Uleiul esențial de smirnă si beneficiile lui pentru sănătate

1047
Ulei esential de smirna
Ulei esential de smirna

Mirul a fost folosit din timpuri străvechi ca parfum și tămâie pentru scopuri medicinale și sacre. Uleiul esențial de smirna este o bază în aromoterapie și se crede că ușurează tusea și răceala, calmează disconfortul digestiv și sporește imunitatea.

Obținut din guma copacului Commiphora myrrha (o plantă originară din peninsula arabă și din Africa), uleiul esențial de smirnă conține mai mulți compuși care pot contribui la creșterea sănătății, inclusiv terpenoizi, o clasă de substanțe chimice cu efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Cum functioneaza

În aromoterapie, inhalarea aromelor de ulei esențial de smirnă se presupune că transmite mesaje către sistemul limbic, o regiune a creierului implicată în controlul emoțiilor care influențează și sistemul nervos.

Susținătorii aromoterapiei sugerează că uleiurile esențiale pot afecta un număr de factori biologici, inclusiv ritmul cardiac, nivelurile de stres, tensiunea arterială, respirația și funcția imună.

Utilizări ale uleiului esential de smirna

Când se utilizează în aromoterapie, se spune că smirna contribuie la tratarea sau prevenirea următoarelor probleme de sănătate:

  • răceli
  • tuse
  • insomnie
  • durere de gât

În plus, se spune că uleiul esențial de smirnă reduce inflamația, stimulează sistemul imunitar, atenuează durerea și promovează vindecarea rănilor.

Uneori folosit ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii, uleiul esențial de smirnă este, de asemenea, de ajutor in reducerea aspectului ridurilor.

Beneficii pentru sănătate

Deși mai multe studii preliminare indică faptul că uleiul esențial de smirnă poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, în prezent există o lipsă de teste de cercetare a efectelor asupra sănătății utilizării aromaterapeutice a uleiului esențial de smirnă.

Studiile arată că uleiul esențial de smirna poate avea proprietăți antimicrobiene. Un studiu de laborator publicat în revista americana Letters in Applied Microbiology în anul 2012 a constatat că o combinație de ulei esențial de smirna și ulei esențial de tămâie poate ajuta la combaterea infecției, acționând ca o substanță antimicrobiană – o substanță care distruge sau suprimă creșterea microorganismelor, inclusiv bacterii și ciuperci.

Infecție gingivală

Două studii publicate în revista Toxicology in vitro în 2003 și 2006 sugerează că uleiul esențial de mir ar putea proteja împotriva bolii gingiilor. În testele pe celule, cercetătorii au stabilit că uleiul esențial de smirnă poate ajuta la reducerea inflamației în celulele gingiilor.

Este important de reținut că niciunul dintre studiile de mai sus nu a testat utilizarea aromaterapeutică a uleiului esențial de mir și că sunt necesare mai multe cercetări înainte ca uleiul esențial de smirnă să poată fi recomandat în tratamentul oricărei stări de sănătate.

Dozaj și pregătire

Nu există o doză standard sau recomandată pentru uleiul esențial de smirna. Atunci când este combinat cu un ulei purtător (cum ar fi jojoba, migdale dulci sau avocado), uleiul esențial de smirnă poate fi aplicat direct pe piele sau adăugat la băi.

Uleiul esențial de smirnă poate fi, de asemenea, inhalat după stropirea câtorva picături de ulei pe o cârpă sau țesut sau prin utilizarea unui difuzor de aromoterapie sau a unui vaporizator.