Ficatul

ANATOMIA OMULUI. FICATUL

1168
Ficatul
Ficatul

Ficatul, cea mai mare glandă din corp, o masă spongioasă de lobi în formă de pană care are multe funcții metabolice și secretoare. Ficatul secretă bile, un fluid digestiv; metabolizează proteinele, carbohidrații și grăsimile; stochează glicogen, vitamine și alte substanțe; sintetizează factorii de coagulare a sângelui; îndepărtează deșeurile și substanțele toxice din sânge; reglează volumul sanguin; și distruge vechile celule roșii din sânge.

Țesutul hepatic constă într-o masă de celule tunelate prin canale biliare și vase de sânge. Celulele hepatice reprezintă aproximativ 60% din țesut și îndeplinesc mai multe funcții metabolice decât orice alt grup de celule din organism. Un al doilea grup de celule, numite celule Kupffer, tratează canalele cele mai mici ale sistemului vascular din ficat și joacă un rol în formarea sângelui, producția de anticorpi și ingerarea particulelor străine și a resturilor celulare.

În fiecare zi, ficatul secretă aproximativ 800 până la 1000 ml (aproximativ 1 litru) de bilă, care conține săruri biliare necesare pentru digestia grăsimilor din dietă. Bilele sunt, de asemenea, mediul pentru excreția anumitor deșeuri metabolice, medicamente și substanțe toxice. Din ficat, un sistem de conducte duce bilă la conducta biliară comună, care se golește în duodenul intestinului subțire și care se conectează cu vezica biliară, unde este concentrată și stocată.

Prezența grăsimii în duodenum stimulează fluxul de bilă din vezica biliară și în intestinul subțire. Celulele roșii sangvine (uzate) sunt distruse în ficat, splină și măduvă osoasă. Un pigment, bilirubina, format în procesul de rupere a hemoglobinei, este eliberat în bilă, creând culoarea portocalie verde-portocalie și este excretat din organism prin intestin.

Ficatul este conectat la două vase de sânge mari: artera hepatică și vena portalului. Artera hepatică transporta sânge bogat în oxigen din aorta, în timp ce vena portalului transportă sânge bogat în nutrienți digerați din întregul tract gastrointestinal, precum și din splina și pancreas. Aceste vase de sânge se împart în capilare mici, cunoscute ca sinusoide hepatice, care apoi conduc la un lobule.

Lobulii sunt unitățile funcționale ale ficatului. Fiecare lobul este alcătuit din milioane de celule hepatice (hepatocite) care sunt celule metabolice de bază. Lobulele sunt ținute împreună printr-un strat dens de fibroelastică netedă netedă, care se extinde în structura ficatului, însoțind vasele și arterele, canalele și nervii prin portalul hepatic, ca o capsulă fibroasă numită capsulă Glisson.

Întreaga suprafață a ficatului este acoperită cu un strat seros derivat din peritoneu și acesta are un înveliș fibros interior (capsula lui Glisson) la care este aderat ferm. Blana fibroasă este de țesut areolar și urmărește vasele și conductele pentru a le susține.

Celulele hepatice sintetizează o serie de enzime. Deoarece sângele curge prin ficat, atât din vena portalului cât și din artera hepatică, celulele și enzimele sunt filtrate. Nutrienții care intră în ficat din intestin sunt modificați în forme care sunt utilizabile de către celulele corpului sau sunt stocate pentru utilizare ulterioară.

Grăsimile sunt transformate în acizi grași și apoi în carbohidrați sau corpuri cetone și transportate de sânge către țesuturi, unde sunt metabolizate ulterior. Zaharurile sunt transformate în glicogen, care rămâne stocat în ficat până când este necesar pentru producerea de energie; acesta este apoi reconvertit în glucoză și eliberat în sânge.

Ficatul produce proteine ​​serice din sânge, inclusiv albumină și câțiva factori de coagulare, și le livrează către sânge. De asemenea, ficatul metabolizează produsele reziduale azotate și detoxifică substanțele otrăvitoare, pregătindu-le pentru eliminare în urină sau fecale.

Un semn comun al afectării funcției hepatice este icterul, o stingere a ochilor și a pielii care rezultă din excesul de bilirubină în sânge. Icterul poate rezulta din distrugerea anormal de mare a distrugerii celulelor roșii din sânge (icter hemolitic), absorbția defectuoasă sau transportul bilirubinei de către celulele hepatice (icterul hepatocelular) sau blocarea sistemului icular biliar (icter obstructiv).

Eșecul celulelor hepatice de a funcționa poate rezulta din hepatită, ciroză, tumori, obstrucție vasculară sau otrăvire. Simptomele pot include slabiciune, tensiune arterială scăzută, vânătăi ușoare și sângerări, tremor și acumularea de lichid în abdomen. Testele de sânge pot descoperi nivele anormale de bilirubină, colesterol, proteine ​​serice, uree, amoniac și diverse enzime. Un diagnostic specific al unei probleme hepatice poate fi stabilit prin efectuarea unei biopsii cu ac.

Ficatul este supus unei varietăți de alte tulburări și boli. Abcesele pot fi cauzate de apendicita acută; cele care apar în canalele biliare pot rezulta din calculi biliari sau pot urma intervenții chirurgicale. Parazitul care provoacă dizenterie amebică în tropice poate produce abcese hepatice, de asemenea. Alți paraziți diferiți, diferiți în diferite părți ale lumii, infectează și ficatul.

Cancerul de ficat este obișnuit, apărând mai ales ca tumori secundare provenite din altă parte a corpului. Glicogenul-depozitare a bolilor, un grup de tulburări ereditare, generează acumularea de glicogen în ficat și o cantitate insuficientă de glucoză în sânge. Anumite medicamente pot dăuna ficatului, producând icter.