Diversificarea alimentatiei la copii

ALIMENTATIA SUGARULUI. DIVERISIFICARE ALIMENTATIEI LA SUGAR

1134
Diversificare alimentatie
Diversificare alimentatie

Introducerea progresivă de alimente solide şi semisolide în alimentaţia sugarului eutrofic cu vârstă mai mare de 4-5 luni, înlocuindu-se treptat alimentaţia exclusiv lactată, este cunoscută sub denumirea de diversificare. Diversificarea este un proces progresiv care durează câteva luni şi are ca scop suplimentarea alimentaţiei (caloric şi calitativ), într-un moment în care alimentaţia lactată exclusivă nu mai acoperă nevoile energetice şi plastice ale sugarului din al doilea semestru de viaţă. Diversificarea schimbă pattern-ul alimentar de la sucţiune la masticaţie, pregătind copilul pentru ablactare.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI – PRIMA ETAPA

Diversificarea alimentatiei prilejuieşte introducerea fibrelor în hrană şi trecerea de la alimentaţia cu tetină la cea cu linguriţa, moment crucial al tehnicii nutriţiei sugarului si a copilului mic. Ablactarea se realizează în trepte. în literatură au existat dispute importante referitoare la momentul optim al diversificării alimentaţiei, părerile oscilând între diversificarea precoce (la vârsta de 3 luni) şi cea tardivă (la vârsta de 5-6 luni). Ambele variante au partizani şi adversari. S-a convenit ca sugarul alimentat exclusiv la sân să fie diversificat la 5-6 luni, în timp ce sugarul alimentat artificial cu formule să înceapă diversificarea Ia 4-41/2 luni.

Momentul diversificării mai depinde de locul geografic, tradiţie, particularităţile temperamentale şi nutriţionale ale sugarului, preferinţele familiei şi ale medicului. Toţi nutriţioniştii sunt de acord asupra necesităţii introducerii progresive a alimentului nou şi respectării recomandării de a nu se introduce concomitent două alimente noi. Căpşunile, fragii, albuşul de ou şi peştele, care sunt alimente alergizante, se vor introduce după vârsta de un an. în ţara noastră, tradiţia este ca diversificarea să se facă cu fructe şi legume proaspete şi alimente preparate casnic în bucătăria familiei.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI – SUCUL DE FRUCTE

Primul aliment va fi sucul de fructe (aport de vitamina C, minerale); se va introduce treptat, în cantitate progresiv crescândă, după vârsta de 6 săptămâni (suc de citrice, morcov, mere), crescând treptat consistenţa – prin adaus de pulpă mixată – şi volumul; masa de fructe va înlocui, la vârsta de 5 luni, o masă de lapte. Ea poate fi agrementată cu făinos instant fără gluten sau cu brânză de vaci.

Făinosul este, prin tradiţie, primul aliment semisolid care se administrează sugarului. Tot mai multe familii acceptă făinosul cu lapte preparat instant. Se recomandă întârzierea administrării făinosului de grâu, după 6-7 luni; pentru vârstele mai mici (4 luni) făinosul de porumb sau de orez, administrat în apă sau lapte, pare soluţia optimă.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI – CARNEA, SURSA DE PROTEINA

Momentul introducerii cărnii în alimentaţia sugarului este vârsta de 5-6 luni. Sursă suplimentară de proteine şi fier, carnea va fi administrată iniţial fiartă şi mixată, amestecată cu supa de legume, aceasta fi ind introdusă în alimentaţie cu 2-3 săptămâni înainte. Trecerea de la gustul dulce de lapte la gustul sărat poate provoca protest din partea sugarului, mai ales la cei alimentaţi exclusiv natural, învăţaţi cu gustul monoton al laptelui uman. Brânza de vaci, amestecată cu piureul de fructe, se poate introduce aproape concomitent. Carnea recomandată sugarului este cea de pasăre sau de vită, carnea de porc şi peşte fiind rezervată pentru perioada de după un an. Ficatul de pasăre fiert va fi oferit după vârsta de 6 luni.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI – INTRODUCEREA OULUI IN ALIMENTATIE

Oul este un aliment ideal pentru oferta de principii nutritive, dar ar putea fi alergenic. Poate fi administrat după vârsta de 6 luni, sub formă de gălbenuş fiert tare. Iniţial se va oferi un sfert, apoi o jumătate de gălbenuş, de 2-3 ori pe săptămână.

Iaurtul proaspăt poate fi oferit după vârsta de 5 luni, zaharat 5%, eventual amestecat cu fainos instant. Sugarul de 5 luni primeşte cu plăcere o „papă” alcătuită din orez fiert, apoi.ipasat, zaharat 5%, în care a fost mixată o cantitate de 20-30 g brânză de vaci. Spre vârsta de un an, copilul mănâncă încă 2 mese de lapte (circa 500 ml) (care poate fi formulă de continuare sau chiar de start) şi alte 3 mese se ini sol ide (masă de fructe, supă de came cu carne şi piure de legume, o masă de iaurt sau brânză de vaci cu făinos instant).

În cursul procesului de diversificare, majoritatea caloriilor va fi asigurată tot de către lapte (60%), urmând ca restul caloriilor să rezulte din alimente semisolide. Având în vedere calităţile nutriţionale excepţionale ale laptelui uman, sugarii alimentaţi exclusiv natural, cu ritm foarte bun de creştere, sunt candidaţi pentru o diversificare tardivă.

Cele mai alergizante alimente rămân oul, peştele, căpşunile: acestea nu vor fi administrate sugarilor cu teren alergic (anamneză familială), dar aceste măsuri, care se referă la o populaţie infantilă selecţionată, nu trebuie extrapolate la toţi sugarii, nefiind recomandată o schemă dietetică generală.