Turmericul, condimentul si medicamentul minune

TURMERICUL, CONDIMENTUL MEDICAMENT

1371
Turmericul
Turmericul

Turmericul este un condiment popular făcut din rădăcina plantei Curcuma longa. Turmericul este originar din Asia de Sud-Est și este membru al familiei Zingiberaceae sau ghimbir. Acesta a fost folosit ca remediu pe bază de plante de mii de ani în medicina indiană ayurvedică și chineză. India se cultiva circa 78% din productia globală de turmeric.

Informatii rapide despre turmeric:

  • Ingredientul activ în turmeric este curcumina.
  • Curcumina dă turmericului culoarea sa galbenă.
  • Curcumina are proprietăți anti-inflamatoare și imunologice.

Aportul zilnic de turmeric

Curcumina are o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că organismul are un acces dificil la absorbția compusului. Din acest motiv, suplimentele de curcumă, cu concentrațiile lor garantate mari de curcumină, sunt populare.

Ceaiul de curcuma, preparat cu ajutorul rădăcinii curcumice grase sau a pudrei pure, este considerat unul dintre cele mai eficiente metode de a consuma turmericul.

Nu există un aport zilnic recomandat de curcumă zilnică. Pe baza cercetărilor disponibile, aportul zilnic sugerat depinde în mare măsură de starea de sanatate a persoanei care consuma.

Majoritatea cercetărilor efectuate la adulți susțin utilizarea în condiții de siguranță a 400 până la 600 de miligrame de pulbere curcumă pură de trei ori pe zi, sau de 1 până la 3 grame pe zi, de rădăcină de turmeric rasă sau uscată.

CITITI SI:
Ceaiul de ghimbir si turmeric o bomba de sanatate pentru sistemul imunitar

Beneficile turmericului

Consumul de turmeric sub forma de ceai aduce câteva beneficii, descrise mai jos in acest articol.

1. Reduce simptomele artritei

Ca un anti-inflamator, curcumina ajuta la reducerea celor mai proeminente simptome de artrita. Un studiu realizat în 2017 a constatat că, din 206 de adulți americani cu artroză reumatoidă, 63% au folosit suplimente non-vitamine pentru a-și gestiona simptomele, iar turmericul a fost cel mai popular produs care a fost luat.

2. Stimulează funcția imună

Curcumina se dovedeste a imbunatati functia imuna cu proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale si antibacteriene. Curcumina sa dovedit a acționa ca un modulator imunitar, ajutând la reglarea funcției celulelor imune împotriva cancerului.

3. Ajută la reducerea complicațiilor cardiovasculare

Mai multe studii au arătat că curcumina are proprietăți benefice pentru sănătatea inimii, acționând ca un antioxidant și antiinflamator. Un studiu din 2012 a constatat că administrarea a 4 g pe zi a curcuminei cu 3 zile înainte și 5 zile după intervenția chirurgicală de by-pass al arterei coronare a redus riscul de infarct miocardic acut sau atac de cord cu 17%.

4. Ajută la prevenirea și tratarea cancerului

Una dintre cele mai bine stabilite clinic proprietăți terapeutice ale turmericului este acțiunea sa anti-cancer. Ca antioxidant și antiinflamator, se consideră că curcumina reduce riscul de deteriorare a celulelor din organism, reducând riscul mutațiilor celulare și al cancerului. Mai mult, numeroase studii au arătat că curcumina are proprietăți anti-tumorale, limitând creșterea tumorilor și răspândirea celulelor canceroase.

5. Turmericul ajută la gestionarea sindromului colonului iritabil

Curcumina a fost folosită de mult timp în medicamentele tradiționale ca tratament pentru multe stări digestive. Mai multe studii au constatat că curcumina poate ajuta la reducerea durerii asociate cu IBS și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu afecțiune. Un studiu efectuat la șobolani în 2012 a constatat că curcumina a contribuit la scăderea timpului de golire a alimentelor de la stomac la intestinul subțire, altfel cunoscut sub denumirea de golire gastrică.

6. Previne și tratează Alzheimer

Studiile au arătat că curcumina poate ajuta la reducerea șanselor pentru mai multe afecțiuni neurodegenerative. Se crede că puterile sale antioxidante și antiinflamatoare reduc leziunile celulare, inflamațiile și depozitele de amiloid sau plăcile care apar în aceste condiții. Curcumina poate, de asemenea, să încetinească sau să prevină unele schimbări de proteine ​​asociate vârstei legate de neurodegenerare.

7. Protejează împotriva leziunilor hepatice, a calculilor biliari și gestionează afecțiunile hepatice

Mai multe studii au arătat că curcumina poate proteja împotriva leziunilor hepatice. Beneficiile curcuminei la nivelul ficatului și vezicii biliare includ creșterea producției de bilă a fluidului digestiv, protejând în același timp celulele hepatice de deteriorarea substanțelor chimice asociate cu bilele.

8. Ajută la prevenirea și gestionarea diabetului zaharat

De sute de ani medicamentele tradiționale au folosit turmeric pentru tratarea diabetului. Mai multe studii care utilizează modele animale și umane au arătat că suplimentarea cu curcumină poate avea proprietăți anti-diabet.

9. Ajută la tratarea și gestionarea afecțiunilor pulmonare

Cercetătorii au aratat că proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale curcuminei pot ajuta la reducerea simptomelor unor afecțiuni pulmonare cronice sau de lungă durată. Un studiu medical din 2017 a concluzionat că, deși dovezile clinice sunt limitate, curcumina ar putea ajuta la tratamentul astmului, fibrozei pulmonare și chistica, cancerului pulmonar sau leziunii și bolii pulmonare obstructive cronice.