Rinichii

RINICHII SI APARATUL RENAL

1594
Rinichii
Rinichii

Rinichii sunt organe în formă de fasole, roșcate, maro, concave pe o latură lungă și convexe la dreapta. Acestea sunt situate în mod normal în înălțimea cavității abdominale și pe peretele din spate, situate pe ambele părți ale coloanei vertebrale dintre nivelele celei de-a 12-a vertebre lombare toracice și cele treia, și în afara peritoneului, membrana care liniile abdomenului.

Axele lungi ale rinichilor sunt aliniate cu cele ale corpului, dar capătul superior al fiecărui rinichi (pol) este înclinat ușor spre interior spre coloana vertebrală (coloana vertebrală). Situat în mijlocul graniței medale concave este o fisură verticală adâncă, hilul, care duce la o cavitate în rinichi cunoscută sub numele de sinusul renal (rinichi). Hilus este punctul de intrare și ieșire a arterelor și venelor renale, a vaselor limfatice, a nervilor și extinderea superioară extinsă a ureterelor.

Vasele renale și nervii

Arterele renale apar, unul pe fiecare parte, din aorta abdominală într-un punct opus limitei superioare a celei de-a doua vertebre lombare (adică, puțin peste partea inferioară a spatelui). În apropierea hilului renal, fiecare arteră cedează ramurile mici către glanda suprarenală și ureter și apoi se ramifică în diviziuni anterioare și posterioare. Vasele mari care transporta sânge din rinichi se află de obicei în fața arterelor corespunzătoare și se alătură venei cava inferioare aproape în unghi drept. Vena stângă este mai lungă decât vena dreaptă, deoarece vena inferioară inferioară se află mai aproape de rinichiul drept.

Rinichii sunt alimentați cu nervi simpatic și parasimpatic ai sistemului nervos autonom, iar nervii renale conțin atât fibre aferente, cât și eferente (fibrele aferente poartă impulsuri nervoase către sistemul nervos central, fibrele eferente din acesta).

Anatomia internă a rinichilor

O secțiune transversală a unui rinichi dezvăluie sinusul renal și două straturi de țesut renal care se disting prin textura și culoarea lor. Cel mai adânc țesut, numit medulla renală, formează conuri întunecate, numite piramide renale, cu baze exterioare și vârfuri care se proiectează, fie singure, fie în grupuri, în sinusul renal. Fiecare proiecție a unuia sau mai multor apexe piramidale în sinus este cunoscută sub numele de papilă renală. Bazele acestor piramide sunt neregulate, cu striuri subțiri care se extind spre suprafața renală exterioară. Pulberea, țesutul mai granulat în afară de medulla este cortexul. Se arde peste bazele piramidelor și umple golurile dintre piramide. Fiecare grup de piramide care se proiectează într-o papilă, împreună cu porțiunea de cortex care arca peste grup, se numește un lob de renale.

Sinusul renal include pelvisul renal, o expansiune în formă de pâlnie a capului superior al ureterului și, prin atingerea în substanțele renale de la capătul larg al pâlniei, două sau trei extensii ale cavității numite caliciuri majore. Caliculele majore sunt împărțite la rândul lor în patru până la 12 cavități cu cupă mai mici, calichetele minore, în care se proiectează papilele renale. Pelvisul renal servește ca rezervor inițial pentru urină, care curge în sinus prin tubulii de colectare urinară, tuburi mici care se deschid în sinus la papile.

Structura nefronilor

Unitățile structurale ale rinichilor care produc de fapt urină sunt nefronii, dintre care există aproximativ 1 000 000 în fiecare rinichi. Fiecare nefron este un tubular lung (sau un tub extrem de fin) care este închis, expandat și pliat într-o structură cu cupă dublă perete la un capăt. Această structură, numită capsulă renală corporală sau capsulă Bowman, cuprinde un grup de capilare (vase de sânge microscopice) numite glomerul. Capsula și glomerul împreună formează un corpuscul renal, numit și corp malpighian. Sângele curge în și departe de glomerul prin arterele mici (arteriole) care intră și ies din glomerul prin capătul deschis al capsulei. Această deschidere se numește polul vascular al corpului.

Tubulii nefronilor sunt lungi de 30-55 milimetri (1,2-2,2 țoli). Corpuscul și porțiunea inițială a fiecărui tubular, numită tubulă convoluată proximală, se află în cortexul renal. Tubul coboară într-o piramida renală, face o întoarcere în formă de U și se întoarce la cortex într-un punct apropiat punctului său de intrare în medulla. Această secțiune a tubulului, constând din cele două lungimi paralele și îndoirea dintre ele, se numește bucla lui Henle sau bucla nephronică. După reintroducerea în cortex, tubul se întoarce la polul vascular (deschiderea în structura cupă a capsulei) a propriului său nefron. Porțiunea finală a tubulului, tubulul distal convoluat, conduce de la polul vascular al corpusculului la un tub de colectare, printr-un tubular juncțional scurt. Câteva tuburi de colectare se unesc pentru a forma un tub mai oarecum mai larg, care transportă urina într-o papilă renală și pelvisul renal.

