

Primul pas este, de obicei, examinarea digitală rectală, examinarea tonului sfincterului și determinarea dacă prepararea a fost adecvată. Endoscopul este apoi trecut prin anus până în rect, colon (colon sigmoid, descendent, transversal și ascendent, cecum) și, în cele din urmă, ileonul terminal. Endoscopul are un vârf mobil și canale multiple pentru instrumentație, aer, aspirație și lumină.

Insuficiența intestinului este ocazional insuflată cu aer pentru a maximiza vizibilitatea (o procedură care dă o falsă senzație de necesitate de a face o mișcare intestinală). Biopsiile sunt frecvent luate pentru histologie. În plus, într-o procedură cunoscută sub numele de cromendoscopie, un colorant de contrast (cum ar fi Indigo carmine) poate fi pulverizat prin endoscop pe peretele intestinal pentru a ajuta la vizualizarea oricăror anomalii ale morfologiei mucoaselor. S-a dovedit ca cromoscopia ajuta mai mult medicul sa descopere mai usor tumorile canceroase.

La cele mai experimentate mâini, endoscopul este avansat la joncțiunea în care colonul și intestinul subțire intră în cavitate în mai puțin de 10 minute în 95% din cazuri. Datorită transformărilor strânse și a redundanței în zonele din colon, care nu sunt “fixe”, se pot forma bucle în care avansarea endoscopului creează un efect de “plecare” care determină retragerea vârfului. Aceste bucle duc adesea la disconfort din cauza întinderii colonului și a mezenterului său asociat.

Manevrele pentru a “reduce” sau a elimina bucla includ tragerea endoscopul înapoi în timp ce se lovește instrumentul. În mod alternativ, modificările poziției corpului și suportul abdominal din presiunea exterioară a mâinilor pot adesea “îndrepta” endoscopul pentru a permite sferei de acțiune să avanseze. La o minoritate de pacienți, looping-ul este adesea citat ca fiind cauza unei examinări incomplete. Sa investigat utilizarea instrumentelor alternative care au condus la finalizarea examinării, inclusiv utilizarea colonoscopului pediatric, a enteroskopului push și a variantelor endoscopului GI superior.

Leziunile suspecte pot fi cauterizate, tratate cu lumină laser sau tăiate cu un fir electric pentru scopuri de biopsie sau cu polipectomie de eliminare completă. Medicatia poate fi injectata, de ex. pentru a controla leziunile hemoragice. În medie, procedura durează 20-30 de minute, în funcție de indicații și rezultate. În cazul mai multor polipeptime sau biopsii, timpul de procedură poate fi mai lung. După cum sa menționat mai sus, considerentele anatomice pot afecta de asemenea timpul de procedură.

După procedură, este necesar un timp de recuperare, de obicei pentru eliminarea efectelor anesteziei. Timpul de recuperare în ambulatoriu poate dura intre 30-60 de minute. Este de asemenea necesar ca pacientului caruia i s-a aplicat procedura colonoscopiei sa fie insotit pana acasa de o alta persoana.

Un avantaj al colonoscopiei în ceea ce privește imagistica cu raze X sau alte teste mai puțin invazive este capacitatea de a efectua intervenții terapeutice în timpul testului. Un polip este o creștere a excesului de țesut care se poate dezvolta în cancer colorectal. Dacă se găsește un polip, de exemplu, acesta poate fi eliminat prin una din mai multe tehnici. Un dispozitiv de prindere poate fi plasat în jurul unui polip pentru a fi îndepărtat. Chiar dacă polipul este plat la suprafață, acesta este de cele mai multe ori eliminat.

Managementul durerii in timpul colonoscopiei

Durerea asociată cu procedura nu este cauzată de insertia colonoscopului, ci mai degrabă de inflația colonului pentru a face inspecția. Colonoscopul în sine este în esență un tub lung și flexibil, cu diametrul de centimetru, adică la fel de mare ca și degetul mic, care este mai mic decât diametrul scaunului mediu.

Colonul este încrețit și ondulat, oarecum ca buduful unui acordeon sau un tub de evacuare a uscătorului de haine, care îi conferă suprafața mare necesară pentru absorbția apei. Pentru a inspecta cu atenție această suprafață, medicul umfla colonul, folosind un compresor de aer, cu scopul de a netezi suprafata colonului.

Stomacul, intestinele și colonul au un așa-numit “creier secund” înfășurat în jurul lor, care conduce în mod autonom fabrica chimică a digestiei. Acesta utilizează semnale hormonale complexe și semnale nervoase pentru a comunica cu creierul și restul corpului. În mod normal, sarcina colonului este de a digera alimentele și de a regla flora intestinală. Bacteriile dăunătoare din alimentele randate, de exemplu, creează gaze.

