Colonul

COLONUL -

1741
Colonul
Colonul

Intestinul gros, cunoscut și ca colonul, este ultima parte a tractului gastro-intestinal și a sistemului digestiv în vertebrate. Apa este absorbită aici, iar restul deșeurilor sunt depozitate ca fecale înainte de a fi îndepărtate prin defecare.

Colonul – Generalitati

Cele mai multe surse definesc intestinul gros ca o combinație a cecului, colonului, rectului și canalului anal. Unele alte surse exclud canalul anal.

La om, intestinul gros începe în regiunea iliatică dreaptă a bazinului, chiar la nivelul taliei sau sub aceasta, unde este legată la capătul intestinului subțire de la cecum, prin valva ileocecală. Apoi continuă pe măsură ce colonul urcă abdomenul, pe lățimea cavității abdominale ca și colonul transversal și apoi coboară spre rect și punctul final al acestuia la canalul anal. În general, la om, intestinul gros este de aproximativ 1,5 metri lungime, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din întreaga lungime a tractului gastro-intestinal.

Anatomia colonului

Colonul este ultima parte a sistemului digestiv. Extrage apa si sarea din deseuri solide inainte de a fi eliminate din organism si este locul in care are loc fermentarea cu ajutorul florei (in mare masura bacteriene) a materialului neabsorbit. Spre deosebire de intestinul subțire, colonul nu joacă un rol major în absorbția alimentelor și nutrienților. Aproximativ 1,5 litri de apă ajung în colon în fiecare zi.

Lungimea colonului mascul uman adulți este de 166 cm (interval de 80 până la 313 cm), în medie, pentru femei este de 155 cm (interval de 80 până la 214 cm).

Sectiunile colonului

La mamifere, colonul este alcătuit din cinci secțiuni: cecumul plus colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendent, colonul sigmoid și rectul.

Secțiunile de colon sunt:

 • Colonul ascendent incluzând cecumul și apendicele
 • Colonul transversal incluzând flexia colică și mezocolonul transversal
 • Colonul descendent
 • Colonul sigmoid – regiunea în formă de S a intestinului gros
 • Rectul

Părțile din colon sunt fie intraperitoneale, fie în spatele lor în retroperitoneu. Organele retroperitoneale, în general, nu au o acoperire completă a peritoneului, deci sunt fixate în locație. Organele intraperitoneale sunt complet înconjurate de peritoneu și, prin urmare, sunt mobile. Din colon, colonul ascendent, coloana descendentă și rectul sunt retroperitoneale, în timp ce cecumul, apendicele, colonul transversal și colonul sigmoid sunt intraperitoneale. Acest lucru este important deoarece afectează organele care pot fi ușor accesate în timpul intervențiilor chirurgicale, cum ar fi o laparotomie.

Diametrul interior mediu al secțiunilor colonului în centimetri (cu intervalele în paranteze) sunt cecum 8,7 (8,0-10,5), colon ascendent 6,6 (6,0-7,0), colon transversal 5,8 (5,0-6,5), coloană descendentă / sigmoidă 6,3 6,0-6,8) și rectul în apropierea joncțiunii rectale / sigmoide 5,7 (4,5-7,5).

Cecumul si apendicele

Cecumul este prima secțiune a colonului și implicată în digestie, în timp ce apendicele care se dezvoltă embriologic din acesta este o structură a colonului, care nu este implicată în digestie și este considerată parte din țesutul limfoid asociat cu intestinul.

Funcția apendicelui este incertă, dar unele surse cred că apendicele are un rol în administrarea unui eșantion din microflora colonului și este capabil să ajute la repopularea colonului cu bacterii dacă microflora a fost deteriorată în cursul unei reactii imunitare. De asemenea, sa demonstrat că apendicele are o concentrație mare de celule limfatice.

Colonul ascendent

Colonul ascendent este prima din cele patru secțiuni ale intestinului gros. Este conectat la intestinul subțire printr-o secțiune de intestin numită cecum. Colonul ascendent rulează în sus prin cavitatea abdominală către colonul transversal pentru aproximativ 20 cm.

Una dintre funcțiile principale ale colonului este eliminarea apei și a altor substanțe nutritive cheie din deșeurile și reciclarea acestora. Deoarece materialul rezidual iese din intestinul subțire prin supapa ileocecală, se va mișca în cecum și apoi în colonul ascendent, unde începe acest proces de extracție. Materialul rezidual nedorit este mișcat în sus spre colonul transversal prin acțiunea peristaltismului.

Colonul ascendent este uneori atașat la apendice prin supapa lui Gerlach. La rumegătoare, colonul ascendent este cunoscut ca colonul spiral. Luând în considerare toate vârstele și sexul, apare cel mai frecvent cancerul de colon (41%).

