Diabetul gestational

CE ESTE DIABETUL GESTATIONAL SI CUM SE MANIFESTA

1393
Diabetul gestational

Uneori sarcina determină creșterea zahărului din sânge la femeile care nu suferă de diabet. Aceasta se numește diabet gestational.

Ce este diabetul?

Diabetul zaharat apare atunci când nivelul zahărului (glucozelor) din sânge devine mai mare decât în ​​mod normal. Există două tipuri principale de diabet. Acestea se numesc diabet de tip 1 și diabet de tip 2.

Sarcina face ca organismul să aibă nevoie de mai multă insulină pentru a controla nivelurile de zahăr (glucoză) din organism. Prin urmare, femeile cu diabet zaharat au nevoie de obicei de mai multe tratamente pentru a-și controla glicemia în momentul în care sunt însărcinate.

Dacă diabetul nu este bine controlat în timpul sarcinii, acest lucru ar putea dăuna atât dumneavoastră cât și copilului dumneavoastră. Prin urmare, veți avea nevoie de mai multe controale regulate la un medic și de a vedea un specialist în timpul sarcinii. Acest lucru va ajuta la reducerea riscurilor și vă va ajuta să rămâneți bine și să aveți un copil sănătos.

Ce este diabetul gestational?

Diabetul gestaţional este un termen pentru diabet zaharat, care începe pentru prima dată în timpul sarcinii. Se rezolvă de obicei la scurt timp după ce femeia dă naștere. Rapoartele indică faptul că GDM apare între 1 la 20 și 1 din 50 din toate sarcinile. Diabetul gestaţional începe de obicei în a doua jumătate a sarcinii.

Riscul de a avea diabet gestaţional pentru dvs. și copilul dumneavoastră este similar cu cel al mamelor care au diabet zaharat, cum ar fi dificultăți la naștere și o șansă mai mare de a avea nevoie de o operație cezariană. Majoritatea femeilor cu diabet gestaţional se recuperează după sarcină, dar există un risc ridicat de revenire (recurență) într-o sarcină viitoare. Femeile care au avut diabet gestaţional au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta diabet în viitor.

Factori de risc

Diabetul gestaţional este mai frecvent pentru femeile la o vârstă mai înaintată când sunt însărcinate, femeile supraponderale (IMC peste 30) și femeile care fumează. Există, de asemenea, un risc crescut pentru:

 • Femeile care au avut diabet gestaţional la sarcini anterioare.
 • În cazul în care a existat un interval scurt de timp între sarcini.
 • Femeile care au avut o nastere anterioara inexplicabila.
 • Femeile care au avut un copil anterior cu o greutate foarte mare la naștere (4,5 kg sau mai mult).
 • Femei cu un membru de familie imediat (frate, soră sau părinte) cu diabet zaharat.
 • Unele grupuri etnice (Asia de Sud, Caraibe negru și Orientul Mijlociu).

Diagnostic

Testul de toleranță la glucoză poate fi utilizat pentru testarea diabetului gestaţional. Actuala orientare a Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă următoarele:

Femeile care au avut diabet gestaţional într-o sarcină anterioară ar trebui să primească o auto-monitorizare timpurie a zahărului din sânge (glucoză) sau a unui test de două ore de 75 g cât mai curând posibil după prima întâlnire antenatală. Aceasta este urmat de o repetare a testului de toleranță la glucoză la 24-28 săptămâni de sarcină dacă primul test este normal.
Femeile cu alți factori de risc (vezi mai sus) trebuie să aibă un test de toleranță la glucoză la 24-28 săptămâni.

Tratament

GDM poate provoca consecințe grave pentru femeia însărcinată și pentru copil, dar acestea pot fi reduse foarte mult prin tratament.

Tratamentul include sfaturi despre dietă și activitatea fizică. Este posibil să vi se impună medicamente pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Medicamentele pot fi comprimate (de exemplu, metformină), dar pot fi necesare și injecții cu insulină.

După sarcină

Insulina și alte medicamente pentru controlul zahărului din sânge sunt, de obicei, oprite imediat după naștere.

Majoritatea femeilor cu diabet gestaţional se recuperează după sarcină, dar există un risc crescut (2 din 3) de a se întoarce într-o sarcină viitoare. Femeile care au avut diabet gestaţional au un risc crescut de a dezvolta diabet în viitor. Se recomandă:

 • Evitați excesul de greutate.
 • Exerciții fizice regulate.
 • Nu fumați.
 • Încercați să evitați sarcini cu o perioadă scurtă de timp (de exemplu, câteva luni) între fiecare sarcină.
 • Participați la verificarea postpartum de șase săptămâni și efectuați un test de zahăr din sânge.
 • Nivelul zahărului din sânge trebuie verificat în fiecare an.

Tratamentul diabetului gestational

Veți avea nevoie de controale frecvente în timpul sarcinii. Este esențial să aveți controale regulate ale glucozei din sânge dar și controale ale copilului dumneavoastră. Veți avea nevoie, de asemenea, de controale pe care toate femeile au nevoie în timpul sarcinii. Va fi implicat un specialist pentru a vă ajuta să aveți grijă de diabetul dumneavoastră și de copilul dumneavoastră nenăscut.

 • Parerea cititorilor
5

Rezumat articol:

Diabetul gestaţional este un termen pentru diabet zaharat, care începe pentru prima dată în timpul sarcinii. Se rezolvă de obicei la scurt timp după ce femeia dă naștere.

Sending
User Review
0 (0 votes)