Diferenta intre diabetul de tip 1 si 2

DIABETUL DE TIP 1 SI TIP 2. DIFERENTE

1303
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat

Diabetul zaharat sau este o tulburare metabolică în care organismul nu poate stoca și utiliza zahărul în mod corespunzător. Aceasta afectează capacitatea organismului de a utiliza glucoză, un tip de zahăr găsit în sânge, ca și combustibil. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul nu produce insulină suficientă, sau celulele nu răspund corect la insulină pentru a folosi glucoza ca energie.

SECRETIA INSULINEI

Insulina este un tip de hormon produs de pancreas pentru a reglementa modul in care zaharul din sange devine energie. Un dezechilibru al insulinei sau rezistența la insulină determină diabetul.

Diabetul este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, boli de rinichi, pierderea vederii, afecțiuni neurologice și afectarea vaselor sanguine și a organelor.

Există diabet de tip 1, de tip 2 și de gestație. Acestea au diferite cauze și factori de risc și diferite linii de tratament.

Acest articol va compara asemănările și diferențele dintre diabetul de tip 1 și 2.

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii si de obicei se rezolva dupa nastere.

Cu toate acestea, având diabet gestational, de asemenea, crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 după sarcină, astfel încât pacienții sunt adesea examinați pentru diabet de tip 2 la o dată ulterioară.

CAUZELE APARITIEI DIABETULUI ZAHARAT

În cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele beta pancreatice producătoare de insulină.

Aceste celule sunt distruse, reducând capacitatea organismului de a produce suficientă insulină și de a regla nivelul glucozei din sânge.

Organismul nu produce insulină, așa că persoana are nevoie de insulină suplimentară din momentul în care este diagnosticată.

Afectează adesea copiii și tinerii adulți și poate începe brusc.

Când începe diabetul de tip 2, celulele devin rezistente la efectele insulinei. În timp, organismul se oprește să producă insulină suficientă, iar organismul nu mai poate utiliza glucoza în mod eficient.

Aceasta înseamnă că celulele nu pot absorbi glucoză, iar glucoza se acumulează în sânge.

Aceasta se numește rezistență la insulină. Dacă glicemia este întotdeauna ridicată, celulele vor fi supraexpuse la insulină. Ele devin mai puțin receptive sau nu răspund la insulină.

Simptomele pot dura ani să apară, iar oamenii pot folosi adesea medicamente, dietă și exerciții din stadiile incipiente pentru a reduce riscul sau a încetini boala.

Oamenii aflați în faza incipientă a diabetului de tip 2 nu au nevoie de insulină suplimentară, dar pe măsură ce progresează boala, acest lucru poate fi necesar pentru a controla controlul glicemiei și pentru a supraviețui.

Tipul 2 este adesea rezultatul obezității și al stilului de viață și al factorilor alimentari, precum și al medicamentelor și al altor probleme.

FACTORI DE RISC

Ambele tipuri de diabet pot implica factori genetici. La diabetul de tip 1, oamenii de stiinta au descoperit o serie de gene care sunt legate de conditie, dezvoltand conditia, dar nu toti cu acei factori genetici o dezvolta.

În diabetul de tip 2, istoria familiei joacă un rol-cheie.

Diabetul de tip 1 poate apărea după o infecție virală, cum ar fi oreion sau cytomegalovirus rubeolic.

Tipul 2 pare să fie legat de îmbătrânirea, stilul de viață inactiv, dieta, influența genetică și obezitatea.

Atât tipurile 1 cât și tipul 2 par să fie mai frecvente la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D, care este sintetizată de lumina soarelui.

Vitamina D susține funcția imună și sensibilitatea la insulină, astfel încât cei care trăiesc la latitudini nordice se pot confrunta cu un risc mai mare de diabet. Suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de apariție a diabetului zaharat.

DIETA INFLUENTEAZA APARITIA DIABETULUI

Dieta a fost legată de diabetul de tip 2, dar dieta timpurie poate avea, de asemenea, un impact asupra tipului 1.

Diabetul de tip 1 sa dovedit a fi uneori mai frecvent la persoanele care au avut introdus laptele de vacă in diversifcare într-o etapă mai devreme. Acest lucru sugerează că alăptarea pentru o perioadă mai lungă poate reduce riscul. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă cercetare.

Diabetul de tip 2 tinde să fie obișnuit în familiile în care obezitatea este, de asemenea, o trăsătură de familie. Este posibil să existe o legătură genetică sau acest lucru se poate datora faptului că familiile au obiceiuri alimentare și exerciții similare.

Dietele cu conținut ridicat de zaharuri simple și cu conținut redus de fibre și substanțe nutritive vitale au fost legate de diabet.

SEMNE SI SIMPTOME

Consecințele nivelurilor persistente ridicate ale glicemiei pot diferi între diabeturile de tip 1 și 2, dar unele simptome și semne de avertizare sunt comune pentru ambele tipuri.

Cele mai grave complicații implică insuficiență renală, probleme oculare și pierderea vederii, leziuni neurologice și risc crescut de probleme cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.