Colonul transversal

Colonul transversal este partea colonului de la flexia hepatică, cunoscută și sub denumirea de colică dreaptă (turnul colonului de către ficat) la flexia splenică, cunoscută și sub numele de colica stângă (rândul colonului de către splină).

Colonul transversal atârnă de pe stomac, atașat de el printr-o pliu mare de peritoneu numit omentum mai mare. Pe partea posterioară, colonul transversal este conectat la peretele abdominal posterior printr-un mesenter cunoscut sub denumirea de mesocolon transversal.

Colonul transversal este încapsulat în peritoneu și, prin urmare, este mobil (spre deosebire de părțile colonului imediat înainte și după).

Cele două treimi proximale ale colonului transversal sunt perfuzate de artera colică mijlocie, o ramură a arterei mezenterice superioare (SMA), iar cea de-a treia este furnizată de ramificațiile arterei mezenterice inferioare (IMA). Zona “bazinului hidrografic” dintre aceste două surse de sânge, care reprezintă diviziunea embriologică între midgut și hindgut, este o zonă sensibilă la ischemie.

Colonul descendent

Colonul descendent este partea colonului de la flexia splenică până la începutul colonului sigmoid. O funcție a colonului descendent în sistemul digestiv este depozitarea fecalelor care vor fi golite în rect. Este retroperitoneală în două treimi din oameni. În cealaltă treime, are o mezenterie (de obicei scurtă). [18] Furnizarea arterială vine prin artera colică din stânga. Colonul descendent este numit și intestinul distal, așa cum este mai departe de tractul gastro-intestinal decât cel al intestinului proximal. Fleura intestinală este foarte densă în această regiune.

Colonul sigmoid

Colonul sigmoid este partea intestinului gros după colonul descendent și înaintea rectului. Sigmoidul are forma literei S. Pereții colonului sigmoid sunt musculoși și se contractă pentru a mări presiunea din interiorul colonului, determinând scaunul să se miște în rect.

Colonul sigmoid este furnizat cu sânge din mai multe ramuri (de obicei între 2 și 6) ale arterelor sigmoide, o ramură a IMA. IMA se termină ca artera rectală superioară.

Sigmoidoscopia este o tehnică comună de diagnostic utilizată pentru examinarea colonului sigmoid.

CITITI SI:  Tumorile de sigmoid

Rectul

Rectul este ultima secțiune a intestinului gros. Acesta deține fecalele formate care așteaptă eliminarea prin defecare.

Aspectul colonului

Colonul la interior in timpul unei colonoscopii
Colonul la interior in timpul unei colonoscopii

Cecumul – prima parte a intestinului gros

 • Taeniae coli – trei benzi de mușchi neted
 • Haustra – bulgări cauzate de contracția taeniei coli
 • Eppendorfii epiploide – acumulări de grăsimi mici pe viscere

Taenia coli rulează pe toata lungimea intestinului gros. Deoarece taenia coli sunt mai scurte decât intestinul gros în sine, colonul devine saculat, formând haustra colonului care sunt proiecțiile intraluminale de raft.

Vascularizarea colonului

Vascularizarea arterială a colonului provine din ramurile arterei mezenterice superioare (SMA) și ale arterei mezenterice inferioare (IMA). Fluxul dintre aceste două sisteme comunică printr-o “arteră marginală” care se desfășoară paralel cu colonul pe toată lungimea sa. Din punct de vedere istoric, sa crezut că arcul lui Riolan sau artera mezenterică meandrică este un vas variabil care leagă SMA proximal de IMA proximal, care poate fi extrem de important dacă unul dintre ambii este închis. Cu toate acestea, studiile recente efectuate cu tehnologia imbunatatita a imaginii au pus la indoiala existenta reala a acestui vas, cu unii experti care solicita eliminarea termenilor din viitoarea literatura medicala.

Arterele sunt ramuri din artera mezenterică superioară şi inferioară. Artera mezenterică superioară participă la irigaţia colonului drept: artera ascendentă, ramură din
ileocolică, artera colică dreaptă şi artera colică medie.

Artera mezenterică inferioară participă la irigaţia colonului stâng prin: artera colică stângă şi arterele sigmoidiene (superioară, medie şi inferioară).

Drenajul limfatic

Drenarea limfatică a colonului ascendent și a două treimi proximale a colonului transversal se face la ganglionii limfatici colici și la ganglionii limfatici mezenterici superiori care se scurg în cisterna chyli. Limfa de la distanța o treime din colonul transversal, colonul descendent, colonul sigmoid și rectul superior se scurg în ganglionii limfatici mezenterici și colici inferiori. Rectul inferior până la canalul anal de deasupra liniei de pectinat se scurge spre nodurile iliace interne. Canalul anal sub linia de pectinat se scurge în nodurile superficiale inghinale. Linia de pectinat marchează aproximativ această tranziție.

