Rinita alergica

RINITA ALERGICA - CAUZE, DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

1280
Rinita alergica

Rinita alergica, cunoscută și sub numele de febra fanului, este un tip de inflamație a nasului care apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la alergenii din aer. Semnele și simptomele includ un nas înfundat, strănut, ochi roșii, mâncărimea ochilor și umflături în jurul ochilor.

Generalitati in rinita alergica

Fluidul din nas este de obicei clar. Debutul simptomului este adesea în câteva minute după expunere și poate afecta somnul, capacitatea de a lucra și capacitatea de a se concentra la școală. Cei ale căror simptome se datorează polenului dezvoltă în mod obișnuit simptome în anumite perioade ale anului. Multe persoane cu rinită alergică au, de asemenea, astm bronșic, conjunctivită alergică sau dermatită atopică.

Rinita alergică este de obicei declanșată de alergeni de mediu, cum ar fi polenul, părul animalelor de companie, praful sau mucegaiul. Mecanismul de bază implică anticorpi IgE atașați la alergen și determinând eliberarea de substanțe chimice inflamatorii cum ar fi histamina din celulele mastocitare. Diagnosticul se bazează, de obicei, pe o istorie medicală în asociere cu un test de piele sau teste de sânge pentru anticorpi IgE specifici alergenilor. Aceste teste sunt totuși fals pozitive. Simptomele alergiilor se aseamănă cu cele ale frigului comun; totuși, ele deseori durează mai mult de două săptămâni și de obicei nu includ febră.

Expunerea la animale la începutul vieții ar putea reduce riscul de apariție a alergiilor la acestea mai târziu. Un număr de medicamente pot îmbunătăți simptomele, inclusiv steroizii nazali, antihistaminice precum difenhidramina, cromolina sodică și antagoniștii receptorilor de leucotrienă, cum ar fi montelukastul. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt suficiente sau sunt asociate cu efecte secundare la mulți oameni. Expunerea oamenilor la cantități mai mari și mai mari de alergen, cunoscută sub numele de imunoterapie cu alergeni, este adesea eficientă. Alergenul poate fi administrat sub formă de injecții chiar sub piele sau sub formă de tabletă sub limbă. Tratamentul durează de obicei trei până la cinci ani după care beneficiile pot fi prelungite.

Rinita alergică este tipul de alergie care afectează cel mai mare număr de persoane. În țările occidentale, între 10-30% dintre persoane sunt afectate într-un anumit an. Acesta este cel mai des întâlnit între vârsta de douăzeci și patruzeci de ani. Prima descriere exactă este de la medicul din secolul al X-lea, Rhazes. Polenul a fost identificat drept cauză în 1859 de Charles Blackley. În 1906, mecanismul a fost determinat de Clemens von Pirquet. Legătura cu fânul a apărut datorită unei teorii timpurii (și incorecte) că simptomele au fost cauzate de mirosul de fân nou.

Semne si simptome in rinita alergica

Simptomele caracteristice ale rinitei alergice sunt: ​​rinoree (exces de scurgeri nazale), mâncărime, stranuturi de strănut și congestie nazală și obstrucție. Constatările fizice caracteristice includ umflarea conjunctivală și eritemul, umflarea pleoapelor, staza venoasă inferioară a pleoapelor (inele sub ochi cunoscute sub numele de “shiners alergice”), umflate turbinate nazale și efuziune urechii medii.

Pot exista și semne comportamentale; pentru a ușura iritarea sau fluxul de mucus, oamenii își pot șterge sau freca nasul cu palma mâinii într-o mișcare ascendentă: o acțiune cunoscută sub numele de “salut nazal” sau “salut alergic”. Acest lucru poate duce la apariția unei crepuri care curge peste nas (sau deasupra fiecărei nări, dacă se șterge doar o singură latură a nasului), denumită în mod obișnuit “cremă nazală transversală”, și poate duce la deformare fizică permanentă dacă este suficient de repetată.

