Soia – Un adevarat cocktail de vitamine si minerale

CONSUMUL DE SOIA INTRE MINCIUNILE PRESEI SI ADEVARUL STIINTIFIC

1562
Soia

In ultimele decenii se observa diferente mari intre incidenta cancerelor gastrice si bolilor cardiovasculare intre cetatenii din Europa Occidentala, S.U.A. si cei din Asia. Asiaticii sunt mari consumatori de soia si produse derivate din soia fata de Europeni in general sau fata de cetăţenii din America de Nord.

CONSUMUL DE SOIA – PRESA MINTE DE INGHEATA APELE

La noi in ţară in ultimii ani, presa aservită corporaţiilor multinaţionale a infierat consumul de soia cu o mânie demnă de vremurile nu de mult apuse. Bineînţeles că foarte mulţi oameni s-au speriat şi au scos soia din alimentaţie. Au fost scrise foarte multe minciuni, iar în acest articol vom încerca să le demontăm cu argumente ştiinţifice.

Printre altele, se afirmă că soia conţine cantităţi mari de toxine şi de substanţe naturale dăunătoare, ca inhibitori de proteaze, lectine, acid fitic, fitoestrogene şi substanţe ce influenţează în mod negativ funcţia glandei tiroide. La un consum mai mare, acidul fitic din soia ar duce la un deficit de substanţe minerale, în special fier, calciu şi zinc.

CONSUMUL DE SOIA – MINERALE SI VITAMINE FARA NUMAR

Fitoestrogenele sunt considerate ca fiind cauza pubertăţii precoce, care ar apărea la copiii hrăniţi cu formule de soia pregătite industrial. De asemenea, s-a susţinut că la copii fitoestrogenele ar produce tulburări de creştere, deformări articulare, tulburări tiroidiene şi sterilitate. Chiar şi frecvenţa mai mare a unor forme de cancer pe continentul asiatic s-a pus în legătură cu consumul de soia.

Astfel de susţineri au produs îngrijorare în rândurile multor consumatori de soia. Dar, înainte de examinarea lor, să prezentăm câteva date epidemiologice.

1. În Asia, unde populaţia consumă soia de mii de ani, se întâlnesc mai puţine boli cardiovasculare şi canceroase.
2. Chinezii, care se alimentează în mod tradiţional cu soia, nu prezintă decât 10% din numărul infarctelor miocardice care se întâlnesc în Statele Unite.
3. După adventiştii vegetarieni, japonezii sunt populaţia cu cea mai lungă durată de viaţă.
4. Femeile japoneze fac într-o proporţie mai mică cancer la sân decât cele americane sau cele din Europa de Apus. În schimb, nepoatele lor emigrate în Statele Unite prezintă cancerul de sân în aceeaşi proporţie cu femeile americane.
5. În sfârşit, nu există nici un indiciu că populaţiile care consumă cantităţile cele mai mari de soia – chinezii, japonezii şi coreenii – ar fi pe cale de dispariţie.

CONSUMUL DE SOIA – ACTIUNE PROTECTOARE ASUPRA SANATATII

Epidemiologii au ajuns la concluzia că folosirea zilnică a produselor din soia, asociată cu alţi factori de stil de viaţă, are o acţiune protectoare asupra sănătăţii. Să vedem deci ce se găseşte în soia şi ce acţiuni are ea. Examinând, în lumina datelor ştiinţei actuale, afirmaţiile difuzate despre soia – nu fără un anumit scop -, vom constata că sunt citate, numeroase fapte din anumite lucrări, scoase din context şi completate cu afirmaţii cu totul eronate, prezentate într-un mod aparent plauzibil.

