Consecintele fumatului matern asupra fatului

FUMATUL MATERN SI CONSECINTELE ACESTUIA ASUPRA FATULUI

1314

Printre pricipalele consecinţe ale fumatului asupra dezvoltării şi creşterii fetale se enumeră:

Retardul de creştere intrauterină

Un studiu american arată că prevalenţa retardului de creştere intrauterină este de 17,7% dacă gravida fumează pe toată perioada sarcinii, de 15,4% dacă fumează în trimestrul 2 şi 3 de sarcină şi de 7,2% dacă fumează doar în primul trimestru de sarcină. La femeile nefumătoare, prevalenţa medie este de 8,5%. Relaţia dintre numărul de ţigări zilnice şi deficitul ponderal la naştere nu este liniară. Chiar şi un consum mic de tutun afectează creşterea fătului.

Retardul de creştere intrauterină asociat cu tabagismul priveşte greutatea, înălţimea, perimetrul toracic şi perimetrul cranian. Efectele fumatului asupra diametrului biparietal sunt vizibile încă din a 22-a săptămînă de amenoree la ecografie.cu 40% de a da naştere unui copil suferind de autism. Autismul este o boală care nu se poate trata şi presupune un copil cu grave probleme în dezvoltarea comunicării şi a socializării.

Creşterea riscului de malformaţii

Unele malformaţii congenitale sunt mai frecvente (riscul mai mare de 1 – 2 ori) la copiii născuţi din mame care au fumat în timpul sarcinii. Printre aceste malformatii, a fost semnalată creşterea riscului de fanta labiopalatina, cardiopatie congenitală, hipoplazia nervului optic, malformaţii ale membrelor, etc. Acest risc este mai însemnat în cazul unui consum mai mare de 20 ţigări pe zi. Buza de iepure sau probleme ale boltei palatine sunt cîteva din efectele fumatului în timpul sarcinii.

Sindromul morţii subite a sugarului

Toate studiile epidemiologice arată că fumatul în timpul sarcinii şi tabagismul pasiv în timpul copilăriei cresc riscul de moarte subită a sugarului (riscul creşte de 3 ori). Conform unor autori, numarul de cazuri de moarte subita a sugarului ar putea fi diminuat cu doua treimi daca tabagismul parental nu ar exista.

Creşterea riscului de apariţie a tulburărilor în funcţionarea aparatului respirator

În cazul fumatului fătul se poate naşte sau poate dezvolta în primele luni de viaţă diverse dificultăţi respiratorii. Copiii mamelor fumătoare sunt mai predispuşi la pneumonii, bronşite sau la contactarea de viruşi şi bacterii în primele săptămîni de la naştere, organismul acestora nefiind suficient de puternic pentru a lupta împotriva bacteriilor. Internările din cauza afecţiunilor respiratorii în primul an de viaţă sunt cu aproximativ 40% mai frecvente în cazul mamelor fumătoare.

Copiii mamelor fumătoare devin cel mai adesea şi ei fumători. Copiii supuşi fumatului pasiv sau activ încă inainte de a se naşte pot avea şi probleme ulterioare ca de genul astmului. Copiii mamelor fumătoare au un risc de doua ori mai crescut să dezvolte astm, faţă de copiii mamelor nefumătoare.