Implantul dentar cu rezervor cu eliberare lentă reduce riscul de infectare

IMPLANTUL DENTAR CU REZERVOR PENTRU ELIBERAREA MEDICAMENTELOR

1019
Implant dentar

Oamenii de știință au dezvoltat un implant dentar care conține un rezervor pentru eliberarea lentă a medicamentelor. Testele de laborator în care rezervorul eliberează încet un agent antimicrobian puternic au arătat că noul implant poate preveni și elimina biofilmele bacteriene – o cauză majoră a infecției asociate cu implanturile dentare.

Cercetătorii, din diverse departamente de la KU Leuven din Belgia, descriu modul în care au proiectat și testat implantul într-o lucrare publicată în revista European Cells & Materials.

Autorul cercetarii, Dr. Kaat De Cremer, de la Centrul de Genetică Microbiană și Plante din KU Leuven, Belgia,  explică faptul că rezervorul din implant poate fi umplut prin scoaterea șurubului de pe capac. Ea adauga ca: Implantul este realizat dintr-un material compozit poros, astfel incat medicamentele sa difuze treptat de la rezervor la exteriorul implantului, care este in contact direct cu celulele osoase. Ca urmare, bacteriile nu mai pot formează un biofilm.

În general, bacteriile au două forme de viață. Într-una, starea planctonică, ele există ca celule unice, independente, iar în cealaltă se agregă într-o masă închisă sub formă de umbră numită biofilm.

Biofilmele sunt notorii încăpățânate și greu de tratat, iar când devin cronice, sunt extrem de rezistente la antibiotice.

Infecțiile la nivelul gurii sunt adesea citate ca principalul motiv pentru care implanturile dentare eșuează. Acest lucru a dus la cercetarea căutând modalități de protecție împotriva infecțiilor – prin dezvoltarea, de exemplu, a unui strat antimicrobian pentru implant.

IMPLANTUL PREVINE ȘI ELIMINĂ BIOFILMELE

In studiul lor, cercetatorii au notat ca dezvoltatorii implantului folosesc din ce in ce mai mult materiale cu suprafete aspre deoarece cresc zona de contact – imbunatatind astfel ancorarea cu celule osoase si integrarea in os. Cu toate acestea, o suprafață mai mare ridică, de asemenea, riscul de dezvoltare a biofilmului.

Noul implant este un compozit al unei “barieră de difuzie” pe bază de siliciu, integrată într-o structură poroasă, purtătoare de titan.

Cercetătorii au supus implantul la diferite teste de laborator, în timpul cărora au umplut rezervorul cu clorhexidină, un antimicrobian puternic folosit frecvent ca o clătire orală sau apă de gură.

Testele au arătat că implantul umplut cu clorhexidină a oprit streptococcus mutans – o bacterie uzuală care atacă dinții – de la formarea de biofilme. De asemenea, a eliminat biofilmele care au fost cultivate pe implant înainte de încărcarea rezervorului.

Cercetătorii spun că rezultatele demonstrează că implantul este eficient atât pentru prevenirea și eliminarea biofilmelor, cât și pentru prevenirea și vindecarea infecțiilor la pacienți.

DESIGNUL IMPLANTULUI SE POTRIVEȘTE UNUI TRATAMENT PERSONALIZAT

Într-o discuție cu recenzorii care însoțește lucrarea de studiu, autorii subliniază că munca lor este o dovadă a principiului bazată pe testele efectuate în laborator. Cercetări suplimentare ar trebui făcute acum pentru a demonstra că implanturile sunt eficiente la pacienți.

Acest lucru trebuie să abordeze mai multe aspecte, inclusiv dacă noul material îndeplinește cerințele mecanice ale implanturilor dentare și dacă există riscul ca proteinele și calcifierea să înfundă porii.

Echipa observă, de asemenea, că designul implantului compozit de titan silicon se potrivește cu un tratament personalizat; diferite medicamente pot fi încărcate în rezervorul intern, în funcție de nevoile individuale ale pacientului.