Consumul de fibre ajuta bacteriile intestinale să lupte împotriva diabetului

CONSUMUL DE FIBRE AJUTA BACTERIILE INTESTINALE SA LUPTE IMPOTRIVA DIABETULUI

1630
Diabetul si consumul de fibre
Diabetul si consumul de fibre

Noi cercetări arata că o schimbare în dieta prin consumul mai multor fibre ar putea încuraja anumite tipuri de bacterii intestinale sa reducă simptomele diabetului zaharat și să ajute la scăderea în greutate.

Diabetul de tip 2 este adesea denumit boală a stilului de viață; în multe cazuri, poate fi prevenită prin schimbarea obiceiurilor, cum ar fi nivelurile dietei și activității.

Cu toate acestea, societatea modernă pare neputincioasă să oprească marșul său.

Diabetul afectează acum aproape 1 din 10 persoane din Statele Unite ale Americii. În prezent, peste 100 de milioane de adulți din S.U.A. au diabet sau prediabet.

Condiția afectează nivelurile de glucoză din organism, ceea ce înseamnă că ele nu mai pot fi reglate corect, ducând la deteriorarea țesuturilor și a organelor.

Hormonul de la baza acestei disfuncții este insulina. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 produc fie prea puțin, fie corpul lor nu răspunde adecvat la acesta.

Deoarece diabetul de tip 2 nu pare să încetinească, descoperirea unor modalități noi de a interveni este de o importanță capitală. Desigur, prevenirea este obiectivul final unde este posibil, dar pentru cei care trăiesc cu această afecțiune, controlul este, de asemenea, vital.

Bacteriile bune şi diabetul

Corpul uman conține miliarde de bacterii – unele bune pentru sănătate, altele nu prea bune. În ansamblu, ele sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului digestiv.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care consumă mai multe fibre au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. O dieta bogata in fibre poate contribui, de asemenea, la reducerea nivelului de glucoza la cei care traiesc deja cu diabet.

Recent, cercetatorii de la Universitatea Rutgers-New Brunswick din New Jersey – au studiat mai detaliat relația dintre bacteriile intestinale, diabetul şi consumul de fibre. Cercetatorii au vrut să înțeleagă modul în care o dietă bogată în fibre ar putea influența flora intestinală putând reduce simptomele; odată ce mecanismul este înțeles, va fi mai ușor să se elaboreze o dietă adaptată anti-diabet. Studiul, care a durat timp de 6 ani, a fost publicat în revista Science.

Multe tipuri de bacterii intestinale descompun carbohidrații în acizi grași cu lanț scurt, incluzând acetat, butirat și propionat. Aceste acizi grași ajută la hrănirea celulelor care aliniază intestinul, reduc inflamația și reglează foamea.

Studiile anterioare au găsit o asociere între nivelurile reduse de acizi grași cu lanț scurt și diabet, printre alte condiții.

În noul studiu, echipa de cercetatori a pus participanții pe una din cele două diete. Jumătate dintre ei au primit recomandări alimentare standard, iar ceilalți au consumat o dietă similară, dar cu includerea unor niveluri ridicate de câteva fibre dietetice, inclusiv cereale integrale și alimente tradiționale chinezești.

Dieta experimentală include, de asemenea, prebiotice, care încurajează creșterea bacteriilor intestinale care produc acizi grași cu lanț scurt. Ambele grupuri controlau zahărul din sânge cu ajutorul unui medicament numit acarboză.

Care sunt bacteriile importante?

După 12 săptămâni, participanții la dieta bogată în fibre au demonstrat o reducere mai mare a nivelului mediu al glucozei din sânge pe 3 luni. De asemenea, nivelurile lor de glucoză din sânge au scăzut mai repede și au pierdut mult mai multă greutate decât grupul de control.

În continuare, cercetatorii au dorit să distingă ce tulpini de bacterii au fost responsabile pentru acest efect pozitiv. Dintre tulpinile de bacterii 141 care pot produce acizi grași cu catenă scurtă, doar 15 sunt promovate prin consumul de fibre. Nivelurile acestora au fost corelate cu nivelul schimbărilor sănătoase.

Studiul nostru pune bazele si deschide posibilitatea ca fibrele care vizeaza acest grup de bacterii intestinale ar putea deveni in cele din urma o parte importanta din dieta ta si tratamentul tau.

Aceste noi descoperiri pun bazele pentru proiectarea unor diete inovatoare care ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat sa isi regleze nivelul insulinei prin alimentele pe care le mananca.

Pe măsură ce numărul indivizilor cu diabet crește constant, acest tip de intervenție simplă și relativ ieftină ar putea aduce o mare importanță calității vieții oamenilor.