Oamenii ar putea de asemenea să afle că apare reactivitatea încrucișată. De exemplu, cineva alergic la polen de mesteacan poate, de asemenea, să afle că are o reacție alergică la coaja merelor sau cartofilor. Un semn clar al acestui lucru este apariția unui nod in gât in timp sau după ce mănâncă un măr sau strănut când se curăță cartofii sau merele. Acest lucru se întâmplă din cauza similitudinii proteinelor din polen și alimente. Există multe substanțe cu reacție încrucișată. Febra febrei nu este o febra adevarata, adica nu provoaca o temperatura a corpului in febra peste 37.5-38.3 °C.

Cauzele aparitiei rinitei alergice

Rinita alergică declanșată de polenul anumitor plante sezoniere este cunoscută sub numele de “febra fânului”, deoarece este cea mai răspândită în timpul sezonului de fân. Cu toate acestea, este posibil să aveți rinită alergică pe tot parcursul anului. Polenul care provoacă febra fanului variază între persoane și de la o regiune la alta; în general, polenii mici, cu greu vizibili, ai plantelor polenizate cu vânt sunt cauza predominantă. Polenul de plante polenizate este prea mare pentru a rămâne în aer și nu prezintă riscuri. Exemple de plante care răspund de febra fânului includ:

Copaci: Pinul (pinus), mesteacăn (Betula), arin (Alnus), cedru (Cedrus), căpșună (Corylus), carpen, castan de cal (Aesculus), salcâm (Salix) plană (Platanus), tei (Tilia) și măsline (Olea). În latitudinile nordice, mesteacanul este considerat cel mai frecvent polen de copac alergenic, estimând 15-20% dintre persoanele cu febră de fân sensibile la boabele polenului de mesteacăn. Un antigen major în acestea este o proteină numită Bet V I. Polenul de măsline este cel mai predominant în regiunile mediteraneene. Febra febrei din Japonia este cauzată în principal de polenul de copaci Sugi (Cryptomeria japonica) și hinoki (Chamaecyparis obtusa).

Iarbă: (familia Poaceae): în special raigras (Lolium sp.) Și timothy (Phleum pratense). Se estimează că 90% dintre persoanele cu febră de fân sunt alergice la polenul de iarbă.
Buruieni: (Ambrosia), planta (Plantago), urzica / parietaria (Urticaceae), mugwort (Artemisia Vulgaris), femelă (Chenopodium). Rinita alergică poate fi provocată și de alergia la Balsam din Peru, care este în diverse arome și alte produse.

Diagnosticul rinitei alergice

Testele alergice pot dezvălui alergenii specifici la care o persoană este sensibilă. Testul cutanat este cea mai frecventă metodă de testare a alergiilor. Aceasta poate include un test de patch-uri pentru a determina dacă o anumită substanță provoacă rinita sau un test intradermic, zgâriere sau alt test. Mai puțin frecvent, alergenul suspectat este dizolvat și aruncat pe pleoapa inferioară ca mijloc de testare pentru alergii. Acest test trebuie făcut numai de către un medic, deoarece poate fi dăunător dacă este făcut în mod necorespunzător. La unele persoane care nu sunt capabile să efectueze teste de piele (determinate de medic), testul de sânge poate fi util pentru determinarea sensibilității specifice la alergen. Eozinofilia periferică poate fi observată la numărul de leucocite diferențiat.

Testele alergice pot prezenta alergii care nu cauzează simptome sau lipsesc alergiile care cauzează simptome. Testarea alergiei intradermice este mai sensibilă decât testarea pielii, dar este mai frecvent pozitivă la persoanele care nu au simptome la acel alergen.

Chiar dacă o persoană are teste negative pentru piele, tuse intradermică și sânge pentru alergii, poate avea rinită alergică, de la o alergie locală la nivelul nasului. Aceasta se numește rinită alergică locală. Testele speciale sunt necesare pentru a diagnostica rinita alergică locală.

Tratamentul rinitei alergice

Scopul tratamentului cu rinită este de a preveni sau de a reduce simptomele cauzate de inflamația țesuturilor afectate. Măsurile care sunt eficiente includ evitarea alergenului. Corticosteroizii intranazali reprezintă tratamentul medical preferat pentru simptomele persistente, cu alte opțiuni, dacă acest lucru nu este eficient. A doua linie de terapii includ antihistaminice, decongestionante, antagoniști ai receptorilor de leucotrienă și irigare nazală. Antihistaminicele pe cale orală sunt adecvate pentru utilizare ocazională, cu simptome ușoare intermitente. Învelișurile anti-acoperiri, filtrele de aer și reținerea anumitor alimente în copilărie nu au dovezi care să le susțină eficacitatea.

