Lipaza

LIPAZA. ANALIZE MEDICALE EXPLICATE

130
Lipaza

Lipaza este o enzimă produsă în principal de pancreas pentru a ajuta la digerarea grăsimilor alimentare. Acest test măsoară cantitatea de lipază din sânge.

Pancreasul este un organ îngust și plat de aproximativ 6 centimetri lungime situat adânc în cavitatea abdominală, sub ficat și între stomac și coloana vertebrală. Secțiunea capului său se conectează la duoden, prima parte a intestinului subțire. În interiorul pancreasului, canalele mici (tuburile) alimentează enzimele digestive produse de pancreas în canalul pancreatic. Lipaza este transportată prin canalul pancreatic și în prima parte a intestinului subțire, unde ajută la descompunerea trigliceridelor dietetice (o formă de grăsime) în acizi grași.

Lipaza este de obicei prezentă în sânge în cantități mici. Când celulele din pancreas sunt bolnave, cantități crescute de lipază intră în sânge și duc la concentrații mai mari în sânge. Acest lucru poate apărea în afecțiuni precum pancreatita sau când canalul pancreatic este blocat de o piatră biliară sau, în cazuri rare, de o tumoare pancreatică.

Recomandari pentru determinarea lipazei

Testul de sânge pentru lipază este cel mai adesea utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea pancreatitei acute. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica și monitoriza pancreatita cronică și alte tulburări care implică pancreasul.

Testul lipazei poate fi utilizat împreună cu testul amilazei din sânge pentru a detecta bolile pancreatice. În timp ce testul amilazei este sensibil pentru bolile pancreatice, nu este specific. Asta înseamnă că un nivel ridicat de amilază poate indica o problemă, dar cauza poate să nu fie legată de pancreas.

Testul lipazei, pe de altă parte, este mai specific decât amilaza pentru bolile pancreasului, în special pentru pancreatita acută și pentru pancreatita acută alcoolică. O lipază crescută indică de obicei o problemă cu pancreasul. Evaluarea rezultatelor celor două teste împreună ajută la diagnosticarea sau excluderea pancreatitei și a altor afecțiuni. Testarea lipazei este, de asemenea, utilizată ocazional în diagnosticul și urmărirea fibrozei chistice, a bolii celiace și a bolii Crohn.

Valorile lipazei

Un nivel ridicat de lipază în sânge poate indica prezența unei afecțiuni care afectează pancreasul.

În pancreatita acută, nivelurile de lipază sunt adesea foarte mari, adesea de 3 până la 10 ori mai mari decât cea mai mare valoare de referință (numită deseori limita superioară a normalului). Concentrațiile de lipază cresc de obicei în decurs de 3 până la 6 ore de la un atac pancreatic acut, atingând vârful la 24 de ore și rămân crescute până la 8 până la 14 zile. Nivelurile lipazei nu pot fi utilizate pentru a determina severitatea unui atac pancreatic acut.

Nivelurile de lipază pot fi, de asemenea, crescute cu obstrucția canalului pancreatic, cancerul pancreatic și alte boli pancreatice, precum și cu inflamația vezicii biliare sau bolile renale.

Un nivel scăzut de lipază în sânge poate indica deteriorarea permanentă a celulelor producătoare de lipază din pancreas. Acest lucru poate apărea în bolile cronice care afectează pancreasul, cum ar fi fibroza chistică.