Studiu: Boala Alzheimer declansata de gena ApoE

BOALA ALZHEIMER DECLANSATA DE GENA ApoE, RELEVA UN NOU STUDIU.

1516
Boala Alzheimer
Boala Alzheimer

Un nou studiu publicat in revista Nature a descoperit un nou rol pentru o gena cunoscuta a fi esentiala in dezvoltarea bolii Alzheimer: ApoE. Această descoperire recenta oferă cercetătorilor o țintă terapeutică nouă, care, sperăm, le va permite în curând să vindece această afecțiune.

Autor al noului studiu este Dr. David Holtzman, sef al Departamentului de Neurologie de la Universitatea Washington Scoala de Medicina din St Louis, MO. Echipa – condusă de Dr. Holtzman – a investigat efectul variantei genei ApoE4 în dezvoltarea bolii Alzheimer.

ApoE este o gena responsabilă pentru crearea apolipoproteinei E de proteine, care – în combinație cu grăsimi – formează lipoproteine. Acestea din urmă poartă colesterolul prin sânge.

ApoE are diferite variante sau altele: e2, e3 și e4. Studiile au arătat că ApoE e4 (ApoE4) pune purtătorii la un risc dramatic de a dezvolta boala Alzheimer.

De fapt, oamenii cu o copie a genei sunt de doua pana la de trei ori mai predispusi sa dezvolte acest tip de dementa, in timp ce cei cu ambele copii ale genei sunt de 12 ori mai multe sanse de a avea boala.

În plus, studiile privind patologia creierului au arătat că persoanele cu ApoE4 au mai multe plăci beta-amiloid acumulate în creier. Beta-amiloidul este o proteină lipicioasă care blochează împreună blocând semnalizarea neuronului-neuron la pacienții cu Alzheimer.

Deci, deși se știe că ApoE4 este într-un fel crucial în boala Alzheimer, mecanismul prin care această genă contribuie la formarea bolii rămâne neclar.

Noua cercetare a dr. Holtzman și a colegilor săi aruncă o lumină asupra acestui mecanism. Constatarile lor sugereaza ca ApoE4 poate lucra prin exacerbarea daunelor facute de o proteina diferite asociate cu Alzheimer.