Sistemul nervos al colonului

Inervaţia autonomă a colonului este asigurată de fibrele eferente simpatice şi parasimpatice. Fibrele autonome preganglionare ajung la plexul celiac, mezenteric superior, mezenteric inferior, de la simpaticul toracic T5-T11/12. Fibrele postganglionare simpatice, după sinapsa cu un neuron în unul din plexurile amintite, ajung la colon prin plexurile periarteriale.

Fibrele eferente parasimpatice aparţin vagului, ajungând prin trunchiul vagal anterior şi posterior în plexul celiac. Plexurile autonome, din peretele intestinal, sunt în număr de trei: subseros, mienteric, submucos.

Fibrele parasimpatice sunt excitomotorii şi secretoare, iar cele simpatice au acţiune inversă. Fibrele aferente, senzitive au protoneuronii în ganglionii spinali T10-T11, ajungând prin ramurile comunicante şi lanţul simpatic latero-vertebral în plexurile autonome, de unde, cu arterele, ajung la receptorii din peretele colonului (multe la corpusculii Vater-Pacini din mezouri şi peritoneu).

Functiile colonului

Colonul absoarbe apa și alte substanțe care se pot absorbi din alimente înainte de a trimite materia indigestibilă în rect. Colonul absoarbe vitaminele create de bacteriile din colon, cum ar fi vitamina K (deosebit de importantă, deoarece ingestia zilnică a vitaminei K nu este în mod normal suficientă pentru a menține coagularea sângelui adecvată), tiamină și riboflavină. De asemenea, compacte fecalele, și stochează materia fecală în rect până când poate fi descărcată prin anus în defecare.

In colon se secretă și potasiu și clor. Secreția clorului crește în fibroza chistică. Reciclarea diferitelor substanțe nutritive are loc în colon. Exemplele includ fermentarea carbohidraților, acizilor grași cu lanțuri scurte și ciclismul ureei.

Apendicele este atașat la suprafața inferioară a cecumului și conține o cantitate mică de țesut limfoid asociat mucoaselor, care conferă apendicei un rol nedeterminat în imunitate. Totuși, apendicele este cunoscută ca fiind importantă în viața fetală, deoarece conține celule endocrine care eliberează amine biogene și hormoni peptidici importanți pentru homeostază în timpul creșterii și dezvoltării timpurii. Apendicele poate fi îndepărtat fără daune aparente sau consecințe pentru pacient.

Pana sa ajunga in colon, majoritatea substanțelor nutritive și 90% din apă au fost absorbite de organism. În acest moment sunt lăsați niște electroliți cum ar fi sodiu, magneziu și clorură, precum și părți indigestibile ale alimentelor ingerate (de exemplu, o mare parte din amiloză ingerată, amidon care a fost protejat de digestie până acum și fibre dietetice, carbohidrat indigestibil în mare parte în formă solubilă sau insolubilă).

Pe măsură ce chima se deplasează prin intestinul gros, cea mai mare parte a apei rămase este îndepărtată, în timp ce chimia este amestecată cu mucus și bacterii (cunoscut sub numele de flora intestinală) și devine fecale. Colonul ascendent primește materialul fecal ca lichid. Mușchii colonului apoi mișcă materialul rezidual apos și absorbi încet toate excesul de apă, determinând astfel scaunele să se solidifice treptat în timp ce se deplasează în coloana descendentă.

Bacteriile descompun o parte din fibră pentru propria lor hrană și creează acetat, propionat și butirat ca produse reziduale, care, la rândul lor, sunt folosite de mucoasa celulară a colonului pentru alimentație. Nu sunt disponibile proteine. La om, probabil, 10% din carbohidrații nedigerați devin astfel disponibili, deși acest lucru poate varia în funcție de dietă; la alte animale, inclusiv alte maimuțe și primate, care au colonii proporțional mai mari, sunt disponibile mai multe, permițând astfel o porție mai mare din materialul vegetal din dietă. Intestinul gros nu produce enzime digestive – digestia chimică este finalizată în intestinul subțire înainte ca țesutul să ajungă în intestinul gros. PH-ul în colon variază între 5,5 și 7 (ușor acid la neutru).

Osmoză gradientă permanentă

Absorbția de apă la nivelul colonului se desfășoară în mod obișnuit împotriva unui gradient de presiune osmotică transmucosală. Osmoza gradientului în picioare este reabsorbția apei împotriva gradientului osmotic din intestine. Celulele care ocupă glandele intestinale pompează ionii de sodiu în spațiul intercelular, crescând osmolaritatea fluidului intercelular.

