Lupus – O afectiune care se dezvolta dupa un stres-postraumatic

LUPUS O BOALA AUTOIMUNA INCURABILA

2379
Boala Lupus
Boala Lupus

Un nou studiu se extinde asupra riscurilor fizice de sanatate asociate cu tulburarea de stres post-traumatic, dupa ce a constatat ca conditia corpului poate ridica riscul de lupus cu aproape trei ori.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca expunerea la orice eveniment traumatic – chiar si in absenta tulburarii de stres post-traumatic  – poate creste riscul de lupus.

Dr. Andrea Roberts, de la Universitatea Harvard – Scoala de Sanatate Publica din Boston, si colegii ei au raportat recent rezultatele lor in revista americana Artrita si reumatologie.

Stresul post-traumatic este o condiție de sănătate mintală care poate apărea după asistarea sau implicarea într-un incident traumatic, cum ar fi un accident de autovehicul sau o luptă militară.

Potrivit Departamentului pentru Veterani din Statele Unite, aproximativ 8 milioane de adulți din S.U.A. au stresul post-traumatic în orice an și aproximativ 7-8% din populația țării vor dezvolta această afecțiune în timpul vieții.

Este bine stabilit faptul că stresul post-traumatic poate crește riscul de anxietate și depresie, dar mai puțin se știe despre modul în care stresul post-traumatic ar putea afecta sănătatea fizică.

Unele studii au sugerat că persoanele cu stres post-traumatic pot prezenta un risc mai mare de insuficiență cardiacă, în timp ce alte cercetări au descoperit o legătură între stresul post-traumatic și un risc mai mare de tulburări autoimune.

Noul studiu efectuat de Dr. Roberts și colegii săi furnizează dovezi suplimentare pentru acesta din urmă, după legarea traumelor psihosociale și a stresul post-traumatic cu o probabilitate mai mare de lupus eritematos sistemic, care este cea mai comună formă de Lupus.

Lupus este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele și țesuturile sănătoase, provocând inflamații. În Lupus, pot fi afectate diferite părți ale corpului, inclusiv pielea, articulațiile, rinichii, inima și creierul.

In peste 24 de ani de urmărire, echipa a evaluat dosarul medical al femeilor și a folosit criteriile Colegiului American de Reumatologie pentru a determina incidența bolii Lupus. Au fost înregistrate în total 73 de cazuri de Lupus.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care au indeplinit criteriile pentru stresul post-traumatic au fost de 2.94 ori mai multe sanse de a dezvolta Lupus, comparativ cu femeile care nu au avut nici un traumatism.

Mai mult, rezultatele au arătat că femeile care au fost expuse vreunui tip de traumă – indiferent dacă aveau simptome de stres post-traumatic – au avut un risc de Lupus de 2,87 ori mai mare.

Potrivit cercetătorilor, constatările lor oferă dovezi suplimentare că traumatismele psihosociale pot crește probabilitatea de a avea o boală autoimună.