Inima

INIMA SI APARATUL CIRCULATOR

1334
Inima
Inima

Inima, este un organ care serveste ca pompa pentru circulatia sangelui. Poate fi un tub drept, cum este la păianjeni și viermi anelici, sau o structură oarecum mai elaborată, cu una sau mai multe camere de primire (atria) și o cameră principală de pompare (ventricul), ca și la moluste. În pești, inima este un tub pliat, cu trei sau patru zone mărită care corespund camerelor din inima mamiferelor. La animalele cu plămâni – amfibieni, reptile, păsări și mamifere – inima prezintă diferite etape de evoluție de la o singură la o dublă pompă care circulă sânge în plămâni și corpului în ansamblu.

La om și la alte mamifere și la păsări, inima este o pompă dublă cu patru camere care este centrul sistemului circulator. La om se află între cei doi plămâni și ușor spre stânga centrului, în spatele sânului; se sprijină pe diafragmă, partiția musculară dintre piept și cavitatea abdominală.

Anatomia inimii

Inima constă din mai multe straturi de perete muscular dur, miocard. Un strat subțire de țesut, pericardul, acoperă exteriorul, iar un alt strat, endocardul, liniile interioare. Cavitatea inimii este împărțită în mijlocul unei inimi drepte și stângi, care la rândul ei sunt împărțite în două camere. Camera superioară este numită atrium (sau auriculă), iar camera inferioară este denumită ventricul. Cele două atrii acționează ca camere de primire pentru intrarea sângelui în inimă; ventriculele mai musculare pompează sângele din inimă.

Inima, deși un singur organ, poate fi considerată ca două pompe care propulsează sânge prin două circuite diferite. Atriul drept primește sânge venos din cap, piept și brațe prin vena mare numită vena cava superioară și primește sânge din abdomen, regiunea pelviană și picioarele prin vena cavă inferioară. Sângele trece apoi prin supapa tricuspidă la ventriculul drept, care o forțează prin artera pulmonară către plămâni. În plămâni, sângele venos vine în contact cu aerul inhalat, preia oxigenul și pierde dioxidul de carbon. Sângele oxigenat este returnat la nivelul atriumului stâng prin venele pulmonare. Supapele din inimă permit fluxului de sânge într-o singură direcție și ajută la menținerea presiunii necesare pentru pomparea sângelui.

Aparatul circulator

Circuitul de joasă presiune din inimă (atriul drept și ventriculul drept), prin plămâni și înapoi în inimă (atriul stâng) constituie circulația pulmonară. Trecerea sângelui prin atriul stâng, supapa bicuspidă, ventriculul stâng, aorta, țesuturile corpului și înapoi la atriul drept constituie circulația sistemică. Tensiunea arterială este cea mai mare în ventriculul stâng și în aorta și ramurile sale arteriale. Presiunea este redusă în capilare (vase cu diametru mic) și este redusă în continuare în venele care returnează sânge în atriul drept.

Pomparea inimii sau bătăile inimii este cauzată de alternarea contracțiilor și relaxărilor miocardului. Aceste contracții sunt stimulate de impulsuri electrice de la un pacemaker natural, sinoatrial sau S-A, situat în mușchiul atriului drept. Un impuls de la nodul S-A determină apariția celor două atriuri, forțând sângele în ventricule. Contracția ventriculilor este controlată de impulsuri din nodul atrioventricular sau A-V, situat la intersecția celor două atriuri. În urma contracției, ventriculele se relaxează și presiunea în interiorul lor cade. Sângele curge din nou în atriu, iar un impuls din S-A începe ciclul din nou. Acest proces se numește ciclul cardiac. Perioada de relaxare se numește diastola. Perioada de contracție se numește sistolă. Diastola este cea mai lungă dintre cele două faze, astfel încât inima se poate odihni între contracții.

Ritmul cardiac

În general, rata bătăilor inimii variază invers proporțional cu mărimea animalului. La elefanți este de 25 de bătăi pe minut, în canari aproximativ 1000. La om, rata se diminuează progresiv de la naștere (când este de 130) până la adolescență, dar crește ușor la vârste înaintate; rata medie a adulților este de 70 de batai în repaus. Rata crește temporar în timpul exercițiilor fizice, emoții și febră și scade în timpul somnului. Pulsarea ritmică simțită pe piept, care coincide cu bătăile inimii, se numește bătăi de vârf. Este cauzată de presiunea exercitată asupra peretelui toracic la începutul sistolului de către peretele ventricular rotunjit și întărit.

Zgomotele ritmice care însoțesc bătăile inimii sunt numite sunete ale inimii. În mod normal, prin stetoscop se auzi două sunete distincte: un “lub” (primul sunet) mic, ușor prelungit, care apare la începutul contracției ventriculare sau sistolului și care se produce prin închiderea supapelor mitrale și tricuspice, -pitched “dup” (al doilea sunet), cauzat de închiderea supapelor aortice și pulmonare la sfârșitul sistolului.

Ocazional, audibil în inimile normale este un al treilea sunet moale, înclinat, care coincide cu diastolul timpuriu și se crede că este produs de vibrațiile peretelui ventricular. Un al patrulea sunet, care apare și în timpul diastolului, este descoperit prin metode grafice, dar de obicei nu este audibil la subiecții normali; se crede că este rezultatul contracției atriale și al impactului sângelui, expulzat din atriu, împotriva peretelui ventricular.