Deși toate nefronii din rinichi au aceeași dispunere generală, există diferențe regionale, în special în lungimea buclelor lui Henle. Glomeruli care stau adânc în cortexul renal în apropierea medullei (glomeruli juxtamedullari) posedă bucle lungi de Henle care trec adânc în medulla, în timp ce glomerulii corticali superficiali au bucle mult mai scurte. Dintre diferitele specii de animale, lungimea buclelor variază considerabil și afectează capacitatea speciei de a concentra urina peste concentrația osmotică a plasmei.

Secțiunile succesive ale tubului nephron variază în formă și calibru, iar aceste diferențe, împreună cu diferențele dintre celulele care aliniază secțiunile, sunt asociate cu funcții specifice în producerea de urină.

Rețea intrarenală a vaselor de sânge

Rețeaua intrarenală de vase de sânge face parte din aparatul de tratare a sângelui din rinichi.

Artere și arteriole renale

Diviziile anterioare și posterioare ale fiecărei artere renale, menționate mai devreme, se împart în arterele lobare, fiecare dintre ele intră în substanța renală prin sau lângă o papilă renală. Fiecare arteră lobară cedează două sau trei ramificații, numite artere interlobare, care se desfășoară în afară între piramidele renale adiacente. Când acestea ajung la limita dintre cortex și medulla, ele se împart aproape în unghi drept în ramuri numite arterele arcuite care curbură de-a lungul cortexului și medulla paralele cu suprafața rinichiului. Multe artere, numite arterele interlobulare, se separă de arterele arcuite și radiază prin cortex pentru a se încheia în rețele de capilare în regiunea din interiorul capsulei. Pe traseu se dau ramuri scurte numite arteriolele aferente, care transporta sânge la glomeruli unde se împart în patru până la opt bucle de capilare în fiecare glomerul.

În apropierea și înainte de punctul în care arteriolul aferent intră în glomerul, stratul de căptușeală devine mărit și conține granule secretoare. Această structură compusă este numită aparatul juxtaglomerular (JGA) și se crede că este implicată în secreția reninei (vezi mai jos Rolul hormonilor în funcția renală). Acestea sunt apoi reconstituite în apropierea punctului de intrare al arteriolului aferent pentru a deveni arteriole eferente care transportă sânge departe de glomeruli. Arteriolele aferente sunt aproape de două ori mai groase decât arteriele eferente deoarece au straturi mai groase de mușchi, dar dimensiunile canalelor lor sunt aproape identice.

De-a lungul majorității cortexului, arteriele eferente se redivizează într-un al doilea set de capilare, care alimentează sângele tubulelor renale proximale și distal.

Arteriolele glomerulare eferente de glomeruli juxtaglomerulare se împart în vasele care alimentează tubulele și vasele care intră în bazele piramidelor renale. Cunoscuți ca vasa recta, aceste vase se îndreaptă spre vârfurile piramidelor în contact strâns cu buclele lui Henle. La fel ca și tubulii, acestea fac curbele de păr, își recapătă calea și sunt golite în vene arcuite care paralelă arterele arcuite.

În mod normal, sângele care circulă în cortex este mai abundent decât cel din medulla (în proporție de peste 90% din total), dar în anumite condiții, cum ar fi cele asociate traumatismelor severe sau pierderilor de sânge, vasele corticale pot fi strânse în timp ce juxtamedullarul circulația este păstrată. Deoarece glomerul și tubulii corticali sunt lipsiți de sânge, fluxul de urină este diminuat și, în cazuri extreme, poate să înceteze.

Venele și venulele renale

Venulele renale (venele mici) și venele însoțesc arteriolele și arterele și sunt denumite prin nume similare. Venulele care se află sub capsula renală, numite venule stelate, datorită aranjamentului lor radial, se scurg în venule interlobulare. La rândul lor, acestea se combină pentru a forma afluenții venelor arcuite, interlobare și lobare. Sângele din piramidele renale trece în vase, numite venae rectae, care se alătură venelor arcuite. În sinusul renal, venele lobare se unesc pentru a forma vene ce corespund principalelor diviziuni ale arterelor renale și, în mod normal, fuzionează pentru a constitui o singură venă renală în sau în apropierea hilului renal.

Rețea renala limfatică

Capilarele limfatice formează o rețea în interiorul capsulei renale și o altă rețea mai adâncă între și în jurul vaselor de sânge renale. În substanța renală apar puține capilare limfatice, iar cele prezente sunt în mod evident asociate cu cadrul țesutului conjunctiv, în timp ce glomerul nu conține limfatic. Rețelele limfatice din interiorul capsulei și din jurul vaselor renale se scurg în canalele limfatice care însoțesc vasele de sânge interlobulare și arcuate. Principalele canale limfatice se desfășoară alături de arterele renale și vene, care se termină în ganglionii limfatici de lângă aorta și în apropierea locurilor de origine ale arterelor renale.