Colonul are senzori de dilatare care pot spune când există un gaz neașteptat care împinge pereții colonului – astfel “al doilea creier” îi spune persoanei că are dificultăți intestinale prin senzația de greață. Medicii recomandă, de obicei, fie anestezie totală, fie sedarea parțială pentru a împiedica sau a diminua conștientizarea pacientului de durere sau disconfort sau doar senzațiile neobișnuite ale procedurii. Odată ce colonul a fost umflat, medicul îl inspectează cu scopul de a se trage încet înapoi. Dacă se găsesc polipi, aceștia sunt apoi tăiați pentru o biopsie ulterioară.

CITITI SI:  Cancerul gastric

Unii medici preferă să lucreze cu pacienți complet anesteziați, în măsura în care lipsa oricăror dureri sau disconfort perceput permite efectuarea unui examen relaxant. Anestezia semi-conștientă este, cu toate acestea, mai sigură decât anestezia generală; permite pacienților să urmeze comenzi simple și chiar să urmărească procedura pe un monitor cu circuit închis.

Este important de remarcat faptul că, în multe spitale și clinici, colonoscopiile sunt efectuate fără sedare. Acest lucru permite pacientului să-și schimbe poziția corpului pentru ajutorul medicului să efectueze procedura și reduce semnificativ timpul de recuperare și efectele secundare. Deși există un anumit disconfort atunci când colonul este umflat cu aer, acest lucru nu este de obicei deosebit de dureros și trece relativ repede. Pacienții pot fi apoi externați singuri din spital fără să simtă greață.

Ultrasunetele

Duodenografia și colonografia sunt efectuate ca o examinare abdominală standard utilizând ultrasonografia Doppler în modul B și în fluxul de culoare, utilizând un traductor de frecvență joasă – de exemplu, un traductor de 2,5 MHz și un traductor de înaltă frecvență, de exemplu o sondă de 7,5 MHz.

Examinarea detaliată a pereților și pliurilor duodenale, a pereților colonici și a haustrelor a fost efectuată utilizând o sondă de 7,5 MHz. Structurile abdominale bine poziționate au fost examinate folosind sonda de 2,5 MHz. Toate examinările cu ultrasunete se efectuează o curățire a colonului peste noapte (timp de cel puțin 16 ore) utilizând procedura standard de scanare.

Subiecții sunt examinați cu și fără contrast de apă. Imagistica cu contrast de apă se realizează prin faptul că subiecții adulți iau cel puțin un litru de apă înainte de examinare. Pacienții sunt examinați în posterior, la stânga posterior și la stânga pozițiilor decubitului lateral, folosind abordările intercostale și subcostale. Ficatul, vezica biliară, splina, pancreasul, duodenul, colonul și rinichii sunt evaluate în mod obișnuit la toți pacienții.

În cazul în care pacientul se află în sus, examinarea duodenului cu duodenografia cu ultrasunete de înaltă frecvență se efectuează cu sonda de 7,5 MHz plasată în abdomenul superior superior și epigastric central succesiv; pentru colonografia cu ultrasunete de înaltă frecvență, colonul ascendent, este examinat cu punctul de plecare, de obicei, la jumătatea unei linii imaginare care se deplasează de la creasta iliacă la ombilic și se trece prin abdomen drept la mijloc; pentru colonul descendent, examenul începe de la abdomenul stâng sus până la capăt, traversând abdomenul din stânga mijlocului și lăsând abdomenul inferior, terminând la nivelul colonului sigmoid în regiunea pelviană inferioară.

Sonografia Doppler cu flux de culoare este folosită pentru a examina localizarea leziunilor în raport cu navele. Toate măsurătorile privind diametrul și grosimea peretelui se realizează cu software încorporat. Măsurătorile sunt efectuate între valurile peristaltice.

Preturi colonoscopie

Colonoscopia are prețuri variate în funcție de clinica medicală privată la care doriți sa faceți investigația. Prețurile la colonoscopii variază între 250 și 400 lei. De asemnea colonoscopia se poate efectua fără plată în spitalele de stat.

Articolul pe scurt
  • Calitate articol
5

Rezumat

Colonoscopia este examinarea endoscopică a intestinului gros și partea distală a intestinului subțire cu o cameră CCD sau o cameră cu fibră optică pe un tub flexibil care trece prin anus.

Sending
User Review
4 (1 vote)