CONSUMUL DE SOIA – INDUCEREA IN EROARE A CONSUMATORILOR

Dr. Lon White a publicat un studiu în Journal of the American College of Nutrition [2000, vol. 19 (numărul 2), p. 242-255], din care reiese că ingestia de tofu, două sau mai multe porţii săptămânal, accelerează procesele de îmbătrânire ale creierului. Însă grupul de bărbaţi studiat era cu doi ani mai în vârstă decât grupul de control, iar printre cei studiaţi se găseau mai mulţi care avuseseră deja un accident vascular cerebral. De asemenea, în grupul studiat, un număr mai mare provenea din familii sărace, probabil cu un aport nutritiv deficitar în timpul vieţii intrauterine şi eventual în prima copilărie, ceea ce ar fi putut contribui la o dezvoltare cerebrală mai redusă. Nu se pot trage concluzii serioase pe baza acestei singure lucrări, privind influenţa produselor de soia asupra creierului.

Dacă ar fi să credem unele titluri ce apar în presa de bulevard, ar trebui ca miliardele de locuitori din Asia să sufere de retardare mintală, de deficite de substanţe minerale, să prezinte tulburări de dezvoltare, sterilitate (aţi auzit aşa ceva despre chinezi?), să prezinte deformări articulare şi îmbătrânire cerebrală precoce. Sănătatea asiaticilor şi premiile Nobel primite de ei în ţările în care libertatea şi condiţiile materiale au permis cercetări ştiinţifice serioase dovedesc tocmai contrariul.

Astăzi, se ştie că numărul mare de neoplazii esofagiene şi gastrice nu se datorează produselor din soia, ci consumului crescut de sare, precum şi de carne şi de peşte la saramură sau pregătit la grătar.

Riscul cancerului esofagian creşte o dată cu consumul de alcool, ce se întâlneşte des în Asia, şi al alimentelor şi băuturilor foarte fierbinţi.

CONSUMUL DE SOIA – LAPTELE DE SOIA SI COPII

Există părerea greşită că administrarea laptelui de soia n-ar fi indicată copiilor. Cercetări relativ recente arată că genisteina consumată la o vârstă cât mai fragedă pregăteşte celulele din glanda mamară să reziste efectelor dimetilbenzantracenului, o substanţă puternic cancerigenă, administrată mult mai târziu.

Astăzi, se crede că dezvoltarea corporală mai bună, cu un conţinut de ţesut adipos de cel puţin 17%, şi absenţa infecţiilor stimulează lobul anterior al glandei hipofize, care secretă cantităţile necesare de hormoni (foliculari şi luteinizanţi) ce fac ca ovarele să secrete hormoni estrogeni şi să apară menarha.

Nu soia, ci alimentaţia variată, bogată în nutrienţi, alături de o îngrijire medicală mai bună, influenţează dezvoltarea, greutatea şi starea de sănătate, ducând la o pubertate precoce.

Fitoestrogenele sunt compuşi naturali, aflaţi în matricea complexă a proteinei de soia, în concentraţie de 1-3 mg la un gram de proteină. Fitoestrogenele se fixează pe receptorii de estrogen, acţionând ca estrogene sau ca antiestrogene. De exemplu, fitoestrogenele pot bloca acţiunea estrogenelor endogene asupra uterului.

Izoflavonele, în comparaţie cu estrogenele naturale, izoflavonele prezintă numai o foarte slabă acţiune estrogenică, proporţia fiind de 1.000/1. Izoflavonele se fixează pe receptorii de estrogen, fără a avea o acţiune estrogenică. În schimb, blocarea receptorilor de către izoflavone împiedică acţiunea puternicului es­trogen natural. Prin acest mecanism, izoflavonele acţionează ca antiestrogene. De asemenea, izoflavonele pot stimula sinteza globulinei ce fixează hormonul sexual natural, încât în circulaţie va fi mai mult estrogen în forma legată, cu o activitate biologică mică.

S-a dovedit că genisteina, daidzeina şi glicetina au proprietăţi antioxidante, îndreptate împotriva leziunilor oxidative ale membranelor lipidice, ale particulelor de lipoproteine şi împotriva leziunilor oxidative ale acidului dezoxiribonucleic, fără ca oxidarea plasmatică să fie afectată.

Produsele naturale din soia sunt recomandate de nutritionisti si medici pentru urmatoarele boli: ateroscleroza, hipertensiune, cardiopatie ischemica, colecistita cronica, constipatie cronica pe fond alimentar, obezitate, patologia aparatului locomotor, perioada de recuperare in urma infarctului de miocard, etc.