Plamanul

PLAMANUL SI APARATUL RESPIRATOR

1613
Plamanul

Plaman, în vertebratele care respiră cu aer, unul din cele două organe mari de respirație situate în cavitatea toracică și responsabil pentru adăugarea de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon din sânge. La om, fiecare plămân este încapsulat într-un sac subțire membranos, numit pleura, și fiecare este legat de trahee (trahee) prin bronhiul său principal (calea mare de aer) și cu inima de arterele pulmonare. Plămânii sunt organe elastice moi, ușoare, spongioase, care în mod normal, după naștere, conțin întotdeauna puțin aer.

Anatomia plamanului

În partea interioară a fiecărui plămân, aproximativ două treimi din distanța de la bază până la vârf, este hilul, punctul în care bronhiile, arterele și venele pulmonare, vasele limfatice și nervii intră în plămân. Bronchiul principal se subdivizează de mai multe ori după ce a intrat în plămân; sistemul rezultat al tubulilor seamănă cu un arbore inversat. Diametrele bronhiilor scad în cele din urmă la mai puțin de 1 mm (0,04 inch). Ramurile de 3 mm și mai puțin în diametru sunt cunoscute sub numele de bronhioole, care duc la saculete de aer minus numite alveole (vezi alveol pulmonar), unde moleculele reale de oxigen și dioxid de carbon sunt schimbate între spațiile respiratorii și capilarele sanguine.

Fiecare plămân este împărțit în lobi separați unul de altul printr-o fisură tisulară. Plămânul drept are trei lobi mari; plămânul stâng, care este puțin mai mic datorită plasării asimetrice a inimii, are doi lobi. În interior, fiecare lob este în continuare împărțit în sute de lobuli. Fiecare lobule conține un bronchiol și ramuri afiliate, un perete subțire și grupuri de alveole.

Functiile plamanului

În plus față de activitățile respiratorii, plămânii îndeplinesc și alte funcții corporale. Prin ele, apa, alcoolul și agenții farmacologici pot fi absorbiți și excretați. În mod normal, aproape un litru de apă este expirat zilnic; gazele anestezice, cum ar fi eterul și oxidul de azot pot fi absorbite și îndepărtate de plămâni. Plămânul este, de asemenea, un organ metabolic adevărat. Este implicată în sinteza, depozitarea, transformarea și degradarea unei varietăți de substanțe, inclusiv surfactant pulmonar, fibrină și alte molecule diferite din punct de vedere funcțional (adică, histamină, angiotensină și prostaglandine).

O persoană care nu este angajată într-o activitate fizică viguroasă utilizează doar aproximativ o douăzeci și unu din suprafața totală disponibilă pentru schimbul gazos al plămânului. Presiunea din interiorul plămânilor este egală cu cea a atmosferei din jur. Plămânii rămân întotdeauna oarecum umflați din cauza unui vid parțial între membrana care acoperă plămânul și cea care liniile pieptului. Aerul se atrage în plămâni atunci când diafragma (porțiunea musculară dintre abdomen și piept) și mușchii intercostali se contractă, extinzând cavitatea toracică și scăzând presiunea dintre plămâni și peretele toracic, precum și în interiorul plămânilor. Această scădere a presiunii din interiorul plămânilor atrage aerul din atmosferă.

Plămânii sunt frecvent implicați în infecții și răniri. Unele infecții pot distruge zonele întinse ale unui plămân, făcându-l inutil. Inflamația de la substanțe toxice, cum ar fi fumul de tutun, azbestul și praful de mediu, poate produce, de asemenea, leziuni semnificative la nivelul plămânului. Țesutul pulmonar vindecat devine o cicatrice fibroasă în imposibilitatea de a efectua sarcini respiratorii. Nu există dovezi funcționale că țesutul pulmonar, odată distrus, poate fi regenerat.