Laserul in diagnosticul afectiunilor dentare

VIITORUL IN STOMATOLOGIE. DIAGNOSTIC SI TRATAMENT CU LASERUL DENTAR

1057
Laser dentar

Ca instrumente de diagnosticare, laserele sunt folosite pentru a ajuta la detectarea bolii dentare în stadii anterioare decât metodele tradiționale.

DIAGNOSTICUL CU LASERUL DENTAR

Diagnosticarea cu “fluorescență laser” este foarte eficienta în diagnosticarea degradării cariilor și a fisurilor, zonele minuscule ale suprafețelor musculare ale dinților, unde nu se poate ajunge la un explorator dentar tradițional (un instrument ascuțit sub formă de ac).

Proprietățile optice ale bacteriilor din dinții afectaţi produc fluorescență, o lumină strălucitoare care poate fi preluată de un detector cu laser. Acestea reprezintă o completare excelentă a examinărilor orale care ajută la identificarea cariilor, care pot fi ratate doar prin inspecția vizuală. Ele permit, de asemenea, monitorizarea dinților de la o vizită la alta, pentru a determina dacă degradarea este lentă sau progresivă și, prin urmare, în ce moment este necesar tratamentul.

Laserele pot ajuta, de asemenea, la detectarea și localizarea calculului dentar sub gingii. Calculul (tartrul) este o placă bacteriană călită sau calcificată, care se lipsește foarte mult de dinți. Găsirea și eliminarea acestui calcul este unul dintre scopurile terapiei parodontale (gingiilor).

Cel mai recent, au fost dezvoltate lasere care “stralucesc” țesuturile moi sănătoase pe cale orală. Prin identificarea zonelor care stralucesc si a celor care nu strălucesc, laserele sunt folosite ca un instrument in detectarea cancerului oral in stadii foarte incipiente si sunt un ajutor in detectarea si localizarea tesuturilor anormale.

Ocazional, țesuturile devin “displazice” (distroze modificate, creștere în plasmă) sau precanceroase sau, mai rău, canceroase. Datorită preciziei lor, laserele sunt foarte utile pentru îndepărtarea țesuturilor aproape de marginile sau marginile unde țesutul bolnav întâlnește țesuturi sănătoase. Această abordare precisă și minim invazivă este utilă în special pentru a determina aceste limite și exact unde să îndepărtați sau să excizați țesuturile nesănătoase, indiferent dacă sunt benigne sau maligne.

TRATAMENTUL CU LASERUL DENTAR

Cercetările au arătat că laserele sunt minim invazive și implică o eliminare mai redusă a țesuturilor decât metodele convenționale. În urma îndepărtării relativ nedureroase a țesuturilor, laserele acționează de asemenea prin închiderea vaselor de sânge și a terminațiilor nervoase, astfel încât să fie mai puțin sângerări și dureri. Inflamarea țesutului apos, ca țesutul moale bolnav, absoarbe energia laserului dentar, care nu penetrează foarte adânc.

Acest lucru vaporizează celulele de suprafață, lăsând un reziduu nedorit de carbon, numit “char.” Acest lucru s-a dovedit a fi avantajos pentru a ajuta la coagularea în locurile de sângerare după extracția dinților. Cu toate acestea, dezavantajul este că acest lucru tinde să încetinească vindecarea.

Laserele sunt acum utilizate în tratamentul bolii parodontale (gingiilor) pentru curățarea sau “debridarea” țesutului gumelor nesănătoase. Atunci când țesutul de gingie devine detașat de dinți cauzând “formarea de buzunar” , acest lucru permite formarea plăcii bacteriene și a calculului care nu numai că cauzează, ci și perpetuează buzunarele parodontale.

Combinat cu bacterii și tartru de pe suprafața rădăcinii, îndepărtarea cu laser a căptușelii bolnave a buzunarului parodontal arată vindecarea ţesutului bolnav.

Laserele dentare au succes în îndepărtarea tisulară “moale” pentru proceduri precum gingivectomia (gumă gingivală, îndepărtarea ectomiei) și gingivoplastia (plastică – remodelare), în primul rând pentru scopuri estetice.

Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a sigila ulcerele dureroase “aftoase”, cunoscute în general sub denumirea de cancer hemoragic, care, la unele persoane nefericite, sunt mari, dureroase și recurente frecvent; de asemenea, pentru unii suferinzi de răni la buze, cauzate de virusul Herpes HSV1.

De asemenea, se lucrează la utilizarea laserelor ca adjuvant al tratamentului canalului rădăcină, în îndepărtarea țesuturilor bolnave ale pastei, adăpostite în sistemul canalului rădăcinii din dinți.