Vitamina A. Deficienta vitaminei A si excesul de Vitamina A

VITAMINA A

1515
Vitamina A
Vitamina A

Vitaminele A sunt cunoscute ca cele mai vechi produse vitaminice. Din antichitate se cunoaşte faptul că ingestia de ficat este favorabilă vederii, şi mai ales, vederii din timpul nopţii, remarcându-se că aceasta ar putea fi provocată de deficienţe în dietă. Încă de acum 3500 de ani, în papirusul „Ebber”, era semnalată hemeralopia.

Vitamina A – Scurta prezentare

Corelaţia dintre capacitatea de a vedea la întuneric şi activitatea vitaminei A a fost demonstrată experimental la şobolani. Mai târziu s-a arătat că pigmenţii purpurei vizuale care reprezintă factorul esenţial pentru vedere scotoptică sunt complecşi proteici ai vitaminei A.

Vitamina A, numită și retinol, un compus solubil în grăsimi, cel mai abundent gasindu-se în peștii grași și mai ales în uleiurile din ficat de pește. Vitamina A se găsește, de asemenea, în grăsimile din lapte, ouă și ficat; vitamina A sintetică se adaugă la margarină. Vitamina A nu este prezentă în plante, dar multe legume și fructe conțin una sau mai multe din clasa de pigmenți care pot fi transformate în vitamina A în organism; din aceste pigmenți, beta-carotenul (provitamina A) este o sursă excelentă de activitate a vitaminei. Existența vitaminei A a fost recunoscută prima dată în 1913, natura sa chimică a fost stabilită în 1933 și a fost prima dată sintetizată în 1947.

Vitamina A este ușor distrusă prin expunerea la căldură, lumină sau aer. Vitamina A, este vitamina care funcționează direct în procesul vederii, este transformată în retinaldehidă, o componentă a unui pigment sensibil la lumină numit rhodopsin (purpuriu vizual), care este prezent în retina ochiului. Sub formă de acid retinoic combinat cu proteine specifice, funcționează și în reglarea dezvoltării embrionare și a creșterii. Acidul retinoic este, de asemenea, esențial pentru menținerea țesuturilor epiteliale (pielea și membranele mucoase care alcătuiesc suprafețele interne ale corpului), pentru formarea spermei și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Vitamina A este solicitată de oameni în cantități foarte mici; aporturile recomandate pentru bărbați și femei adulți sunt de 1.000 și 800 micrograme (μg; 1 μg = 0.000001 grame), respectiv cu o alocație suplimentară pentru femeile gravide sau care alăptează. Se presupune că fiecare 6 μg de beta-caroten are activitatea de 1 μg retinol.

Dintre precursorii naturali ai vitaminelor A, cei mai importanţi sunt α-, β- şi γ- carotenii. Au fost izolate şi caracterizate şi criptoxantina, mixoxantina, afanina, leprona, echinenona. Carotenoizii, compuşi organici larg răspândiţi în regnul vegetal şi animal, sunt substanţe cristaline polienice, constituite din unităţi izoprenice.

În toate ţesuturile plantelor există o serie de caroteni care diferă între ei doar prin raportul dintre atomii
de carbon şi hidrogen. Numele de „caroteni” a fost atribuit de Twet, în 1911, pigmenţilor galbeni din plante. Structura polienică prin numărul mare de duble legături conjugate le conferă culori diferite care variază de la galben la portocaliu şi respectiv de la roşu la violet. Tot dublele legături din catena polienică conferă carotenoizilor izomerie cis-trans, motiv pentru care prezintă un număr mare de stereoizomeri. Stereoizomerii se pot diferenţia în funcţie de spectrul de adsorbţie.

Deficientele de Vitamina A

Deficiența vitaminei A duce la diferite tulburări care implică cel mai frecvent ochiul și țesuturile epiteliale. La om, unul dintre primele semne ale deficienței vitaminei A este orbirea nocturnă (nyctalopia), insuficiența vizuală de a se adapta prompt din lumină în întuneric și de a vedea în întuneric. Acest aspect al vederii este în mod normal dependent de rodopsin, care își menține fotosensibilitatea numai în prezența vitaminei A.

Dacă deficitul este sever și persistă, în special la sugarii și copiii malnutriți, se poate dezvolta o afecțiune cunoscută sub numele de xeroftalmie. În xeroftalmie ochii sunt sensibili la lumină, secreția de lacrimi de lubrifiere este oprită și pleoapele devin umflate și lipicioase cu puroi. Suprafața mucoasă a ochiului poate deveni erodată în pete, permițând infectării să se instaleze, ducând astfel la ulcerații și alte modificări distructive ale corneei (acoperirea exterioară transparentă a ochiului) și alte structuri oculare. Această condiție va duce în cele din urmă la orbire.

Cu excepția etapelor ulterioare, atunci când deteriorarea celulară a corneei și a structurilor profunde asociate este prea extinsa, xeroftalmia poate fi tratată eficient cu vitamina A. De obicei este cea mai eficientă atunci când este susținută de o dietă bine echilibrată, bogată în proteine. Deși se întâlnește rareori în țările în care produsele lactate sunt putin disponibile, xeroftalmia este frecventă în rândul copiilor săraci din Indonezia, Bangladesh, India și Filipine și are loc în unele părți ale Africii. Incidența globală a fost estimată la aproximativ 500.000 de cazuri noi pe an, dintre care jumătate duc la orbire. Pentru a preveni xeropatia, sugarii din unele țări primesc o singură doză mare de vitamină A la vârsta de șase luni, urmată de o altă doză de patru până la șase luni mai târziu.

Semnele precoce ale deficienței vitaminei A pot fi, de asemenea, reflectate în modificările membranelor mucoase ale gurii, gâtului și pasajele respiratorii și genito-urinare. Aceste membrane de căptușeală devin atrofiate și uscate, pierzându-și cilia, proiecțiile minuscule de păr, care în mod normal ajută la îndepărtarea particulelor străine. Suprafețele mucoase defecte au slăbit rezistența la invazia bacteriană și susceptibilitatea lor la diferite infecții crește. Dacă aportul insuficient de vitamina A este prelungit, pielea poate deveni uscată și aspră, cu apariția unor dopuri de material excitat în jurul foliculilor pilosi (hiperkeratoza foliculară).

Excesul de Vitamina A

Excesul de vitamina A, numit și hipervitaminoza A, este o afecțiune toxică produsă de un aport ridicat de vitamină A, în general de 150.000 μg zilnic pe o perioadă de câteva luni. Spre deosebire de vitaminele solubile în apă (de exemplu, vitamina C, tiamină, riboflavină), vitamina A este solubilă în grăsimi, iar excesul în organism nu este eliminat în urină, ci mai degrabă este depozitat în ficat, in straturi.

Semnele generale de toxicitate includ greața, coagularea și pierderea părului, uscarea și scalarea pielii, durerea osoasă, oboseala și somnolența. Poate fi și vedere încețoșată și cefalee la adulți și insuficiență de creștere, mărirea ficatului și iritabilitate nervoasă la sugari. Prognoza este bună atunci când aportul de vitamina A este redus.

Vitamina A și derivații de vitamina A, cum ar fi medicamentul pentru acnee, izotretinoină, pot provoca malformații congenitale atunci când sunt luate în exces în timpul sarcinii.

Carotenul nu este toxic în sine, dar plasma sanguină poate conține o concentrație suficientă ridicată a pigmentului pentru a conferi o culoare gălbuie pe piele, o afecțiune cunoscută sub numele de carotenemie.