Radioscopia toracica

IMAGISTICA MEDICALA. RADIOSCOPIA TORACICA

2105
Radioscopia toracica
Radioscopia toracica

Radoscopia toracica reprezintă transpunerea pe film radiografic a imaginii radioscopice. Se poate efectua fără substanţă de contrast sau se poate asocia şi substanţă de contrast efectuându-se radiografii în diferite incidenţe (AP, PA, profil, oblice etc).

Se fac radioscopii toracice pentru a distinge leziunile mici şi pentru a avea documente comparative ale evoluţiei leziunilor ce dorim să le urmărim.

Ca tehnică, aceste radiografii trebuie făcute la distanţă de 2 m, pentru a nu apărea leziuni mărite şi deformate (teleradiografii).

Pe filmul radiografic trebuie să se vadă desenul pulmonar dat de ramificaţia vaselor pulmonare, de la hil până aproape de periferia câmpurilor pulmonare.

Radoscopia toracica cu raze dure ne poate pune în evidenţă detalii invizibile pe radiografiile obişnuite. Astfel pe aceste radiografii se pun în evidenţă traheea şi bronhiile primitive, uneori chiar şi bronhiile de gradul I şi II.

In special în diagnosticul cancerului pulmonar şi în opacităţile duble, care apar pe radiografia simplă ca o opacitate unică din cauza sumaţiei, prin metoda radiografiei cu raze dure, cele două opacităţi apar ca umbre diferite şi pot fi astfel diferenţiate.