Antihistaminicele

Medicamentele antihistaminice pot fi administrate pe cale orală și nazală pentru a controla simptome precum strănutul, rinoreea, mâncărimea și conjunctivita.

Cel mai bine este să luați medicamente antihistaminice orale înainte de expunere, în special pentru rinita alergică sezonieră. În cazul antihistaminelor nazale, cum ar fi spray-ul nazal antihistaminic azelastină, scutirea de la simptome este experimentată în decurs de 15 minute, permițând o abordare mai apropiată “la nevoie” de dozare. Nu există suficiente dovezi ale eficacității antihistaminice ca terapie suplimentară cu steroizi nazali în tratamentul rinitei alergice intermitente sau persistente la copii, deci trebuie luate în considerare efectele sale adverse și costurile suplimentare.

Antihistaminicele oftalmice (cum ar fi azelastina în picături de ochi și ketotifen) sunt utilizate pentru conjunctivită, în timp ce formele intranazale sunt folosite în principal pentru strănut, rhinoree și prurit nazal.

Medicamentele antihistaminice pot avea efecte secundare nedorite, cea mai notabilă fiind somnolența în cazul comprimatelor antihistaminice orale. Prima generație de medicamente antihistaminice, cum ar fi difenhidramina, provoacă somnolență, în timp ce antihistaminicele de a doua și a treia generație, cum ar fi cetirizina și loratadina, sunt mai puțin probabile.

Pseudoefedrina este de asemenea indicată pentru rinita vasomotorie. Se utilizează numai atunci când este prezentă congestie nazală și poate fi utilizată cu antihistaminice.

Steroizi

Corticosteroizii coronarieni sunt utilizați pentru controlul simptomelor asociate cu strănutul, rinoreea, mâncărimea și congestia nazală. Spray-urile nazale steroide sunt eficiente și sigure și pot fi eficiente fără antihistaminice pe cale orală. Ei iau câteva zile pentru a acționa și trebuie luați în mod continuu timp de câteva săptămâni, deoarece efectul lor terapeutic se acumulează cu timpul.

În 2013, un studiu a comparat eficacitatea sprayului nazal cu furoat de mometazonă cu comprimatele orale betamethason pentru tratamentul persoanelor cu rinită alergică sezonieră și a constatat că cele două au efecte aproape echivalente asupra simptomelor nazale la oameni.

Sistemele steroidice sistemice, cum ar fi comprimatele de prednison și administrarea injectabilă de acetonid triamcinolonă sau glucocorticoid (cum ar fi betametazona), sunt eficiente în reducerea inflamației nazale, dar utilizarea lor este limitată de durata scurtă a efectului și de efectele secundare ale terapiei prelungite cu steroizi.

Decongestionantele topice pot fi, de asemenea, utile în reducerea simptomelor, cum ar fi congestia nazală, dar nu ar trebui utilizate pentru perioade lungi de timp, deoarece oprirea lor după o utilizare prelungită poate duce la o congestie nazală de rebound numită rinită medicamentosa.

Pentru simptomele nocturne, corticosteroizii intranazali pot fi combinați cu oxitrazolină, un agonist adrenergic sau un spray nazal antihistaminic fără risc de rinită medicamentoasă.

Irigarea salina nazala (o practică în care apa sărată este turnată în nări) poate avea beneficii atât la adulți, cât și la copii, în ameliorarea simptomelor de rinită alergică și este puțin probabil să fie asociată cu efecte adverse.

Imunoterapia alergenelor

Tratamentul imunoterapiei cu alergen (AIT, denumit și desensibilizare) implică administrarea unor doze de alergeni pentru a obișnui organismul cu substanțe care sunt în general inofensive (polen, acarieni din praf de casă), inducând astfel toleranță specifică pe termen lung. Imunoterapia cu alergie poate fi administrată oral (sub formă de comprimate sublinguale sau picături sublinguale) sau prin injecții subcutanate (subcutanat).

  • Calitate articol
5

Rezumat

Rinita alergică, cunoscută și sub numele de febra fânului, este un tip de inflamație a nasului care apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la alergenii din aer.