Acest fluid hipertonic creează o presiune osmotică care conduce apa în spațiile intercelulare laterale prin osmoză prin joncțiuni strânse și celule adiacente, care apoi, la rândul lor, se deplasează prin membrana bazei și în capilare, în timp ce mai mulți ioni de sodiu sunt pompați din nou în fluidul intercelular. Deși apa se deplasează în jos pe un gradient osmotic în fiecare etapă individuală, apa în general se deplasează în mod obișnuit împotriva gradientului osmotic datorită pompării ionilor de sodiu în fluidul intercelular. Acest lucru permite intestinului gros să absoarbă apa, în ciuda faptului că sângele din capilare este hipotonic în comparație cu fluidul din lumenul intestinal.

CITITI SI:  Cancerul colorectal

Flora intestinala

In intestinul gros se află peste 700 de specii de bacterii care efectuează o varietate de funcții, precum și ciuperci, protozoare și arhae. Diversitatea speciilor variază în funcție de geografie și dietă. Microbii dintr-un intestin uman distal sunt in număr de aproximativ 100 de miliarde și pot cântări în jur de 200 de grame. Această masă de microbi în cea mai mare parte simbiotică a fost recent numită ultimul organ uman pentru a fi “descoperită” sau, cu alte cuvinte, “organul uitat”.

Intestinul gros absoarbe unele dintre produsele formate de bacteriile care locuiesc în această regiune. Polizaharidele nedigerate (fibre) sunt metabolizate în acizi grași cu catenă scurtă de bacterii din intestinul gros și absorbiți prin difuzie pasivă. Bicarbonatul pe care îl secretă intestinul gros ajută la neutralizarea acidității crescute care rezultă din formarea acestor acizi grași.

Aceste bacterii produc, de asemenea, cantități mari de vitamine, în special vitamina K și biotină (o vitamină B), pentru absorbția în sânge. Deși această sursă de vitamine, în general, oferă doar o mică parte din cerința zilnică, ea are o contribuție semnificativă atunci când aportul de vitamine dietetice este scăzut. O persoană care depinde de absorbția vitaminelor formate de bacterii în intestinul gros poate deveni deficitară cu vitamina dacă este tratată cu antibiotice care inhibă speciile de bacterii producătoare de vitamine, precum și bacteriile cauzate de boală.

Alte produse bacteriene includ gazul (flatus), care este un amestec de azot și dioxid de carbon, cu mici cantități de gaze hidrogen, metan și hidrogen sulfurat. Fermentarea bacteriană a polizaharidelor nedigerate le produce. Unele dintre mirosul fecal se datorează indolurilor metabolizate din triptofanul de aminoacizi. Flora normală este, de asemenea, esențială în dezvoltarea anumitor țesuturi, inclusiv a cecului și a limfetelor.

Ele sunt, de asemenea, implicate în producția de anticorpi cu reacție încrucișată. Acestea sunt anticorpi produsi de sistemul imunitar impotriva florei normale, care sunt deasemenea eficienti impotriva agentilor patogeni, prevenind astfel infectia sau invazia.

Cele două cele mai răspândite pila ale colonului sunt fermice și bacteroide. Raportul dintre cele două pare să varieze foarte mult, așa cum a fost raportat de Proiectul microbiologic uman Bacteroidele sunt implicate în inițierea colitei și a cancerului de colon. Bifidobacteriile sunt de asemenea abundente și sunt adesea descrise ca fiind “bacterii prietenoase”. Un strat de mucus protejează intestinul gros de atacurile bacteriilor comune de colon

Afectiunile colonului

Următoarele sunt cele mai frecvente boli sau afecțiuni ale colonului:

 • Angiodisplazia colonului
 • Apendicită
 • Durerea abdominală cronică
 • Colita
 • Cancer colorectal
 • Polipii colonici
 • Constipație
 • Boala Crohn
 • Diaree
 • Diverticulita
 • Boala lui Hirschsprung (aganglionoza)
 • Sindromul colonului iritabil
 • Colita pseudomembranoasă
 • Colită ulcerativă și megacolonul toxic
 • Sindromul de malabsorbtie
Articolul pe scurt
 • Calitate articol
5

Rezumat

Intestinul gros, cunoscut și ca colonul, este ultima parte a tractului gastro-intestinal și a sistemului digestiv în vertebrate. Apa este absorbită aici, iar restul deșeurilor sunt depozitate ca fecale înainte de a fi îndepărtate prin defecare.

Sending
User Review
5 (1 vote)